Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Acupunctura si infectiile urinare

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2021

Generalitati

Sus
Acupunctura si infectiile urinare

Infectiile urinare sunt o problema de sanatate frecventa, de cele mai multe ori de severitate scazuta, dar asta nu le face mai putin neplacute.

Ce ingrijoreaza insa pe multi oameni este caracterul frecvent recurent al acestor infectii.

Vom explora in continuare viziunea si abordarea a doua sisteme de medicina diferite si rezultatele lor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Infectiile urinare din perspectiva Medicinii Vestice
  3. Infectiile urinare din perspectiva Medicinii Traditionale Chineze
  4. Tratament si rezultate
  5. Concluzii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Infectiile urinare din perspectiva Medicinii Vestice

Sus

Cauzele infectiilor urinare din perspectiva medicinii conventionale este vazuta ca fiind diverse tipuri de bacterii care ajung sa se inmulteasca in tractul urinar, tract urinar care de la rinichi pana la uretra (inclusiv) ar trebui sa fie steril.

In cazul in care din diverse motive acesta nu mai este steril si apare o infectie acolo, se recomanda antibiotice si antiseptice locale, de preferat in urma efectuarii unei antibiograme pentru a putea recomanda ceva specific microbilor cauzatori de boala.

In urma administrarii acestora pacientul ar trebui sa scape de infectie. Majoritate infectiilor de tract urinar (ITU) sunt infectii urinare joase in care este interesata uretra. Exista de asemenea si infectii urinare inalte in care microbii incep sa populeze ureterele si rinichii. Acestea sunt mai rare si pot fi mai grave prezentand potentiale complicatii serioase. Tratamentul ambelor este insa asemanator, presupunand antibiotice si antiseptice.

Exista insa niste probleme la care medicina vestica nu are un raspuns clar si in consecinta nici o solutie foarte clara. Cea mai importanta problema este caracterul recurent al unora din aceste infectii.

Exista anumite cauze cunoscute de infectii urinare recurente, cea mai clara si usor de obiectivat fiind o malformatie de aparat excretor. Aceasta inseamna modificarea structurala a uretrei/ureterelor, sau diverse alte modificari. In astfel de cazuri singura rezolvare este chirurgicala, prin repararea malformatiei.

Exista insa o multime de oameni care sufera de infectii urinare recurente si nu prezinta insa nici o malformatie a aparatului urinar. Aici medicina conventionala nu ofera o explicatie satisfacatoare pentru care acesti oameni se reinfecteaza cu diverse microorganisme, in timp ce alti oameni nu fac niciodata infectii urinare.

Infectiile urinare din perspectiva Medicinii Traditionale Chineze

Sus

In medicina chineza aparatul urinar tine de energia Rinichilor. Rinichii in MTC au mai multe roluri: depoziteaza Esenta (o forma foarte concentrata de energie mostenita de la parinti), si sunt depozitul de energie Yin si Yang pentru toate organele din organism.

Infectiile urinare acute care nu sunt recurente sunt vazute ca fiind o „invazie” de Frig si Umezeala in Vezica Urinara. Asta explica de ce multe din aceste infectii se insotesc de simptome cum ar fi: maini si picioare reci cu picioarele fiind mai reci decat mainile, preferinta pentru cald, persoana friguroasa, si simptomele infectiei urinare cedeaza la caldura administrata local.

Frigul local contrabalanseaza (sau vine pe fondul unui deficit de) caldura/Yang in Rinichi, Yang-ul rinichilor fiind responsabil printre altele de incalzirea organismului si de concentrarea urinii. Astfel se explica de ce persoana care are acest tip de infectie urinara devine si mai friguroasa in timpul infectiei, iar rinichii isi pierd din capacitatea de a concentra urina si de a mentine sfincterele inchise (functii care necesita Yang) si urina devine diluata si apare urgenta in a urina.

Umezeala este un factor patogen care are un efect obstructiv pe caile urinare si contribuie astfel la dificultatea in a urina, dar in acelasi timp la senzatia de urgenta in a mictiona, actionand ca un corp strain pe care organismul vrea sa il dea afara.

In cazul in care pacientul a avut in trecut infectii urinare in trecut (sau diversi alti factori patogeni in zona) care insa nu s-au vindecat complet, pacientul poate sa faca o infectie de tip „Caldura si Umezeala”in Vezica Urinara. Organismul a incercat sa elimine in trecut factorul patogen si neavand puterea sa il anihileze complet a incercat sa il limiteze cat mai mult.

Acest factor patogen din perspectiva medicinii chineze se traduce printr-o forma de energie care se comporta ca un gaz: daca este comprimata (de organismul care incearca sa o limiteze intr-un spatiu cat mai mic) se incalzeste. De aceea infectiile de tip Umezeala si Caldura se caracterizeaza prin senzatie de arsura in zona uretrei/vezicii urinare, prezinta urina concentrata la culoare si eventual cu sange, iar aici caldura nu amelioreaza simptomele.

In ceea ce priveste infectiile urinare recurente MTC le intelege astfel: daca organismul are un deficit de Yang al Rinichilor va fi predispus/ sensibil la frig. Capacitatea sa de ail combate va fi mai mica decat in mod normal si atunci pacientul va face infectii urinare de tip „Umezeala si Frig”.

Daca pacientul are un factor patogenic latent in zona aparatului urinar, adica reminiscente de infectii nevindecate complet, sau o patologie de Umezeala si/sau Caldura in abdomenul inferior, atunci el va fi predispus sa faca infectii recurente de tip „Umezeala si Caldura”.

In practica lucrurile sunt un pic mai complexe decat cazurile ilustrate mai sus, dar in principiu acestea sunt liniile generale in care este inteleasa aceasta patologie in medicina chineza.

Tratament si rezultate

Sus

Tratamentul in medicina vestica dupa cum am mentionat presupune antibiotice si antiseptice locale si antiinflamatoare. Acestea sunt de obicei eficiente in a rezolva infectiile urinare acute, dar nu rezolva componenta cronica, recurenta daca aceasta exista.

Un alt tip de tratament in medicina vestica este constituit dintr-un autovaccin, care se face pornind de la flora microbiana locala specifica pacientului respectiv si ajutand astfel imunitatea organismului. Aceasta forma de tratament este una din cele mai de succes forme de tratament vestic in infectiile urinare recurente, pacientii de multe ori scapand complet de problema acestor infectii.

Exista totusi pacienti care chiar cu autovaccin nu scapa de problema. Acesta poate sa mareasca temporar intervalul intre infectii, dar in momentulin care acestea revin, sa se reia recurenta lor.

In medicina chineza abordarea se imparte in doua: tratarea manifestarii si tratarea „radacinii” sau cauzei. Tratarea manifestarii se refera la tratarea tipului specific de infectie prezent in momentul in care pacientul ajunge la terapeut (in functie de tipul Umezeala si Frig sau Umezeala si Cald).

Cand simptomele acute cedeaza prioritatea tratamentului se muta pe tratarea cauzei, respectiv eliminarea completa a factorului patogen latent, rezolvarea deficitului de Yang al Rinichilor si intarirea energiei Rinichilor care guverneaza zona abdomenului inferior si aparatul urinar.

Odata cu aceasta abordare se rezolva atat infectia acuta si tendinta la recurente, cat si simptome asociate cum ar fi tendinta la a fi friguros, picioarele reci, etc. Rata de succes intr-un astfel de tratament este semnificativa, recurenta infectiilor fiind semnificativ redusa sau eliminata complet.

Concluzii

Sus

Ca in multe alte afectiuni, Medicina Traditionala Chineza ofera atat o explicatie logica pentru aparitia si recurenta infectiilor urinare joase, cat si o strategie de tratament de succes.

Aceste atribute o fac de luat in calcul in probleme de sanatate ale tractului urinar, atat in faza acuta cat si in faza cronica. Ea poate fi aplicata atat impreuna cu cat si in loc de medicina conventionala in astfel de cazuri, cu conditia sa fie efectuata de un specialist competent.

Dr. Octavian Sbarna - Acupunctor


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate