Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Vaginita bacteriana-generalitati

Actualizat la data de: 25 August 2020

Generalitati

Sus
Vaginita bacteriana-generalitati

La nivelul vaginului traiesc in echilibru multe tipuri de bacterii. O crestere excesiva a unei bacterii poate duce la o infectie vaginala, denumita vaginita bacteriana. In trecut, era numita vaginita Haemophilus non-specifica sau vaginita Gardenerella.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Factori de risc
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Simptomele sunt variate si pot include:
- un miros vaginal neplacut, anormal; mirosul adesea pare mai urat dupa actul sexual
- o cantitate crescuta de secretie laptoasa gri-albicioasa
Nu sunt frecvente simptome ca prurit (mancarime), senzatia de arsura sau iritatia, dar pot apare la pana la 1/3 din femeile cu vaginita bacteriana. Unele femei pot fi complet asimptomatice.

Cauze

Sus

Cauza exacta este necunoscuta. Se pare ca vaginta bacteriana apare mai frecvent la femeile care prezinta contacte sexuale regulate. Nu se transmite de la un partener la celalalt, ca in cazul chlamydiei sau gonoreei. De asemenea, s-a descoperit si la femei care nu au intretinut relatii sexuale.

Factori de risc

Sus

Unele (dar nu toate) studii au aratat un risc crescut pentru:
- infectie pelviana
- travaliu prematur in sarcina
- aparitia infectiei dupa o nastere pe cale naturala (vaginala), dupa o nastere prin sectiune cezariana sau dupa o interventie ginecologica.

Diagnostic

Sus

Vaginita bacteriana poate fi diagnosticata doar de catre un medic sau de asistentul medical. Pentru a stabili un diagnostic corect este nevoie de un examen microscopic al secretiilor vaginale (o proba recoltata din secretia vaginala este examinata la microscop). Si alte infectii vaginale pot produce simptome asemanatoare celor din vaginita bacteriana. De aceea, trebuie consultat un medic sau un asistent medical pentru stabilirea unui diagnostic corect si sfaturi privind optiunile terapeutice adecvate.

Tratament

Sus

Pentru tratamentul VB se utilizeaza antibiotice care pot fi prescrise sub urmatoarele forme:
- o tableta administrata oral sau
- un gel sau o crema care se aplica in interiorul vaginului
Medicatia poate fi prescrisa doar de catre un medic specialist (ginecolog). Produsele tipizate cum ar fi cremele, sprayu-rile sau spalaturile nu sunt de folos.
Spalaturile pot distruge echilibrul bacterian normal sau pot produce alte probleme. De obicei, partenerii sexuali nu sunt tratati. Se recomanda si tratamentul partenerului sexual atunci cand femeia prezinta infectii repetate. Este cel mai bine evitarea contactului sexual in timpul tratamentului. In cazul in care exista totusi un contact sexual, partenerul ar trebui sa foloseasca un prezervativ.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
  • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
  • Dr. Florian Robe -
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate