Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare
Infectiile recurente ale tractului urinar reprezinta o problema semnificativa in domeniul sanatatii femeilor, fiind definite ca 2 infectii in 6 luni sau 3 infectii intr-un an. In general, conform literaturii de specialitate, dupa un prim episod de infectie urinara, 3 din 10 femei vor dezvolta un nou episod in sase luni, iar 3 din 100 femei vor avea o a doua recidiva in sase luni.
Abordarea corecta a infectiilor urinare recurente include evaluarea factorilor de risc folosind instrumente validate si depistarea precoce a femeilor cu risc de recidiva. Un instrument usor de utilizat a fost dezvoltat de Prof. Dr. Tomasso Cai. Acest instrument prezice riscul de recurenta al infectiilor urinare si este denumit nomograma LUTIRE. Aceasta nomograma include cei mai importanti factori de risc si prezice cu o buna acuratete probabilitatea aparitiei unui nou episod de infectie urinara la femei pentru a stabili masurile de preventie potrivite.
Factorii de risc pentru o infectie urinara sunt legati de functia intestinala, activitatea sexuala, statusul hormonal, tratamentele anterioare si de tipul de bacterii care cauzeaza infectia. Identificarea factorilor de risc si consilierea adecvata pot modifica evolutia infectiilor recurente si pot reduce numarul de episoade simptomatice precum si consumul de antibiotice.
Pentru a combate infectiile recurente ale tractului urinar, sunt recomandate diverse strategii de prevenire. Aceste masuri preventive pot fi tratamente naturiste, tratamente medicamentoase sau alte interventii medicale. Masurile de prevenire a infectiilor urinare recurente trebuie adaptate in functie de riscul individual, care se poate determina usor prin utilizarea nomogramei Lutire.
Asadar, pentru persoanele afectate de infectii recurente, primul pas ar trebui sa fie evaluarea factorilor de risc.
Cel mai frecvent sursa unei infectii urinare o reprezinta anumite bacterii care coboara din intestin si patrund in vezica urinara. Mai mult decat atat, pastrarea acestor bacterii in intestin este posibila cauza de revenire a infectiei. In concluzie, pentru tratarea eficienta a infectiilor urinare trebuie sa tratam si intestinul. Tocmai din acest motiv, folosirea mucoprotectoarelor intestinale s-a dovedit eficienta pentru reducerea recurentei infectiilor urinare*.
In prezent exista combinatia de film mucoprotector intestinal, hibiscus si propolis, care actioneaza in doua locuri, in acelasi timp: la nivel intestinal si la nivelul vezicii urinare. Aceasta combinatie va reduce rezervorul de E. Coli din intestin si, in acelasi timp, va crea un mediu nefavorabil pentru germene in vezica urinara.
Discutati cu medicul dumneavoastra despre rezultatele nomogramei si despre masurile care pot fi luate pentru scaderea riscului de a face infectii urinare repetate. Medicul va va explica ce masuri este nevoie sa luati, cum sa va modificati stilul de viata pentru a scadea factorii de risc, care este tratamentul potrivit pentru dumneavoastra si cat de des ar fi recomandat sa faceti evaluari periodice.
Referinte: Cai T, Mazzoli S, Migno S, et al. Development and validation of a nomogram predicting recurrence risk in women with symptomatic urinary tract infection. Int J Urol 2014;21:929–34; Salvatorelli N et al. Urol Int. 2016
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Afectiuni cauzate de altitudinea ridicata: cum pot fi prevenite si tratate
- Cum pot fi depasite singuratatea si depresia de Sarbatori?
- Crampele abdominale pot fi un semn a unei urgente sau afectiuni grave
- Cum pot fi prevenite cele mai des intalnite infectii
- Cum pot fi prevenite infectiile respiratorii acute?
- Afectiuni ORL in sezonul rece - ce le declanseaza si cum pot fi tratate
- Trei cauze ale infectiilor recurente
- 7 metode de a preveni infectiile de tract urinar
- Infectii ale tractului urinar
Citeste pe aceeasi tema
- Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de caine. Cum pot fi prevenite infectiile
- Afla cum poti evita aparitia ulcerului gastric
- Balonarea, eructatia si gazele intestinale: cum pot fi evitate?
- Iti rozi unghiile des? Iata cum poti scapa de acest obicei
- Hormonii foliculostimulanti (FSH) si cum pot afecta menopauza si fertilitatea