Ce este salpingita cronica si cum o tratam
Ce este salpingita cronica
SusSalpingita este un tip de boala inflamatorie pelvina, o categorie ce cuprinde multiple patologii ale aparatului reproducator feminin. Bolile inflamatorii pelvine apar atunci cand un agent infectios, mai frecvent bacterii, patrunde in organele reproducatoare. Atat salpingita, cat si alte tipuri de boli inflamatorii pelvine survin in urma unor infectii cu transmitere sexuala ce implica bacterii precum chlamydia sau gonorrhea.
Salpingita cauzeaza inflamatia trompelor uterine, inflamatie ce se raspandeste usor de la o trompa la alta, astfel ca ambele structuri vor fi afectate. In lipsa tratamentului, salpingita poate duce la complicatii pe termen lung.
Cuprins articol
Tipuri de salpingita
SusIn timp ce salpingita acuta este cea mai frecventa forma, salpingita cronica nu trebuie uitata din vedere si trebuie facut diagnosticul diferential dintre cele doua tipuri. Etiologia acestora este deseori similara, insa simptomele si modul de debut sunt diferite.
Simptomele salpingitei cronice sunt blande sau chiar pot lipsi, fiind caracterizata de infectie indelungata, cu evolutie progresiva. Salpingita cronica poate surveni in urma unui episod de salpingita acuta.
Simptomele date de salpingita acuta apar brusc si sunt caracteristice secretiile vaginale urat mirositoare, cu coloratii anormale, precum si durerea pelvina sau abdominala inferioara.
Diagnosticul diferential dintre cele doua tipuri de afectiuni este necesar pentru a instaura un tratament cat mai corect si pentru a intelege eventualele complicatii.
Semne si simptome
SusNu toate femeile cu salpingita cronica vor experimenta semne si simptome. Atunci cand ele apar, pot include:
• Secretii vaginale de culoare galbuie
• Secretii vaginale cu miros anormal
• Durere in timpul actului sexual, in timpul menstruatiei si a ovulatiei
• Fenomenul de ,,spotting’’ intre menstruatii
• Durere lombara
• Durere abdominala inferioara
• Greata si varsaturi
• Febra
• Urinat frecvent
Uneori simptomele se amelioreaza sau chiar dispar de la sine, dand falsa impresie ca patologia de fond nu mai exista. Astfel infectia este lasata netratata si poate duce la complicatii mai grave.
Cauze
SusSalpingita cronica este de regula cauzata de infectii bacteriene dobandite prin contact sexual vaginal. Factorii ce cresc riscul de a dobandi o infectie si de a face astfel salpingita, sunt:
• Istoricul personal de boli cu transmitere sexuala
• Contactul sexual neprotejat
• Parteneri sexuali multipli
• Imunodeficienta sistemica
• Proceduri medicale la nivel pelvino-abdominal
Metode de diagnostic
SusDaca experimentati simptome de salpingita, asigurati-va ca va programati la medicul ginecolog cat mai curand, pentru a primi un diagnostic corect. Medicul ginecolog va evalua simptomele si istoricul medical, dupa care va face un examen obiectiv pentru a cauta semne de inflamatie si rigiditate.
Acesta va efectua cateva teste paraclinice pentru a exclude alte patologii si a confirma diagnosticul final de salpingita cronica:
• Analize de sange si examen de urina. Acestea vor identifica markerii inflamatiei si ai infectiei
• Examenul secretiei vaginale si cervicale. Secretia vaginala si celulele de la nivelul colului uterin vor fi prelevate cu ajutorul unei pensule fine, pentru a fi apoi analizate in laborator
• Ecografie transvaginala sau abdominala. Cu ajutorul ecografiei, medicul va vizualiza direct trompele uterine precum si alte organe pelvine, pentru a identifica inflamatia acestora.
• Histerosalpingografia. Un tip special de radiografie ce utilizeaza substanta de contrast pe baza de iod, injectata in colul uterin. Obstructiile si stricturile trompelor uterine pot fi vizualizate prin aceasta examinare.
In cazuri mai rare, medicul poate recomanda efectuarea unei laparoscopii diagnostice. Aceasta procedura chirurgicala minim-invaziva va permite vizualizarea in detaliu, mai ampla, a organelor reproducatoare. Daca este considerata necesara, aceasta va fi programata intr-o sedinta ulterioara si veti putea parasi spitalul dupa procedura, in aceeasi zi sau ziua urmatoare.
Optiuni de tratament
SusMedicul va prescrie in primul rand antibiotice, administrate oral sau intravenos, pentru a elimina infectia bacteriana cauzatoare. Partenerii sexuali recenti vor avea de asemenea nevoie de antibioterapie.
Daca infectia a cauzat un abces pelvin, medicul va efectua o laparotomie si drenaj chirurgical al acestuia. In cazul in care s-au format aderente sau cicatrici, interventia chirurgicala este de asemenea recomandata. Nu in ultimul rand, tratamentul chirurgical este necesar in cazul prezentei de fluid in interiorul trompelor uterine, fluid ce va fi eliminat chirurgical.
Riscuri si complicatii
SusIn lipsa tratamentului, salpingita cronica poate da complicatii precum:
• Raspandirea infectiei catre alte zone din organism, inclusiv uter, ovare, sau organe dinafara cavitatii pelvine
• Durere abdominala si pelvina cronica
• Cicatrici ale trompelor uterine, aderente, obstructii, stricturi ce pot duce la infertilitate
• Abces al trompelor uterine
• Sarcina ectopica
Sarcina si fertilitatea
SusDaca este diagnosticata si tratata la timp, salpingita nu ar trebui sa aiba impact asupra fertilitatii pacientei. Astfel, aceasta ar trebui sa fie in continuare la fel de capabila sa conceapa si sa poarte o sarcina la termen, fara complicatii induse de salpingita.
Daca tratamentul este insa amanat, intarziat, sau daca infectia nu este deloc tratata, salpingita evolueaza cu modificari de anatomie ale trompelor uterine precum obstructii, stricturi si aderente. Astfel se poate instala infertilitatea, prin reducerea spatiului de migrare a ovulelor. Aceste obstructii si alte modificari pot fi tratate chirurgical, acesta fiind tratamentul de prima intentie, insa daca nu se reuseste, se va opta pentru fertilizarea in vitro in vederea obtinerii unei sarcini.
Fertilizarea in vitro este o procedura chirurgicala in 2 pasi. Aceasta elimina necesitatea ovulelor de a circula prin trompa uterina pana la uter, unde poate fi fecundat de catre spermatozoid. In cadrul fertilizarii in vitro, ovulele sunt eliminate chirurgical si fecundat artificial cu un spermatozoid, in laborator. Daca rezulta un embrion, acesta va fi ulterior inserat in colul uterin al mamei, fiind astfel implantat in cavitatea uterina. Rata de succes a unei astfel de proceduri este variabila, depinzand de factori precum varsta mamei si starea generala de sanatate a celor doi parinti.
Salpingita cronica, netratata, poate de asemenea duce la formarea unei sarcini ectopice. Sarcina ectopica nu este o sarcina viabila, intrucat embrionul si fatul se dezvolta intr-o regiune dinafara uterului. Apare atunci cand un ovul fecundat se insera in regiunea ectopica. Sarcina ectopica este considerata o urgenta medico-chirurgicala ce trebuie tratata prompt.
Prognostic
SusIn prezenta unui diagnostic precoce si instaurarii tratamentului chirurgical si antibioterapiei, salpingita poate fi vindecata cu succes. Complicatiile apar in cazul netratarii afectiunii si a infectiei de fond, si variaza ca severitate de la abcese pana la sarcina ectopica si infertilitate.
Concluzie
SusSalpingita cronica este forma mai rara dintre cele doua tipuri, acuta si cronica, de inflamatie de trompelor uterine. Cauza primara este infectia bacteriana transmisa sexual, iar prognosticul depinde de rapiditatea stabilirii diagnosticului si instaurarii tratamentului. In prezenta unui tratament corect si precoce, prognosticul este bun si fertilitatea pacientei nu este afectata.
Bibliografie
https://www.osmosis.org/answers/salpingitis
https://www.healthline.com/health/womens-health/salpingitis
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
Articole recomandate
- Infertilitatea
- Faringita gonococica
- Enterobius vermicularis (oxiurii)
- Cervicita cronica (rana pe col)
- Tulburari ale ciclului menstrual
- Durerea abdominala
- Contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi)
- Boli ale aparatului genital feminin - generalitati (vaginita, metrita, anexita)
- Inversarea ligaturii trompelor uterine
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?