Afectiuni ale aparatului genital feminin
Generalitati si alte informatii
SusIn timpul lui Hippocrate, parintele medicinei, se vorbea de 4 umori care circula independent si au diferite functii in organism: bila galbena, bila neagra, sangele si saliva.
Se presupunea ca toate afectiunile apareau din cauza unui dezechilibru al acestor lichide esentiale, iar consecinta era incapacitatea organismului de a elimina materiile reziduale.
Ca si metode de tratamente ale acelei epoci se regasea: transpiratia, purgatia, voma si sangerarea.
Astazi, cheltuim o suma considerabila de bani, dar si timp pentru a elimina materiile reziduale din organism.
In timp ce in trecut provocarea sangerarii si a vomei reprezentau metode de tratament dure dar destul de folosite, in prezent multi dintre noi recurg, doar ocazional, la vechi obiceiuri, cum ar fi: clisma, laxativele sau transpirarea in saune sau in salile de gimnastica pentru a contribui la detoxifierea organismului.
De asemenea, trebuie stiut ca lipitorile au redevenit o metoda de tratament.
Sistemul reproducator, digestiv, urinar sau de reglare a temperaturii sangelui sunt adevarate minuni ale naturii, insa daca acestea sufera apar tulburari grave sau jenante.
Sistemul reproducator este, la un moment dat, o sursa majora de pudoare (rusine), deoarece pot aparea anumite simptome despre care pur si simplu ne este jena sa discutam cu medicul curant.
Ceea ce este o mare greseala, deoarece jenante sau nu, simptomele aparute la nivelul aparatului genital pot spune multe despre starea generala de sanatate a organismului tau.
Astfel, analize ale materiilor fecale, urinei, transpiratiei cu siguranta nu sunt o pierdere de timp, putand fi considerate intr-un anumit context chiar salvatoare de viata.
Cuprins articol
Gazele - aerele vaginale
SusGazele vaginale sunt, de regula, un semn al inceperii activitatii sexuale: miscarile din timpul actului sexual forteaza aerul sa intre si sa iasa din interiorul vaginului.
Totodata, anumite exercitii fizice, sau yoga pot duce la aparitia acestor sunete atat de jenante pentru unele femei. In general, gazele vaginale sunt inodore; daca au un miros puternic, neplacut femeia trebuie sa consulte medicul specialist deoarece poate fi vorba despre o ruptura intre vagin si colon – fistula colovaginala.
Ruptura poate aparea in timpul copilariei, poate fi rezultatul bolii Crohn sau a altor boli gastrointestinale si poate provoca infectii dar si alte afectiuni.
Scurgerile vaginale
SusCantitatea si consistenta mucusului vaginal se schimba dupa ce femeia are primul ciclu menstrual, dar si in functie de stilul de viata al femeii.
Chiar inainte de ovulatie, mucusul vaginal al femeii devine clar si mai putin vascos. Odata cu inaintarea in vasta a femeii, nivelul de estrogen scade si odata cu acesta si cantitatea de mucus.
Scurgerile vaginale sunt perfect normale, dar schimbari neobisnuite legate de consistenta sau de miros sunt semne de ingrijorare.
De exemplu, daca lichidul este alb si vascos cu siguranta semnaleaza o infectie vaginala – afectiune cunoscuta medical sub denumirea de candidoza vaginala, si apare in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 ani.
Alte simptome ale acestei afectiuni sunt mancarimile vaginale si disconfortul in timpul urinarii (numit disurie).
Scurgerile vaginale normale sunt lipsite de miros, insa daca acestea sunt cauzate de infectia cu o ciuperca, lichidul va avea un miros greu, asemanator celui de bere.
Scurgerea vaginala alba sau cenusie dar nu vascoasa este simptomul vaginitei bacteriene – cea mai comuna forma de infectie vaginala.
Vaginita bacteriana este considerata o afectiune cu transmitere sexuala, chiar daca etiologia exacta nu este cunoscuta. Aceasta apare cand echilibrul bacterian normal din vagin se deregleaza.
Afectiunea apare in urma relatiilor sexuale cu parteneri multipli, dar si femeile care nu au o viata sexuala activa pot suferi de aceasta boala.
Scurgerile vaginale de culoare galbena si urat mirositoare, insotite de mancarimi vaginale si usturime in timpul urinarii pot semnala infectia cu un parazit microscopic - Trichomonas vaginalis – iar afectiunea se numeste tricomonaza.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Principalele simptome ale afectiunilor urinare feminine
- Semnele si simptomele infertilitatii masculine si feminine
- Semne si simptome ale afectiunilor vaginale
- 20 de cauze ale durerilor pelvine
- Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor
- Acneea, o afectiune fara varsta
- Actinomicoza, afectiunea ce poate lua nenumarate forme
- Spalaturile vaginale
- 8 moduri de a pastra curat aerul din locuinta