Viroza intestinala: cum o putem combate?
Ce este viroza intestinala
SusViroza intestinala, cunoscuta si sub numele de gastroenterita virala este o infectie intestinala cauzata de un virus, caracterizata prin simptome digestive. Viroza intestinala este o inflamatie a intestinului si a stomacului, foarte contagioasa. Se transmite prin contactul cu persoanele bolnave si prin apa sau alimente contaminate.
Se poate raspandi usor in colectivitati precum:
gradinite, crese;
scoli si licee;
Institutii de ingrijire;
camine studentesti.
Daca nu aveti alte afectiuni si sunteti, in general, sanatos, veti trece peste viroza intestinala fara complicatii, intr-un timp destul de scurt (3-4 zile). In cazul copiilor, varstnicilor sau persoanelor cu un sistem imunitar compromis, gastroenterita virala poate fi foarte grava, chiar mortala.
Cuprins articol
Simptome
SusViroza intrstinala da simptome digestive specifice, fiind atacat intestinul si stomacul:
• Diaree apoasa, de obicei non-sangvinolenta
• Crampe si dureri abdominale
• Stare de greata, varsaturi
• Dureri musculare si dureri de cap ocazionale
• Febra usoara
In functie de fiecare caz, simtpomele gastroenteritei virale pot aparea in 1 pana la 3 zile de la infectare si pot fi de la simptome usoare pana la severe. Perioada in care veti avea simptome poate fi scurta, de 2-3 zile, sau mai lunga, pana la 10 zile.
Cand este indicat sa mergeti la medic?
SusDaca sunteti adult, sunati-va medicul daca:
• Nu puteti retine lichidele ingerate
• Ati vomitat timp de cel putin 2 zile
• Ati vomitat sange
• Sunteti deshidratat - semnele deshidratarii includ setea excesiva, gura uscata, urina concentrata de culoare galbena sau lipsa urinii, slabiciune si ameteala severe
• Aveti febra de 38-40 grade celsius.
In cazul copiilor, mergeti imediat la medic daca fiul/fiica dumneavoastra:
• Are febra de 38 grade sau mai mult
• Pare letargic si/sau foarte iritabil
• Este intr-o stare intensa de disconfort sau durere
• Are diaree
• Pare deshidratat - urmariti semnele deshidratarii in functie de cantitatea normala de lichide, cea pe care o ingera de obicei.
Cauze ale virozei intestinale
SusCea mai mare probabilitate de a capata un virus ce provoaca viroza intestinala este atunci cand consumati apa sau alimente contaminate, sau cand impartiti ustensile, prosoape sau alte obiecte personale cu cineva care este deja infectat.
Un numar de virusi cauzeaza gastroenterita, printre care Norovirus si Rotavirus sunt cei mai comuni.
• Norovirus. Atat copiii cat si adultii sunt afectati de norovirus, cea mai comuna cauza de infectii alimentare. Infectia cu norovirus se transmite adesea intre persoane ce locuiesc in acelasi spatiu, de pe suprafete, mancare sau lichide contaminate. Infectia este tratata, de regula, in 3 zile.
• Rotavirus. La nivel mondial, acest virus este cauza principala a gastroenteritei virale la copii. Acestia se infecteaza cel mai des prin atingerea suprafetelor infectate cu degetele, pe care le duc apoi la gura. In timp ce simptomele sunt severe in cazul sugarilor si copiilor, ele sunt aproape insesizabile la adulti (acestia transmit totusi boala mai departe, ceea ce ii face destul de periculosi). Nu doar mancarea infectata poate produce acest tip de viroza, dar si anumite specii de pete sau fructe de mare. De exemplu, stridiile crude sau insuficient gatite pot cauza boala. Modul de transmitere a virusului din exterior la om este, de cele mai multe ori, prin mecanism fecal-oral.
Factori de risc
SusDesi poate afecta persoane din toata lumea, de orice varsta, cativa dintre noi suntem mai susceptibili la a dezvolta aceasta infectie:
• Copiii mici. Sugarii si copiii de varsta mica sunt mai sensibili. Aceia din centre speciale sau scoli gimnaziale sunt chiar mai susceptibili.
• Adultii in varsta. Sistemul imunitar al adultilor tinde sa isi piarda din putere odata cu varsta. Varstnicii ce locuiesc in azile sau centre speciale sunt si mai sensibili, intrucat impart totul si stau aproape de alte persoane.
• Scolarii, studentii, cei ce locuiesc in camine. Acestea sunt medii in care mai multe persoane stau impreuna intr-un spatiu mic, favorizand transmiterea de virusuri.
• Orice persoana cu sistem imun slabit. Daca aveti un sistem imunitar compromis, din cauza unor medicamente, chimioterapiei sau infectiei HIV, sunteti mai susceptibil la alte infectii, inclusiv la gastroenterita virala.
Complicatii
SusPrincipala complicatie a virozei intestinale este deshidratarea - o pierdere severa de apa si minerale esentiale. Daca beti destula apa incat sa acoperiti pierderile cauzate de voma si diaree, deshidratarea nu ar trebui sa apara. Copiii, varstnicii si persoanele cu sistem imunitar deficitar pot pierde mai multe lichide decat reusesc sa ingere.
Rehidratarea intravenoasa, in spital, ar putea fi indicata.
Metode de diagnostic
SusDe cele mai multe ori, istoricul medical si o examinare fizica constituie baza diagnosticului, avand in vedere si mediul in care traieste pacientul. Doctorul dumneavoastra va cere si o proba de scaun, ce va constitui o coprocultura-o analiza microbiologica a materiilor fecale, ce identifica virusul cauzator.
Optiuni de tratament
SusDesi principalul scop este preventia deshidratarii, aceasta poate fi tratata si prin terapie cu fluide administrate intravenos, in spital. Exista si medicamente ce pot fi luate de la farmacie, atat pentru copii cat si pentru adulti: solutii de rehidratare, antiemetice si electroliti. Consultati-va cu medicul dumneavoastra pentru a putea alege un tratament potrivit. Antibioticele nu au niciun efect asupra virusurilor.
Preventie
SusIn cazul oricarei infectii si mai ales a virozei intestinale, preventia este esentiala. Cel mai bun mod de a preveni raspandirea infectiilor intestinale este prin respectarea unor pasi simpli dar foarte importanti:
• Spalati-va cat mai mult pe maini. Asigurati-va ca si dumneavoastra si copilul dumneavoastra va spalati pe maini des, corect si indelungat. in special dupa folosirea toaletei, dar dupa orice activitate afara sau desfasurata impreuna cu alti copii/oameni, inainte si dupa mancare. Folositi apa calda si sapun pentru cel putin 20 de secunde si nu uitati de zona cuticulelor, unghiilor si cutelor din piele. Purtati un mic gel dezinfectant in genti, posete, rucsacul copiilor, pentru atunci cand apa si sapunul nu sunt la indemana.
• Folositi doar obiectele personale acasa. Evitati impartirea tacamurilor, paharelor si a altor ustensile din bucatarie. Folositi prosoape separate la baie si schimbati-va des fata de perna.
• Pastrati distanta. Evitati contactul apropiat cu orice persoana ce are virusul, daca este posibil.
• Dezinfectati suprafetele dure. Daca cineva din casa sau grupul dumneavoastra are virusul, dezinfectati periodic suprafetele comune precum mobila, manerele de la usi si dulapuri cu o solutie de apa si clor.
• Fiti atenti la centrul in care petrece timp copilul. Fie ca este gradinita, scoala sau un club sportiv, fiti atenti la conditiile in care acesta mananca, se spala si se odihneste in aceste spatii.
• Luati masuri atunci cand calatoriti. Folositi cat mai des apa imbuteliata, evitati mancarea cruda (inclusiv fructe si legume ce au fost atinse de mainile cuiva) si nu mancati carne sau peste insuficient gatit.
Concluzie
SusViroza intestinala sau gastroenterita virala este o infectie virala a intestinului, ce afecteaza si stomacul. Dand simptome digestive, viroza se trateaza prin rehidratare si cel mai important, evitarea factorilor cauzatori: contactul direct interuman, alimente si apa contaminate. Fiti atenti la semnele digestive ale copilului dumneavoastra, intrucat acestia sunt foarte sensibili, si adresati-va medicului pentru orice simptom al virozei intestinale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- Cum ne putem feri de infectiile din spital?
- Stomatita – ce este si cum o putem trata
- Comportamente normale si anormale la adolescenti. Cum sa le diferentiezi si ...
- Care sunt simptomele gripei la copii si cum le putem trata?
- 11 fructe si legume de toamna care iti intaresc imunitatea
- Echinaceea - beneficii pentru sanatate
- Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata
- 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora
- Homeopatia - o metoda terapeutica medicala stiintifica