Tine infectiile la distanta, respectand cateva reguli simple
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Prevenirea infectiilor
SusInfectiile sunt cauzate de organisme microscopice cunoscute sub numele de agenti patogeni. Acestia sunt reprezentati de bacterii, virusuri, fungi sau paraziti si patrund in organism, se multiplica si interfereaza cu functiile normale ale acestuia.
Infectiile au o importanta crescuta in sistemul sanitar din intreaga lume, deoarece reprezinta o cauza frecventa de boala si deces. Pentru anumite persoane, in special pentru cele cu afectiuni subiacente, cum ar fi bolile de inima, cancerul si leziunile grave, poate fi dificil sa evite infectiile si complicatiile asociate. De asemenea, acelasi lucru este valabil si pentru persoanele ce sufera de afectiuni ce afecteaza sistemul imunitar sau pentru persoanele ce urmeaza tratamente care slabesc acest sistem.
Cu toate ca nu este posibila protejarea in procent de 100% de agentii patogeni ce produc infectii, exista cateva metode ce ajuta la diminuarea semnificativa a cestui risc. Asadar, respectand cateva reguli simple, oamenii se pot proteja de microorganisme si pot tine infectiile la distanta. Aceste cateva principii de baza vor fi prezentate in randurile urmatoare si vor contribui la prevenirea infectiilor daca vor fi urmate.
Cuprins articol
- Prevenirea infectiilor
- Igiena corespunzatoare: principala modalitate de prevenire a infectiilor
- Siguranta alimentara, un pas important pentru a evita imbolnavirile
- Vaccinarea, esentiala pentru evitarea imbolnavirilor
- Prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala
- Evitarea agentilor patogeni transmisibili prin insecte
- Citeste pe aceeasi tema
Igiena corespunzatoare: principala modalitate de prevenire a infectiilor
SusNu cu mult timp in urma, oamenii nu intelegeau faptul ca bolile infectioase erau cauzate de organisme minuscule care se deplasau de la persoana la persoana. Chiar si acum, desi este cunoscut faptul ca microbii microscopici vii cauzeaza boli, modul in care fac acest lucru nu este intotdeauna evident. Intelegerea modului in care se transmit infectiile este foarte importanta, deoarece pot ajuta la evitarea imbolnavirii.
Majoritatea microbilor patrund in organism prin orificiile naturale ale acestuia, precum gura, nasul sau urechile. De asemenea, portile de intrare pot fi si artificiale, precum zgarieturi, muscaturi si diferite alte leziuni. Asadar, cea mai buna modalitate de a preveni infectiile consta in blocarea patrunderii agentilor patogeni in organism.
Prima linie de aparare in ceea ce priveste tinerea germenilor la distanta o constituie igiena riguroasa. O igiena corespunzatoare este echivalenta cu prevenirea infectiilor, dar si cu evitarea raspandirii acestora catre altii atunci cand exista. Spalarea mainilor ocupa un loc fruntas si trebuie sa fie facuta de fiecare data cand s-a folosit toaleta, dar si inainte de a pregati hrana sau de a manca. De asemenea, oamenii trebuie sa se spele pe maini dupa ce si-au suflat nasul, dupa ce au tusit/stranutat, dupa ce si-au hranit sau mangaiat animalul de companie. In plus, acest procedeu trebuie facut dupa ingrijirea unei persoane bolnave sau dupa orice sarcina ce implica atingerea unor obiecte murdare.
Pentru a evita imprastierea germenilor, specialistii recomanda ca gura si nasul sa fie acoperite cu o batista de unica folosinta atunci cand se tuseste sau stranuta. Totusi, daca nu este la indemana o astfel de batista, se recomanda ca tusea sau stranutul sa aiba loc in cot, mai degraba decat in palma. In plus, se recomanda evitarea contactului direct cu servetelele, batistele sau obiectele similare folosite de altii.
Ranile reprezinta porti de intrare pentru agentii patogeni, dar pot reprezenta si surse de infectare. Asadar, toate aceste leziuni trebuie spalate si pansate. Orice taietura grava sau muscatura de animal sau om trebuie sa fie examinata de catre un medic, deoarece poate reprezenta un adevarat pericol. Chiar si leziunile mai mici, precum cele produse de cosuri, trebuie supravegheate si spalate. Astfel, nu se recomanda, stoarcerea cosurilor sau ruperea crustelor de la nivelul ranilor, ci ingrjirea lor amanuntita.
Desi majoritatea cazurilor de infectii transmise prin alimente nu sunt periculoase, unele pot duce la afectiuni medicale grave, inclusiv insuficienta renala si meningita. Infectiile cauzate de agentii patogeni de origine alimentara pot fi prevenite prin pregatirea si depozitarea alimentelor in siguranta. Astfel, urmarea unor masuri de precautie simple va ajuta la distrugerea microbilor prezenti la nivelul alimentelor.
O prima masura ce trebuie luata cu privire la siguranta alimentara consta in spalarea sub apa curenta inainte de gatire sau servire a carnii, fructelor, legumelor etc. De asemenea, mainile trebuie spalate foarte bine cu apa si sapun inainte si dupa manipularea alimentelor crude, dar si inainte de pregatirea sau servirea mesei. Alimentele crude trebuie sa fie separate de cele gatite, astfel incat sa se reduca riscul de contaminare. Ustensilele de bucatarie nu trebuie sa fie folosite fara a fi spalate intre utilizari, mai ales cand este vorba despre carne cruda.
Alimentele trebuie sa fie gatite foarte bine din punct de vedere termic, iar de ajutor pentru acest lucru poate fi un termometru pentru carne. In final, decongelarea alimentelor trebuie facuta doar in frigider sau in cuptorul cu microunde.
Vaccinarea este un element esential atunci cand vine vorba despre prevenirea infectiilor. Multe infectii grave pot fi prevenite prin imunizare, asa ca vaccinarea trebuie luata in calcul conform schemelor recomandate de specialisti.
In plus, oamenii trebuie sa tina cont de imunizarile suplimentare necesare atunci cand calatoresc in strainatate, dar si vaccinarile animalelor de companie. Pe langa protejarea animalelor de companie, vaccinarea va proteja si stapanii si familiile acestora de diferite complicatii nedorite. Este important de stiut ca vaccinurile pot provoca si unele reactii adverse, precum dureri temporare ale bratului sau febra scazuta, dar beneficiile sunt clar mai multe si mai importante decat dezavantajele.
Prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala
SusSingura modalitate 100% sigura de a preveni bolile cu transmitere sexuala este de a nu avea contacte sexuale. Totusi, aceasta nu este o optiune pentru majoritatea oamenilor, deci trebuie adoptate alte masuri de protectie. Spre exemplu, contactul sexual trebuie avut doar cu partener stabil, iar anterior trebuie efectuate teste specifice pentru boli cu transmitere sexuala. In plus, folosirea prezervativelor trebuie avuta in calcul, fie ca este vorba despre cele masculine, fie ca este vorba despre cele feminine.
Evitarea agentilor patogeni transmisibili prin insecte
SusChiar daca unele insecte par inofensive, acestea pot transmite boli ce pot duce la complicatii severe. Spre exemplu, tantarii si capusele sunt insecte purtatoare de virusuri si bacterii ce au fost asociate cu epidemii grave in ultimul deceniu. Pentru a preveni acest tip de infectii se recomanda utilizarea substantelor ce actioneaza impotriva insectelor, inclusiv cele care contin DEET, picaridina sau ulei esential de eucalipt de lamaie. De asemenea, activitatea in aer liber trebuie evitata in orele de varf ale tantarilor, adica dimineata devreme si seara.
Sursele de apa statatoare din apropierea casei trebuie eliminate, deoarece in acestea tantarii se vor reproduce. De asemenea, deseurile menajere trebuie aruncate cat mai frecvent posibil, astfel incat sa nu devina un loc de cuibarire a insectelor. In final, persoanele ce intentioneaza sa isi petreaca timpul in zone cu risc trebuie sa evite purtarea hainelor colorate cu maneci scurte si trebuie sa utilizeze spray-urile protectoare. Purtarea de haine albe si lungi este recomandata, deoarece pe acestea vor putea fi observate cu usurinta insectele.
Bibliografie:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-prevent-infections
https://afmc.org/afmc-healthspot/9-best-ways-prevent-infections/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- Infectiile herpetice oculare
- Cum sa ramanem sanatosi pe timpul verii? 6 reguli de care trebuie sa tinem c ...
- Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de caine. Cum pot fi prevenite i ...
- Cat timp esti imun dupa infectarea cu coronavirus?
- Lamaile: beneficii asupra sanatatii
- Ingrijirea picioarelor
- Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani
- Faringita bacteriana - informatii esentiale
- Cancerul de piele poate fi prevenit respectand cateva reguli simple