Testele de laborator nu au descoperit toxina botulinica in conservele de peste vandute in Arges
Stire medicala
Rezultate primite de autoritatile Sanitar Veterinare din Arges legate de testele efectuate pe lotul de conserve de peste suspecte ca ar contine toxina botulinica, dupa ce sase persoane s-au intoxicat cu botulism, iar una dintre ele a decedat, infirma prezenta toxinei in conserve.
Potrivit directorului adjunct de la Directia Sanitar Veterinara (DSV) Arges, Octavian Boboc, seful compartimentului siguranta alimentelor, este foarte posibil ca joi, 5 martie, sa fie ridicat sechestrul asigurator de pe cele aproape 11.000 de conserve, transmite corespondentul NewsIn.
"Rezultatul venit marti de la Institutul Cantacuzino arata ca toxina botulinica este de tip B, care de obicei este asociata cu legumele. Asteptam joi rezultatul de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti si cel mai probabil in decursul aceleiasi zile vom ridica sechestrul asigurator. Nu putem tine conservele blocate in depozite. Am mers din nou la Vladesti si am stat de vorba cu vecinii, care ne-au spus ca i-au auzit pe cei sase muncitori vorbind ca au mancat o tocana, care nu a fost buna si au aruncat-o. Nici macar cainii nu au mancat-o. Este posibil ca intoxicatia sa apara dupa ce au consumat tocana respectiva", a declarat Octavian Boboc.
Directia Sanitar Veterinara Arges a dispus sechestru asigurator pe un lot de 900 de conserve dintr-un hypermarket din Pitesti si pe alte 10.000 de conserve dintr-un depozit din judetul Ilfov, dupa ce sase argeseni s-au intoxicat cu botulism, iar unul dintre ei a decedat.
Cele sase persoane au consumat trei conserve de peste cumparate de la un magazin satesc, care s-a aprovizionat cu marfa dintr-un hypermarket pitestean.
Barbatii, care munceau la un punct de lucru in comuna argeseana Vladesti, au consumat carnea de peste pe data de 13 februarie. Cel care s-a simtit foarte rau si s-a prezentat la spital a fost chiar patronul firmei de constructii, care suferea, potrivit cadrelor medicale, de hepatita cu virus C. Barbatul prezenta o stare generala de rau, nu mai vedea bine, nu putea sa inghita si avea gura uscata.
Ion Barleanu, in varsta de 44 de ani, a fost internat la sectia boli infectioase din cadrul Spitalului Nicolae Balcescu pe data de 16 februarie. Cateva zile mai tarziu a fost transferat la sectia neurologie, pentru ca omul era suspect de accident vascular, nicidecum de infectie botulinica.
Dupa o saptamana in care starea barbatului s-a agravat, medicii au reluat testele si s-a confirmat abia pe 24 februarie ca pacientul sufera de botulism. In aceeasi zi a fost transferat la clinica de boli infectioase Matei Bals din Bucuresti.
Pe foaia de observatie de la spitalul din Capitala cadrele medicale i-au pus diagnosticul intoxicatie botulinica severa, sepsis bacterian ( stafilococ multiplu rezistent), hepatita virala cronica cu virus C si sindrom hipoanabolic cu deficienta imunologica severa.
Toti ceilalti cinci colegi de serviciu au fost contactati de catre reprezentantii spitalului si au fost internati de urgenta. Le-au fost recoltate probe biologice si in urma rezultatelor de laborator au fost diagnosticati cu botulism.
Daca starea lor este in prezent stabila, barbatul de 44 de ani nu a mai putut fi salvat. Botulismul a fost agravat si de forma severa de hepatita de care suferea, iar duminica, 1 martie, a facut septicemie. Ion Barleanu a decedat in aceeasi zi.
Potrivit directorului adjunct de la Directia Sanitar Veterinara (DSV) Arges, Octavian Boboc, seful compartimentului siguranta alimentelor la toti cei sase barbati s-a confirmat prezenta toxinei botulinice, insa deocamdata nu se cunoaste sursa de imbolnavire.
"In urma probelor prelevate au fost confirmate cazurile de botulism. Au fost puse sub sechestru toate cele aproape 11.000 de conserve importate din Thailanda. Se ridica totusi un semn de intrebare pentru ca aceste conserve au fost distribuite in 27 de judete din tara si a consumat foarte multa lume, iar singurul caz de imbolnavire s-a constatat in comuna argeseana Vladesti. DSV Arges a ridicat probe din conservele consumate de cei sase barbati, dar si din alte conserve alese la intamplare si nu s-a putut stabili cu precizie daca contin toxina botulinica. Soarecii de laborator inoculati cu serul respectiv nu au patit nimic desi au fost injectati in urma cu patru zile", a declarat Octavian Boboc.
Tot seful compartimentului siguranta alimentelor din cadrul DSV Arges a mai precizat ca este foarte posibil ca sursa de intoxicatie cu botulism sa fi existat intr-un alt aliment.
"Luam in calcul toate posibilitatile. Ne gandim ca in mod firesc cei sase nu puteau sa consume doar trei conserve de peste dupa care sa se intoarca la munca. Probabil au mai mancat ceva si nu vor sa recunoasca. Noi, oricum, vom repeta testele si vom ridica probe si din alte conserve. Lotul de conserve Merve este de trei feluri, peste in sos tomat, in ulei si in suc propriu", a mai precizat Octavian Boboc.
DSV Arges va tine sechestrul asigurator pe lotul de 11.000 de conserve pana cand toate suspiciunile privind prezenta toxinei botulinice vor fi eliminate.
Articole recomandate
- Preparatele injectabile cu botox
- Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de Clostridium Botulinum
- Analize de sange pentru depistarea cancerului
- Ce trebuie sa stiti inainte de efectuarea unei interventii estetice
- Investigatii precise - RMN si CT - diferente, cand si de ce se fac?
- Rezultatele testelor de sange – ce nu va spun medicii?
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...
- Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei
- Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19)