Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Substantele de igienizare din spitale si riscul lor

Actualizat la data de: 23 Mai 2016

Generalitati

Sus
Substantele de igienizare din spitale si riscul lor

Este de actualitate ca pentru o sanatate adecvata este necesara o igiena adecvata.

Cand vine vorba de igiena personala, fiecare individ stie ce are de facut macar in termeni generali.

Adica o spalare zilnica si constanta a mainilor, deoarece suntem cei mai predispusi a acumula pe maini o varietate si o masa mare de bacterii.

Se recomanda si o igienizare a fetei si a dintilor macar de doua ori pe zi (dimineata si seara).

Insa cand vine vorba de mediul spitalicesc imaginea care vine in minte sau care ar trebui sa se regaseasca indiferent de situatii, este aceea a unei igiene absolute in mediul spitalicesc.

De ce este asa important ca spitalul sa fie cel mai bine igienizat amplasament? In ce scopuri are loc aceasta igienizare si cum se produce ea?

Care sunt riscurile daca in spital nu exista o respectare a masurilor de igiena asa cum ar trebui ele sa fie?

Toate acestea sunt intrebari care apar constant in stiri media, dar care nu ar trebui sa fie privite doar ca o stire care capteaza audienta, ci ca o masura de siguranta a societatii si de mentinere a sanatatii individului la cote inalte.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este igienizarea si de cine ne protejeaza ea?
  3. De ce sunt si mai importante masurile de igiena din spital?
  4. Care sunt masurile de igienizare si ce implica ele?
  5. Ce se intampla daca nu sunt respectate masurile de igienizare?
  6. Care sunt cele mai frecvente infectii nozocomiale?
  7. Ce putem face noi pentru a ajuta masurile de igienizare?
  8. Citeste pe aceeasi tema

Ce este igienizarea si de cine ne protejeaza ea?

Sus

Intregul cumul de organisme vii, ca vorbim de plante, animale sau subclasele acestora: Mamifere, reptile sau omul toate au in comun aceeasi componenta - celula.

Celula animala este in sine o celula bacteriana, adica o celula care nu necesita dependenta de alta celula pentru a putea supravietui, a se putea dezvolta si a se putea replica.

Intr-un mod abstract spus, suntem alcatuiti din bacterii (bacterii "bune") si suntem inconjurati de bacterii (ne-nocive si nocive), virusi si o serie de alte tipuri de organite si celule microscopice.

Pe parcursul unei zile intram in contact prin simpla atingere cu nenumarate bacterii si virusi. Prin alimentatie ingeram nevoit un numar de bacterii.

Insa daca spalam alimentele inainte de consum, daca cum dorim sa ingeram ceva ne spalam inainte pe maini si daca mentinem o igiena zilnica a intregului organism reusim totusi sa prevenim infectarea.

Totodata, sistemul imunitar este intr-un permanent efort de a distruge orice fel de agent patogen patrunde in organismul nostru.

Insa pentru a se incerca a nu suprasolicita sistemul nostru imunitar este necesar ca pe langa masurile de igiena individuale pe care le are fiecare om in parte si institutiile care sunt menite in principal a trata si a vindeca oamenii sa aiba masuri specifice si adesea mai intense de igienizare.

De ce sunt si mai importante masurile de igiena din spital?

Sus

In primul rand, deoarece fluxul de persoane intr-o institutie in general, dar cu atat mai mult intr-un spital este foarte mare.

Fiecare din aceste persoane poate aduce cu sine un numar enorm de bacterii. Astfel ca expunerea unei institutii ca a unui spital la un flux constant de bacterii este crescut.

In al doilea rand, in majoritate (cadre medicale, apartinatori sau a altor indivizi) in spital vin persoane bolnave.

Aceste persoane au deja posibil o infectie, un agent patogen in organismul lor, fie acesta bacterian sau viral.

Totodata, desi in interiorul spitalului prin ingrijirea medicala acordata se va trata prezenta acelor bacterii sau virusi din interiorul organismului uman, este posibil ca pentru inca o perioada de timp un numar redus, dar totusi de luat in seama de bacterii, virusi sau alti agenti patogeni sa supravietuiasca.

Acesti agenti patogeni "supravietuitori" sunt cei mai periculosi, deoarece acestia vor purta denumirea medicala de drug-ressistant.

Acesti agenti patogeni (bacterii cel mai adesea) rezistente la medicamentele de spectru larg sau la medicatia generala au capacitatea de a se diviza in spital si de a infecta alte persoane.

Aceste bacterii sunt cel mai des implicate in infectiile nosocomiale (infectiile intra-spitalicesti sau infectiile contactate in spital).

Faptul ca rezista la o gama de antibiotice sau tratamente medicamentoase le face mai periculoase decat marea majoritate a bacteriilor.

Iar nu in ultimul rand, in spital masurile de igiena sunt atat de importante deoarece aici au loc proceduri medicale.

Intr-un spital vor avea loc interventii chirurgicale, in care organismului uman i se produc voit incizii ca si cale de abord spre organul dorit), dar prin aceste cai de abord chirurgical se deschide calea si bacteriilor la un acces mai usor.

Organismul uman care a trecut printr-o operatie, dar chiar si printr-o infectie oarecare este mai slabit si mai predispus la alte infectii. Din acest motiv exista chiar si in cadrul institutiei spitalicesti mai multe etape si niveluri de igienizare.

Accesul pe hol al pacientilor se face doar pana la un punct dupa care trebuie sa ia vestimentatie de unica folosinta de protectie. Din pasul ulterior este obligatorie igienizarea cadrelor medicale, iar pentru mai multe proceduri medicale sau investigatii se poarta manusi igienice (de unica folosinta).

In spital sunt folosite chiar si pentru curatenie substante cu un grad de igienizare mai mare. La orice interventie se vor folosi substante de estompare a infectarii pe cat posibil (vata cu spirt dupa o simpla injectie sau recoltare), betadina, apa oxigenata.

Iar cel mai inalt nivel de igiena il are sala operatorie unde este necesara schimbarea halatului medical in costum chirurgical care mai apoi este igienizat, exista un adevarat protocol de igienizare inainte de a intra in sala de operatii, iar tot personalul trebuie sa poarte atat masti, manusi cat si bonete, dar si instrumentarul medical este meticulos igienizat.

Care sunt masurile de igienizare si ce implica ele?

Sus

Masurile de igienizare sunt compuse din doua etape : dezinfectia si curatirea. Curatirea este primul pas si care implica igienizarea grosiera.

Adica o curatire este ceea ce facem si noi zilnic in momentul in care spalam hainele, produsele de uz casnic sau chiar igienizare individuala. Dezinfectia este pasul urmator, adica eliminarea a tot ce inseamna microorganisme nocive.

Dezinfectia se poate produce prin mecanisme fizice, chimice sau biologice. Dezinfectia fizica se poate produce prin expunerea instrumentarului chirurgical la raze ultraviolete, sau la alte tipuri de raze care pot distruge agentii patogeni.

Tot in cadrul agentilor fizici exista si caldura. Deoarece multe instrumente medicale vor fi introduse fie in lichide calzi, fie in spatii calzi (pupinel, incubator, etc.) care sunt menite a distruge toate bacteriile.

Aceasta dezinfectie se poate produce prin dezinfectie chimica. Adica folosirea unor substante de tipul spirtului (spirtul poate distruge o multitudine de virusi), betadina este de asemenea o substanta folosita pentru igienizarea si dezinfectarea plagii sau iodul ori apa oxigenata.

Pentru instrumentar sau pentru dezinfectia podelelor se vor folosi substante chiar mai concentrate pentru o dezinfectie eficienta. Excipiente de clor sau cloruri sunt folosite adesea pentru dezinfectie.

Este important ca toate aceste substante sa aiba concentratia adecvata din compusii care alcatuiesc substanta de dezinfectie, deoarece ele au fost calculate in asa fel incat sa nu produca efecte nedorite la pacienti ori la oamenii care intra in contact cu ele, dar care trebuie sa aiba suficienta eficienta in distrugerea anumitor tipuri de bacterii, virusi ori paraziti.

Totodata este foarte importanta respectarea timpului pe care trebuie sa il aiba fiecare pas de igienizare in parte.

Inclusiv numarul de minute sau de ore necesare pentru igienizare in cadrul razelor ultraviolete sau caldura din aparate pentru o dezinfectie eficienta a instrumentarului.

Ce se intampla daca nu sunt respectate masurile de igienizare?

Sus

Raspunsul este simplu si se refera la infectie. Infectia in schimb poate avea cele mai variate forme.

De la faptul ca exista predispozitia unei suprainfectari a infectiei de baza cu care a fost internat un pacient. La o dificultate de eficienta a tratamentului care ii este administrat pacientului si la o varietate de complicatii.

In schimb exista riscul de contactare a infectiilor nosocomiale.

Aceste infectii pot sa fie doar o infectie supraadaugata sau una cu un tip diferit de bacterie ori de virus, dar poate sa se refere si la infectii cu bacterii ori cu virusi mult mai periculosi deoarece poate fi din acea categorie a infectiilor rezistente la antibiotice- infectii mdr (multi drug ressistant).

Care sunt cele mai frecvente infectii nozocomiale?

Sus

Exista si o predispozitie spre anumite tipuri de infectii in functie de sectia la care facem referire. Adica in cazul unor sectii ce implica spitalizarea dupa o procedura chirurgicala vom vorbi despre necesitatea unei sondari urinare.

In aceasta sondare daca se mentine prea mult sonda fara a fi schimbata sau golita, poate mentine riscul de infectare al acelei stagnari de urina.

Totodata, in cadrul schimbului de sonda daca nu se acorda o precautie sporita exista riscul lezarii uretrei si predispune la infectii urinare.

Infectiile de cai respiratorii sunt foarte frecvente datorita modului de transmitere.

Majoritatea bacteriilor si virusurilor care produc infectii ale cailor respiratorii au cale de patrundere caile aeriene.

Altfel spus, se transmit prin aer, ori aerul contaminat cu o serie de bacterii nu este atat de facil a se mentine acest risc de transmitere la minim. Insa purtarea de masti este nu doar facila ci in multe sectii este obligatorie.

Infectiile sangvine sau pe cale de transmitere sangvina sunt cele mai rare, deoarece toate materialele care intra in contact cu orice fluid al organismului sunt fie de unica folosinta, fie daca sunt din alte materiale sunt sterilizate prin mai multe tehnici de dezinfectare atat fizica cat si chimica.

Insa exista totusi un numar redus de cazuri (in special in trecut) in care prin transfuzii au mai existat transmiterea de astfel de boli.

Ce putem face noi pentru a ajuta masurile de igienizare?

Sus

Desi toate cele prezentate mai sus sunt in principal de interes pentru institutie in sine, adica pentru spital, sau pentru personalul angajat sa se ocupe de asa ceva, este foarte important ca si noi sa facem tot ce tine de noi pentru a asigura aceasta igienizare.

Exista cateva masuri sau reguli de igiena pe care daca le respectam sau le aplicam chiar si noi exista sansele in a reduce infectiile nosocomiale

- In primul rand ar fi respectarea orelor de vizita. Aceste ore de vizita sunt programate intr-un anumit mod pe de-o parte pentru a asigura facilitatea de activitate a medicilor dar in al doilea rand deoarece aceste ore de vizita mai au un rol.

Exista anumite ore de dezinfectie si de igienizare in orice sectie a spitalului, fapt pentru care dupa ce au fost finalizate vizitele de catre apartinatori se poate face o igienizare completa si eficienta.

- Din loc in loc exista in spitale rezervoare pentru dezinfectarea mainilor. Este bine a fi folosite toate aceste rezervoare de catre apartinatori sau chiar de catre pacienti daca situatia o impune.

- Purtarea de catre apartinatori a acelor halate si botosei sau chiar si a bonetelor de unica folosinta care se vor purta corespunzator ori de cate ori se intra in sectie.

- Informarea de catre pacient a tuturor detaliilor intrebate (sau uneori chiar daca sunt omise de anamneza pot fi prezentate totusi pentru siguranta de catre pacient).

Aceste intrebari ce tin de istoricul medical al pacientului este bine a fi prezentate corect si complet deoarece pot avea o importanta mai mare decat pare la prima vedere.

- Respectarea regulilor de igiena. Adica nu este absolut necesar a aduce alimente sau lenjerii din afara decat daca sunt intrebate in prealabil si cadrele medicale.

Acele obiecte aduse desi pot sa fie bine igienizate la prima vedere, pot sa aduca cu sine o serie de agenti patogeni in interiorul sectiei.

- Este bine a se respecta cu strictete si indicatiile medicale si medicatia administrata.

Si nu in ultimul rand, poate chiar in primul rand respectarea cadrelor medicale, deoarece acestea incearca sa isi faca datoria cat mai bine cu putinta si uneori aprecierea devotamentului cadrelor medicale de catre pacient poate conferi un surplus.

Desi nu este o regula de igiena, este o regula ce se poate aplica in orice ramura care interfera cu medicina.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate