Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sindromul PANDAS - ce este si cum se manifesta

Actualizat la data de: 26 Iulie 2023
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Ce este sindromul PANDAS

Sus
Sindromul PANDAS - ce este si cum se manifesta

Sindromul PANDAS este prescurtarea pentru "afectiuni neuropsihiatrice autoimune pediatrice asociate cu infectii streptococice". Acest sindrom descrie un grup de patologii ce afecteaza copiii, asociate cu infectiile streptococice precum faringita streptococica sau febra cu streptococ.

Fiind o patologie destul de rara, semnele si simptomele sunt raportate insuficient pentru a se forma un tablou clinic clar, bine cunoscut. Simptomele raportate includ simptome neurologice si psihiatrice.

Cuprins articol

  1. Ce este sindromul PANDAS
  2. Prevalenta
  3. Semne si simptome
  4. Cauze
  5. Metode de diagnostic
  6. Optiuni de tratament
  7. Tratamentul infectiei streptococice
  8. Tratamentul afectiunii neuro-psihiatrice
  9. Riscuri si complicatii
  10. Preventie
  11. Concluzie
  12. Citeste pe aceeasi tema

Prevalenta

Sus

Dintre pacientii pediatrici diagnosticati cu sindrom PANDAS, majoritatea au varsta cuprinsa intre 3 si 12 ani. Unii cercetatori considera ca simptomele acestui sindrom apar mai des in randul pacientilor de sex masculin.

Sindromul PANDAS este o boala rara. De asemenea, exista cateva categorii care sunt la risc de a face boala:
• Pacientii cu infectii bacteriene streptococice de grup A frecvente
• Istoric familial de boli autoimune sau febra reumatica

Desi este mai frecventa in randul copiilor, unele studii spun ca sindromul PANDAS poate fi diagnosticat si la varsta adolescentei sau al adultului tanar. Totusi, este putin probabil ca simptomele sa treaca neobservate pana la varsta adulta.

Studiile inca urmaresc efectele pe termen lung ale unei boli eventual nediagnosticate in copilarie.

Semne si simptome

Sus

Simptomele si semnele variaza semnificativ de la copil la copil si pot include o combinatie de semne neurologice si psihologice. Acestea apar de regula brusc, sub forma de episoade, cu perioade asimptomatice intre acestea. Durata unui episod poate fi de cateva zile pana la cateva saptamani, iar perioada dintre episoade este variabila.

Simptomele psihologice raportate ca fiind asociate sindromului PANDAS includ:

Anxietate sau depresie
• Incontinenta mictionala nocturna
• Modificari ale starii de spirit si modificari de personalitate, in special furie brusca sau iritabilitate
• Tulburari de somn
• Inapetenta (lipsa poftei de mancare)
• Simptome ce mimeaza deficitul de atentie
• Comportament ce mimeaza tulburarea obsesiv compulsiva
Anxietate de separare
• Tremur si ticuri nervoase accentuate

Simptomele neurologice raportate ca fiind asociate cu sindromul PANDAS includ:

• Modificari ale miscarilor si alterarea abilitatilor motorii, precum dificultatile de scris
• Rezultate slabe la scoala
• Coordonare slaba si orientare temporo-spatiala deficitara
• Sensibilitate crescuta la lumina (fotofobie) si/sau sunet

Cauze

Sus

Unii experti considera ca PANDAS apare atunci cand in organismul copilului se formeaza anticorpi ce lupta cu bacteria ce a cauzat infectia streptococica. Anticorpii produsi pot ataca in mod eronat si celulele sanatoase din organism, crezand ca sunt celule straine patogene. Unele ipoteze spun ca anticorpii ataca cu predilectie tesutul cerebral, ducand la simptomele psihologice si neurologice.

Sindromul PANDAS trebuie diferentiat de sindromul PANS, prescurtare de la ,,sindrom neuropsihiatric pediatric acut’’.

Unii medici pediatri sustin ca sindromul PANDAS este o varianta de PANS. Ambele produc simptome asemanatoare, diferenta fiind etiologia celor doua sindroame.

Sindromul PANS apare in urma unor infectii precum gripa sau boala Lyme.

Metode de diagnostic

Sus

Nu exista un test diagnostic specific pentru sindromul PANDAS. Medicul pediatru va face un examen fizic pentru a evalua simptomele copilului dumneavoastra si va ridica suspiciuna de sindrom PANDAS.

Pentru a confirma diagnosticul, este nevoie de un consult neurologic pediatric si un consult psihiatric pediatric. Infectia streptococica documentata si diagnosticata anterior este un argument important pentru a lua in calcul diagnosticul de sindrom PANDAS.

In functie de perioada de timp care a trecut de la infectie, se pot efectua teste diagnostice (prelevare de exudat faringian) pentru a identifica urme de streptococ grup A.

Optiuni de tratament

Sus

Tratamentul acestui sindrom implica gestionarea simptomelor fizice, neurologice si psihiatrice.

Pentru inceput, medicul pediatru se va asigura ca infectia streptococica este vindecata si ca bacteria nu mai este activa in organism. Intre timp veti avea nevoie sa gasiti un medic neurolog pediatru specializat, cu experienta in tratarea acestui sindrom.

Tratamentul infectiei streptococice

Sus

Infectiile streptococice sunt infectii bacteriene, motiv pentru care vor fi tratate cu antibioterapie. Majoritatea cazurilor sunt tratate cu o singura cura de antibiotic.

Medicul pediatru va va prescrie tratamentul potrivit pentru copilul dumneavoastra.

Puteti lua in considerare testarea altor membrii ai familiei pentru infectia streptococica recenta, intrucat acestia ar putea avea bacteria fara sa existe inca simptome. Pentru a evita reinfectia copilului, asigurati-va ca inlocuiti toate obiectele personale cu unele noi (ex: periuta de dinti).

Tratamentul afectiunii neuro-psihiatrice

Sus

Simptomele psihiatrice si neurologice pot incepe sa fie ameliorate odata cu inceperea tratamentului antibiotic, insa ele pot persista mult dupa rezolvarea infectiei. Comportamentul obsesiv-compulsiv si alte sindroame psihiatrice formate se vor trata cu terapie comportamentala cognitiva.

Medicamentele din clasa inhibitorilor de receptare ai serotoninei vor prelungi concentratia crescuta de serotonina in sange, avand efect antidepresiv. Acestea pot fi prescrise de catre medicul psihiatru in doze mici si progresive, cand este nevoie.

Alte tratamente sunt controversate si trebuie luate in considerare toate particularitatile pacientului, pentru a decide initierea tratamentului in functie de fiecare caz.

Unii medici vor prescrie tratament corticosteroid, cu monitorizarea atenta a efectelor adverse. In acest moment, corticoterapia nu este recomandata de rutina in tratamentul PANDAS.

Unele cazuri severe de sindrom PANDAS ar putea sa nu raspunda la tratamentul medicamentos si la terapia comportamentala. In acest caz, tratamentul cu plasmafereza (schimb de plasma sanguina) poate ajuta la indepartarea anticorpilor din organism.
Medicul pediatru poate recomanda plasmafereza in asociere cu terapie cu imunoglobuline administrate intravenos. In acest proces, plasma sanguina de la un donator sanatos este folosita pentru a stimula sistemul imun al copilului.

Tratamentele posibile ale acestui sindrom sunt inca studiate si nu exista protocoale clare cu privire la cea mai eficienta metoda de tratament. Astfel, pacientii pediatrici cu PANDAS vor fi abordati in cadrul unei echipe medicale multidisciplinare, care va alege o terapie personalizata pentru acesta.

Riscuri si complicatii

Sus

Manifestarile PANDAS pot limita semnificativ abilitatea copilului de a functiona in mediul academic si intr-un mediu social. In lipsa tratamentului, sindromul PANDAS poate produce leziuni cognitive permanente. In unele cazuri, sindromul devine o boala autoimuna permanenta.

Preventie

Sus

Intrucat este rezultatul infectiei streptococice, cea mai buna metoda de preventie este prevenirea infectiei initiale. Astfel, pastrati conditiile de igiena si incurajati copiii sa respecte regulile de igiena, de asemenea.

Asigurati-va ca acesta tuseste si stranuta folosind un servetel sau cotul, nu imparte mancarea, bauturile sau obiectele personale cu alti copii si se spala frecvent si riguros pe maini.

Evitati activitatile colective atunci cand copilul este racit.

Concluzie

Sus

Sindromul PANDAS este o boala rara neuropsihiatrica ce afecteaza copiii in urma unei infectii streptococice.

Simptomele neuro-psihiatrice pot impacta negativ viata copiilor, afectandu-le performantele scolare si abilitatile sociale.

Tratamentul specific, cu accent pe terapia comportamentala cognitiva, poate imbunatati semnificativ prognosticul copilului.

Discutati cu medicul dumneavoastra pediatru daca observati modificari neurologice sau psihologice.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23553-pandas-syndrome
https://kidshealth.org/en/parents/pandas.html


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate