Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Numarul infectiilor intraspitalicesti s-a dublat!

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2021
Numarul infectiilor intraspitalicesti s-a dublat!

Peste 1.000 de infectii asociate asistentei medicale (IAAM ) au fost raportate in primele 4 luni ale anului 2019, de catre 69 de spitale din intreaga tara. Asta inseamna ca numarul acestor infectii recunoscute si raportate aproape s-a dublat, fata de aceeasi perioada a anului 2018 si evidentiaza preocuparea tot mai mare a unitatilor sanitare in recunoasterea si anuntarea lor pentru a putea fi gestionate corect.

Analiza IAAM facuta de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate indica si faptul ca in aceeasi perioada a evaluarii 4 luni in 2018 vs 4 luni in 2019, numarul spitalelor care au raportat evenimentele in cadrul aplicatiei CaPeSaRo a crescut de la 50 de unitati sanitare la 69, in toata tara.

Situatie raportare IAAM:

- 635 infectii intraspitalicesti in 4 luni 2018 , raportate de 50 spitale
- 1.092 infectii intraspitalicesti in 4 luni 2019 , raportate de 69 spitale

Sursa: CaPeSaRo

“In ultima perioada se observa caracterul pozitiv al imbunatatirii raportarilor, in conditiile neaplicarii de sanctiuni. Putem spune ca este un semn al imbunatatirii culturii organizationale privind siguranta pacientului.” sustine dr. Vasile Cepoi, presedintele ANMCS.

Cele mai multe infectii raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella si Stafilococul auriu meticilinorezistent. In raportari s-a evidentiat si o crestere cu 10 la suta a detectarii prezentei altor bacterii care se dezvolta in mediul spitalicesc. (VEZI tabel )


FLORA BACTERIANA
2018 (4 luni) 2019 (4 luni)
Stafilococ auriu meticilinorezistent 37 30
Enterobacteriacea producatoare de carbapenemaze 24 32
Pseudomonas aeruginosa 23 48
Klebsiella spp 33 59
Acinetobacter spp 26 63
Clostridium difficile 352 477
Altele 140 383

Infectia cu Clostridium difficile este o infectie cu o incidenta mare, care apare in mediul spitalicesc in relatie directa cu tratamentul cu antibiotice si care necesita masuri speciale de izolare pentru ca are un grad mare de contagiozitate.

Potrivit legii 185/ 2017 privind asigurarea calitatii in sistemul de sanatate, raportatea efectelor adverse asociate asistentei medicale NU are caracter acuzator.

Scopul raportarii este de a facilta evaluarea riscului infectios la internare si de a identifca cauzele pricipale ale aparitiei acestor evenimente indezirabile asociate asistentei medicale pentru invatarea din erori.

In anul 2018, per total, la ANMCS au fost raportate 2274 infectii IAAM de catre 110 spitale.

Sursa: Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate