Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Legatura dintre afectiunile cardiologice si coronavirus

Actualizat la data de: 18 Noiembrie 2020
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Afectiunile cardiologice si infectia cu virusul SARS-CoV-2

Sus
Legatura dintre afectiunile cardiologice si coronavirus

Chiar daca in momentul de fata se pune un accent ridicat asupra infectiei cu virusul SARS-CoV-2, patologia anterioara exista si face in continuare victime. Afectiunile cardiologice sunt prezente la un numar ridicat de persoane de la nivelul intregului glob, iar de multe ori pun in pericol viata. Afla mai multe despre analizarea legaturii dintre afectiunile cardiologice si infectia cu virusul SARS-CoV-2, deoarece aceasta situatie este frecvent intalnita in practica medicala si are o importanta crescuta.

Inima si plamanii se afla intr-o stransa legatura si lucreaza impreuna in corp pentru a mentine un nivel optim al oxigenarii. Atunci cand plamanii sunt afectati de o boala respiratorie, in acest caz fiind vorba despre COVID-19, inima poate fi, de asemenea, afectata. Astfel, inima va trebui sa depuna un efort mai mare pentru a pompa sangele, ceea ce poate reprezenta o situatie alarmanta pentru cineva care are asociate boli de inima.

Cuprins articol

  1. Afectiunile cardiologice si infectia cu virusul SARS-CoV-2
  2. Riscul de infectare si problemele cardiace
  3. COVID-19 si afectarea cardiaca
  4. Comportamentul SARS-CoV-2 in celulele cardiace
  5. Metode de protectie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Riscul de infectare si problemele cardiace

Sus

Persoanele care au orice forma de boli cardiovasculare trebuie sa fie mult mai precaute in ceea ce priveste infectia cu virusul SARS-CoV-2. Unele persoane ce au asociate boli de inima pot avea un risc mai mare de a contracta infectia, iar altele pot fi mai predispuse la complicatii daca se infecteaza. In plus, virusul ce produce pneumonia COVID-19 poate produce si leziuni cardiace, mai exact leziuni la nivelul muschiului inimii sau chiar la nivelul vaselor de sange ale acesteia, rezultand probleme grave.

Conform statisticilor, persoanele in varsta au mult mai frecvent probleme cardiovasculare decat cele tinere. De asemenea, persoanele in varsta pot avea sisteme imunitare mai slabe, asa ca prezinta un risc mai mare de infectie. Asadar, aceasta categorie de pacienti ar trebui sa adopte masuri de precautie suplimentare si sa continue sa isi ia medicamentele, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda altfel. In general, persoanele de peste 65 de ani ce au hipertensiunea arteriala sau boli coronariene au un risc mai mare de a dezvolta complicatii severe in urma bolilor infectioase, inclusiv COVID-19.

Pacientii cu boli cardiace sau cele care au suferit un accident vascular cerebral prezinta un risc ridicat de complicatii atunci cand sunt diagnosticate si cu COVID-19. Virusul poate deteriora inima si poate incetini fluxul sanguin al pacientului catre aceasta, dar si catre creier. De asemenea, o atentie sporita trebuie acordata pacientilor care au defecte congenitale ce nu au fost corectate chirurgical, deoarece circulatia sanguina a acestora este deja compromisa.

COVID-19 si afectarea cardiaca

Sus

Expertii au crezut initial ca infectarea cu virusul SARS-CoV-2 va produce strict o boala respiratorie, cu simptome ce includ tusea, dificultatile de respiratie si pneumonia. Cu toate acestea, analize mai recente au aratat ca boala poate provoca si simptome cardiace sau neurologice. Un studiu recent privind celulele stem a aratat ca virusul SARS-CoV-2 poate infecta celulele cardiace prin acelasi tip de receptor ce este prezent si in plamani. Acest lucru poate fi responsabil pentru complicatiile cardiace asociate COVID-19.

Medicii au raportat modificari ale sistemului circulator la persoanele cu COVID-19, uneori incluzand chiar si formarea de cheaguri de sange. De asemenea, au fost incriminate si alte complicatii cardiace, precum modificari ale ritmului cardiac, leziuni ale tesutului inimii si chiar atacuri de cord. Desi exista un acord pe scara larga conform caruia COVID-19 reprezinta un risc pentru inima, nu este clar daca aceste simptome sunt cauzate direct de virus sa daca sunt consecinte ale altor procese legate de boala, cum ar fi inflamatia.

Intr-un studiu relativ recent, oamenii de stiinta au contribuit la oferirea unui raspuns cu privire la acest subiect, aratand ca virusul SARS-CoV-2 poate infecta celulele inimii si ca le poate schimba functia. Aceasta descoperire s-a bazat pe experimente efectuate pe celule stem umane si a sugerat ca simptomele cardiace ale COVID-19 pot fi rezultatul direct al infectiei tesutului cardiac.

Comportamentul SARS-CoV-2 in celulele cardiace

Sus

Oamenii de stiinta au folosit un tip de celule stem numite celule stem pluripotente induse pentru a genera celule cardiace. Specialistii pot crea celule stem pluripotente induse din celulele pielii unei persoane si apoi le pot reprograma pentru a deveni orice alt tip de celule din corp. Astfel, acestea devin un instrument extrem de util pentru cercetarea bolilor umane, dar si o modalitate de a testa noi tratamente.

Specialistii au dorit sa observe comportamentul SARS-CoV-2 in celulele cardiace asa ca au programat celulele stem pluripotente induse pentru a deveni celule cardiace, iar ulterior le-au infectat cu acest virus. Utilizand metode microscopice si tehnici de secventiere genetica, cercetatorii au descoperit faptul ca virusul SARS-CoV-2 ar putea infecta direct celulele inimii. De asemenea, s-a observat faptul ca virusul s-a multiplicat rapid in interiorul celulelor musculare cardiace, ceea ce a provocat in scurt timp modificari ale capacitatii de a bate a inimii.

Experimente suplimentare s-au concentrat asupra diferitelor gene exprimate de celulele cardiace inainte si dupa ce virusul le-a infectat. Astfel, cercetatorii s-au intrebat cum ajunge virusul la nivelul inimii, iar o prima opinie se bazeaza pe utilizarea enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2). Aceasta enzima este receptorul pe care virusul il foloseste pentru a infecta celulele din plamani. In plus, studiile au aratat ca tratamentele cu anticorpi ACE2 pot ajuta la oprirea replicarii virusului SARS-CoV-2 si la salvarea celulelor cardiace.

Metode de protectie

Sus

Deoarece persoanele cu boli de inima prezinta un risc mai mare de complicatii produse de COVID-19, trebuie sa adopte masuri suplimentare de precautie pentru a ramane in siguranta in aceasta pandemie. Astfel, persoanele care au afectiuni cardiovasculare trebuie sa fie deosebit de vigilente cu privire la protectia impotriva virusului.

Trebuie acordata o atentie suplimentara spalarii mainilor si a purtarii mastii de protectie. In plus, fata, ochii si nasul trebuie sa fie atinse cat mai putin posibil, iar cand acest lucru are loc trebuie facut doar cu mainile spalate sau dezinfectate.

Pe langa masurile ce au ca scop protejarea impotriva virusul SARS-CoV-2, specialistii recomanda adoptarea unor obiceiuri sanatoase pentru inima. Asadar, se recomanda activitatea fizica in casa, chiar daca aceasta are un nivel scazut al intensitatii. Urcarea scarilor reprezinta o metoda simpla, dar foarte eficienta de a face miscare in aceasta perioada dificila.

De asemenea, specialistii recomanda inlocuirea obiceiurilor alimentare nesanatoase cu unele sanatoase si care aduc beneficii pe termen lung. In final, se recomanda renuntarea la fumat, deoarece COVID-19 este o boala respiratorie. Este posibil ca fumatorii sa aiba o capacitate pulmonara redusa, ceea ce ii va pune si mai mult in pericol. In plus, actul de a duce o tigara la gura ofera sanse in plus ca virusul sa fie transmis.

Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-could-directly-affect-the-heart#SARS-CoV-2-behavior-in-heart-cells
https://www.umms.org/coronavirus/what-to-know/managing-medical-conditions/conditions/heart
https://www.heart.org/en/news/2020/08/10/what-do-heart-patients-need-to-know-about-covid-19-now
https://www.world-heart-federation.org/covid-19-and-cvd/


Medici specialisti Infectioase

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate