Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

La ce riscuri te expui cand mergi la piscina

Actualizat la data de: 17 Iunie 2016
La ce riscuri te expui cand mergi la piscina

Pe timpul verii, nimic nu este mai placut decat o baie la piscina sau la strand, care sa te racoreasca si sa iti dea o stare de bine.

Insa, uneori, aceste locuri pot fi o sursa de microbi care te pot imbolnavi.

Cele mai multe contaminari la piscine si bazine publice provin de la oamenii care inoata in timp ce sufera de diaree, potrivit reprezentantilor Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA.

De aceea, este important ca persoanele care sufera de indigestie sa nu intre in piscine si bai publice, pentru a preveni raspandirea de microorganisme la oamenii sanatosi.

Ce sa faci cand mergi la strand

Este obligatoriu ca persoana care intra in apa sa faca inainte un dus cu apa si sapun. O alta masura pe care sa o iei este sa nu intri in apa daca ai o rana deschisa. Asta pentru ca risti sa infectezi mai mult plaga, dar poti sa transmiti o infectie si altor persoane.

Trebuie sa porti slapi cand mergi pe marginea piscinei sau a unui strand, pentru a preveni aparitia micozelor unghiei. Este important ca persoanele care inoata sa evite sa inghita apa din piscina.

Ce boli poti lua

Indigestia se poate transmite prin bacterii precum Shigella, Campylobacter si E. Coli. Un studiu efectuat in SUA a aratat ca in peste 50% din mostrele recoltate din piscine, mai ales din cele care se adreseaza copiilor, s-a gasit bacteria E. Coli.

Focarele diareice luate din piscina sunt legate si de criptosporidioza, o boala cauzata de un parazit care este rezistent la clor. Parazitii Cryptosporidium pot supravietui pana la 10 zile in apa, chiar daca aceasta a fost tratata cu clor.

O boala contagioasa, care poate fi contractata de la piscina este conjunctivita de piscina, produsa de bacteria Chlamydia trachomatis. Se manifesta prin inrosirea ochilor, umflarea pleoapelor, senzatii de corp strain in ochi, lacrimare abundenta. Boala poate fi prevenita daca porti ochelari de inot si iti clatesti ochii cu apa curata, dupa ce iesi din piscina.

Parazitul Trichomonas vaginalis, care cauzeaza candidoza vaginala poate fi contractat in urma unei bai in piscina. Acest parazit cauzeaza infectia cunoscuta drept trichomonioza.

Micoza piciorului este o afectiune pe care o poti lua de la piscina

Este una dintre cele mai frecvente infectii care pot afecta o persoana. Este cauzata in special de parazitul Trichophyton rubrum si se localizeaza la degetele de la picioare, dar si sub unghii. Se manifesta prin mancarimi, leziuni la nivelul pielii, cat si senzatia de arsura.

Cunoscuta si sub numele de icter hemoragic si boala porcarilor, leptospiroza poate fi luata la strand sau la piscine. Se caracterizeaza prin febra, frisoane, eruptii cutanate, dureri de cap.

Tot de la o baie la piscina poate fi luata si giardioza, o afectiune parazitara. Nu are intotdeauna simptome, insa la unele persoane apar manifestari intestinale precum diareea, crampele abdominale, scadere in greutate.

Din cauza clorului folosit pentru igienizarea piscinelor, unele persoane pot sa sufere de iritatii ale pielii, insa pot crea si o senzatie de usturime a nasului si a ochilor.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate