Infectia cu VSR (Virusul Sincitial Respirator) la nou nascuti
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Infectiile cu VSR
SusAparatul respirator reprezinta partile corpului care sunt implicate in respiratie. Acesta include nasul, traheea si plamanii. Virusul Sincitial Respirator este un virus care infecteaza tractul respirator.
Infectiile cu VSR se raspandesc cu usurinta in randul bebelusilor si copiilor, de obicei iarna si la inceputul primaverii. Aproape toti copiii contracteaza virusul pana la varsta de 4 ani. VRS provoaca curgerea nasului, febra, tuse si respiratie suieratoare. Cei mai multi copii nu au probleme, dar infectiile severe cauzeaza probleme de respiratie si niveluri scazute de oxigen in sange.
La bebelusii sub un an, este cel mai grav si poate pune in pericol viata, dar doar intr-o mica parte din cazuri. Pentru copiii atat de mici, VRS este o cauza frecventa de bronsiolita, pneumonie si crup.
Iata tot ceea ce trebuie sa stiti despre virusul sincitial respirator, inclusiv ce este virusul, cum se raspandeste, simptomele la care trebuie sa fiti atenti, cum se diagnosticheaza si, in cele din urma, cateva lucruri despre tratament si preventie.
Cuprins articol
- Infectiile cu VSR
- Ce este virusul sincitial respirator?
- Cum se raspandeste VSR?
- Cum stiu ca bebelusul meu are VSR?
- De unde stiu ca nu este doar o raceala?
- Copilul meu are mai putin de 6 luni. Ar trebui sa fiu ingrijorat?
- Cum se diagnosticheaza infectia cu Virusul Sincitial Respirator?
- Tratament
- Cum imi ingrijesc copilul acasa?
- Cat timp le va lua sa se recupereze?
- Preventie
- Citeste pe aceeasi tema
Ce este virusul sincitial respirator?
SusEste un virus foarte contagios si este cea mai frecventa cauza a infectiilor respiratorii la copii.
VRS este unul dintre multele virusuri care infecteaza tractul respirator. Printre altele se numara virusul racelii si virusul gripei.
Cum se raspandeste VSR?
SusInfectia se raspandeste de la o persoana infectata la o alta persoana in timp ce vorbeste, tuseste sau stranuta. Atunci cand o persoana cu VSR tuseste sau stranuta, o persoana aflata in apropiere poate contracta virusul prin inhalarea sau atingerea picaturilor din aer care au virusul.
De asemenea, se raspandeste prin contactul de la mana la mana sau prin contactul cu obiecte care contin mucusul unei persoane infectate. In cele din urma, poate fi preluata de pe suprafete dure (cum ar fi jucarii si cani) si supravietuieste timp de cateva ore pe suprafetele dure si timp de 30-60 de minute pe mainile si servetelele nespalate.
Acest lucru inseamna ca se poate raspandi cu usurinta in medii precum centrele de ingrijire a copiilor.
Cum stiu ca bebelusul meu are VSR?
SusOdata ce bebelusul dumneavoastra a fost expus, acesta poate dezvolta simptome dupa aproximativ cinci zile. In mod normal, simptomele la copii sunt usoare si asemanatoare cu cele ale racelii, care pot fi:
•Rinoree (curgere a nasului)
•Tuse
•Respiratie suieratoare
•Febra
La copiii mai mari si la adulti, simptomele nu sunt, de obicei, grave. Cu toate acestea, la bebelusi, simptomele pot fi severe.
La bebelusii mai mici de 6 luni, primul simptom poate fi o intrerupere temporara a respiratiei (apnee).
Uneori, bebelusii mici au probleme respiratorii grave, cu respiratie suieratoare severa si niveluri scazute de oxigen in sange
De unde stiu ca nu este doar o raceala?
SusCele mai multe cazuri de VSR sunt usoare si pot fi tratate la domiciliu, ca si in cazul unei raceli. Infectiile urechii sunt, de asemenea, frecvente. Iti cunosti cel mai bine copilul, asa ca ai incredere in instinctele tale daca nu pare sa se simta bine.
Duceti-va copilul la medic daca:
•Are febra si nu arata bine
•Are dificultati de hranire si nasul este plin de mucus
•Tusea se agraveaza sau incepe sa expectoreze mucus.
•Este deshidratat (de exemplu, mai putine scutece umede, somnolenta)
•Refuza sa se hraneasca si este iritabil
•Chemati o ambulanta sau mergeti imediat la urgenta daca bebelusul dumneavoastra are probleme de respiratie, respira foarte repede sau se invineteste.
Copilul meu are mai putin de 6 luni. Ar trebui sa fiu ingrijorat?
SusUnii bebelusi vor trebui sa mearga la spital in cazul in care contracteaza VSR. In prezent, nu exista un vaccin pentru aceasta boala, dar sunt in curs de testare. Daca bebelusul dumneavoastra are febra sau prezinta oricare dintre simptomele de mai sus, consultati imediat medicul sau mergeti direct la urgenta.
Cum se diagnosticheaza infectia cu Virusul Sincitial Respirator?
SusMedicul dumneavoastra va confirma diagnosticul prin analize de sange sau prin teste ale mucusului din caile respiratorii sau din pasajele nazale.
Tratament
SusMajoritatea copiilor se insanatosesc acasa, cu odihna si lichide. Daca au probleme de respiratie, medicii ii trateaza intr-un spital cu oxigen. Nebulizatoarele cu medicamente care opresc respiratia suieratoare in cazul astmului (bronhodilatatoare) nu ajuta prea mult in cazul respiratiei suieratoare in cazul infectiei cu VRS.
Cum imi ingrijesc copilul acasa?
Sus• Odihna suficienta
• Multe lichide: hraniti-l la san sau cu biberonul la cerere. Oferiti inghitituri regulate de apa bebelusilor de peste 6 luni.
• Folositi paracetamol pentru febra (consultati medicul de familie inainte).
• Indepartati fluidele nazale cu o seringa cu bulb si apa de mare.
Cat timp le va lua sa se recupereze?
SusCopiilor le poate lua intre 8-15 zile pentru a se recupera de la o infectie cu VSR.
Preventie
SusCum pot preveni infectia sau cum pot impiedica copilul meu mai mare sa i-o transmita bebelusului?
Copiii cu VSR pot fi contagiosi timp de 8 zile de la inceputul simptomelor. Poate fi dificil sa opresti raspandirea, insa practicarea unei bune igiene va ajuta la evitarea transmiterii virusului catre alte persoane.
Nu exista niciun vaccin pentru a preveni VSR. Persoanele cu copii mici in gospodarie trebuie sa se spele mult pe maini pentru a nu transmite virusul.
Rareori, medicii fac injectii lunare cu un medicament care poate face ca infectia cu VSR sa fie mai putin severa. Ei folosesc acest medicament numai la copiii care au cele mai mari sanse sa aiba probleme respiratorii grave din cauza VSR (de exemplu, copiii mici care au boli cardiace sau pulmonare grave sau cei care s-au nascut foarte prematur).
Daca aveti un copil infectat, incercati sa il tineti departe de nou-nascuti, sau cel putin descurajati-l sa ii sarute sau sa le atinga mainile.
Spalati in mod regulat mainile tuturor cu apa si sapun pentru a distruge virusul, in special dupa ce ati sters nasul cuiva sau inainte de a manca.
Aruncati servetelele imediat ce au fost folosite.
Evitati sa impartiti jucarii, cani etc. cu copiii cu simptome de raceala. Asigurati-va ca toate aceste obiecte sunt bine curatate cu apa si sapun intre utilizari.
Bibliografie:
Respiratory Syncytial Virus (RSV) Infection and Human Metapneumovirus Infection, Brenda L. Tesini, Manualele Merk, 2021 (online) msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/respiratory-syncytial-virus-rsv-infection-and-human-metapneumovirus-infection
Respiratory syncytial virus (RSV) in babies, Kara Wilson - newbornbaby.com.au/newborn-overview/baby-health/respiratory-syncytial-virus-rsv-in-babies
Respiratory Syncytial Virus Infection (RSV) – CDC - cdc.gov/rsv/index.html
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Cum pot fi prevenite infectiile respiratorii acute?
- Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii
- Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia)
- Astmul bronsic la copii
- Bronsita acuta
- Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie
- Cum prevenim si tratam raceala la copii?
- Traheobronsita – simptome, cauze, tratament
- Virusul rubeolei in timpul sarcinii
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?