Infectia cu ureaplasma – cauze, simptome, tratament
Generalitati
SusUreaplasma este o bacterie care se gaseste frecvent in tractul urinar sau genital al oamenilor. Este un microorganism care are nevoie de o gazda pentru a supravietui, precum un om sau un animal.
De asemenea, Ureaplasma se regaseste in mod normal in populatia bacteriana a organismului, fara a produce tulburari in echilibrul acestuia.
Totusi, cand numarul de bacterii de acest tip devine prea mare, pot sa apara infectii si diferite alte probleme de sanatate.
Ureaplasma este o bacterie din familia Mycoplasmataceae, facand parte dintr-o clasa numita Mollicutes. Mycoplasmele fac parte dintre cele mai mici organisme cunoscute si pot realiza o copie fara a se reproduce.
De asemenea, Ureaplasma este unica printre bacterii, deoarece nu are in alcatuire perete celular. Acest lucru poate ajuta la rezistenta la anumite antibiotice, precum penicilina. Cu toate acestea, tratamentul poate contine alte tipuri de antibiotice.
Chiar daca prezenta Ureaplasmei nu este detectata intotdeauna, acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta nu produce mereu afectiuni. Totusi, atunci cand o face, afecteaza sistemul reproducator masculin si feminin.
Trebuie cunoscut faptul ca bacteria poate trece de la mama la copil in timpul nasterii. In acest articol este prezentat modul in care aceasta bacterie se raspandeste, dar si cauzele, simptomele si optiunile de tratament disponibile.
Cuprins articol
Cai de transmitere
SusUreaplasma poate fi transmisa prin contactul sexual, iar studiile au constatat ca infectiile vaginale cu Ureaplasma au fost mai numeroase la femeile care au declarat un numar crescut de parteneri sexuali.
Totusi, bacteria a fost regasita si la femeile care nu au avut contact sexual pana in momentul investigarii. Se estimeaza ca prezenta bacteriei este mai accentuata la femei decat la barbati, dar poate fi regasita si la acestia, in lichidul seminal.
Trebuie cunoscut faptul ca bacteria poate, de asemenea, sa treaca de la mama la fat in timpul sarcinii. Studiile afirma ca aproximativ 45-66% dintre nou-nascuti devin gazde ale acestei bacterii.
In unele cazuri, acest lucru este temporar, disparand pentru o perioada. De obicei, reaparitia Ureaplasmei are loc cu pubertatea.
Simptomatologie
SusUreaplasma nu provoaca simptome daca se regaseste in echilibru printre ale bacterii. O persoana cu un sistem imunitar sanatos poate, de obicei, sa tina sub control bacteriile, impiedicandu-le sa provoace infectii.
In cazul cresterii populatiei de Ureaplasma, pot sa apara anumite probleme de sanatate ce pot produce simptome. Astfel, urmatoarele simptome pot fi date de infectia cu Ureaplasma.
Totusi, trebuie cunoscut faptul ca pot exista si alte cauze ale acestor probleme, iar medicul este singura persoana care poate descoperi cauza exacta.
Infertilitate
Ureaplasma se poate regasi atat la barbatii, cat si la femeile cu probleme de fertilitate. Infertilitatea se defineste ca incercarea nereusita de a concepe un copil, pe o durata de minim 12 luni.
Bacteriile pot afecta numarul de spermatozoizi ejaculati, dar si capacitatea lor de a se misca. La femei, infectia poate face ca fecundarea sa nu aiba loc, sarcina fiind greu de realizat.
Un anumit tip de Ureaplasma, adica Ureaplasma urealyticum este frecvent intalnita la femeile la care infertilitatea este inexplicabila. Ca rezultat, cercetatorii sugereaza ca femeile la care nu se descopera o alta cauza a infertilitatii sa fie testate pentru prezenta acestei bacterii.
In cazul barbatilor, infectia tractului genital poate provoca pana la 15% din toate cazurile de infertilitate masculina, dar nu toate acestea au drept cauza Ureaplasma.
Majoritatea cazurilor sunt produse de infectiile cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia si gonoreea. Cercetarile au concluzionat ca Ureaplasma urealyticumpoate duce la infertilitate masculina, in timp ce Ureaplasma parvum nu are acest efect.
Durere, secretii si mancarimi ale zonelor genitale
Ureaplasma poate provoca diferite afectiuni care vor produce durere si disconfort in regiunea genitala. Acestea sunt reprezentate de uretrita si vaginoza bacteriana.
Uretritareprezinta inflamatia uretrei, adica a canalului ce transporta urina catre exteriorul corpului. Aceasta afectiune poate provoca durere si senzatie de arsura la urinare.
De asemenea, aceste simptome pot fi insotite de prurit si prezenta unei secretii neobisnuite si urat mirositoare.
Vaginoza bacteriana reprezinta o infectia a vaginului. Aceasta poate provoca simptome neplacute, precum disconfort si usturime la urinare, dar si o secretie vaginala anormala, cu miros urat.
Durere la nivelul pelvisului si abdomenului
Ureaplasma a fost asociata cu numeroase afectiuni de sanatate care pot produce dureri la nivelul pelvisului, abdomenului sau chiar in regiunea inghinala. Acestea includ:
• Prostatita – reprezinta inflamatia prostatei si poate duce la disurie, hematurie sau piurie. De asemenea, pacientii cu aceasta afectiune pot resimti frecvent senzatia de urinare, in unele cazuri chiar pierzandu-si controlul sfincterian;
• Endometrita – reprezinta inflamatia mucoasei uterine. Aceasta se caracterizeaza prin dureri pelvine, sangerari vaginale anormale, diferite secretii vaginale si febra. Aceasta afectiune este frecvent asociata cu infertilitatea;
• Litiaza renala – Ureaplasma poate juca un rol important in formarea de calculi renali. Acestia pot provoca dureri severe, febra, urinari intrerupte, dureroase, cu aspect tulbure sau sangvinolent.
Ureaplasma si femeile insarcinate
SusCopiii nascuti prematur, in special cei cu greutatea la nastere mai mica de 1000 de grame, sunt mai predispusi la infectia cu Ureaplasma. Astfel, nou-nascutii pot dezvolta:
- Pneumonie;
- Meningita si alte leziuni cerebrale;
- Leziuni pulmonare si diferite probleme de respiratie.
De asemenea, un fat poate deveni infectat cu Ureaplasma inainte de nastere, acest lucru ducand la:
- Ruptura prematura a membranelor;
- Avort;
- Nastere prematura;
- Cresterea riscului de a naste un copil mort.
Femeile insarcinate pot fi tratate impotriva infectiei cu Ureaplasma, astfel incat aceste consecinte nedorite sa nu mai apara. Evaluarile repetate pe durata sarcinii sunt vitale pentru a descoperi orice fel de infectie.
Diagnostic si tratament
SusPentru a putea fi pus un diagnostic, sunt necesare esantioane ce pot fi prelevate din vagin, mucoasa uterina, uretra sau urina.
Datorita dimensiunilor mici, Ureaplasma este imposibil de vazut cu un microscop obisnuit. Din acest motiv, identificarea acestei bacterii necesita teste si echipamente de laborator specializate.
Dupa punerea diagnosticului, tratamentul cu antibiotice este necesar, dar trebuie tinut cont ca doar anumite medicamente sunt eficiente impotriva acestei bacterii. Antibioticul este oferit in functie de problemele de sanatate existente si de starea generala a pacientului.
Astfel, anumite medicamente nu sunt sigure pentru femeile insarcinate si pentru nou-nascuti.
Infectiile tractului urinarsau genital cauzate de Ureaplasma pot fi tratate cu doxiciclina si azitromicina. Daca bacteriile nu raspund la acestea, se pot utiliza eritromicina si fluorochinolonele.
Nou-nascutii cu probleme pulmonare cauzate de Ureaplasma pot necesita, de asemenea, tratament cu eritromicina. Femeile care au suferit ruptura prematura a membranelor pot necesita antibiotice macrolide, precum claritromicina, azitromicina si eritromicina.
De asemenea, tratamentele antibiotice scad riscul de infectie cu Ureaplasma a nou-nascutului.
Profilaxie
SusAbtinerea de la contactul sexual poate impiedica transmiterea Ureaplasmei. Cu toate acestea, colonizarea cu aceste bacterii poate avea loc si fara a face sex.
Ureaplasma este considerata o bacterie oportunista, acest lucru insemnand ca se gaseste atat la pacientii sanatosi, cat si la cei cu anumite boli. Bacteriile oportuniste au acest nume deoarece ele produc boala cand sistemul imunitar este slabit si se pot inmulti fara dificultate.
Realizarea unor controale regulate si tratarea oricaror afectiuni de sanatate existente reprezinta metode prin care se poate realiza prevenirea infectiei cu Ureaplasma.
De asemenea, trebuie sa se tina cont de orice tratament cu antibiotice dat de medic. Tratamentul trebuie luat exact asa cum a fost indicat, deoarece in caz contrar poate duce la rezistenta la antibiotice.
Perspectiva
SusPerspectiva infectiei cu Ureaplasma depinde de problemele de sanatate asociate, dar si de severitatea infectiei. Din fericire, anumite antibiotice sunt eficiente impotriva Ureaplasmei.
Femeile insarcinate ar trebui sa consulte in mod regulat medicul pentru a realiza examinari prenatale si sa anunte orice semne care ar putea indica o infectie. Acest lucru poate ajuta la evitarea oricaror complicatii pentru mama sau copil.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Asist. univ. dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Medic specialist Gabriela Teona David -