Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Infectia cu Haemophilus influenzae tip b (Hib)

Actualizat la data de: 28 August 2009

Generalitati

Sus
Infectia cu Haemophilus influenzae tip b (Hib) Vezi galerie foto

Haemophilus influenzae este denumirea data unor bacterii care determina la om infectii cu localizari diverse in organism: pneumonii, meningite, otite, epiglotite etc. In functie de diferentele antigenelor de la suprafata acestor bacterii, s-au identificat sase serotipuri majore notate cu literele de la a la f. Haemophilus influenzae tip b (Hib) este o bacterie care determina numeroase infectii severe in cazul copiilor sub 5 ani, formele grave afectand mai ales sugarii peste 2 luni.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Mod de transmitere
  3. Factori de risc
  4. Simptome
  5. Tratament
  6. Citeste pe aceeasi tema

Mod de transmitere

Sus

Focarul de infectie il reprezinta purtatorii asimptomatici, microbul fiind cantonat in nazo-faringe. Rata purtatorilor de Hib este maxima la copiii prescolari, varsta la care survine in mod obisnuit colonizarea. Bacteria este transmisa prin intermediul picaturilor respiratorii exteriorizate (picaturile Pfl gge), ca urmare a contactului cu purtatorii asimptomatici de Hib, mai rar in urma contactului cu o persoana bolnava. Contagiozitatea infectiei Hib invazive este limitata, dar in anumite circumstante poate creste foarte mult.

Factori de risc

Sus

Numerosi factori influenteaza aparitia infectiei Hib invazive:
- varsta are cea mai mare importanta in susceptibilitatea la infectia Hib, copiii mici fiind mai expusi decat ceilalti copii
- boli subiacente: afectiuni hematologie si imunologice severe
- infectii virale anterioare
- factori care cresc probabilitatea expunerii la agentul patogen: locuinta mare, aglomerata, ingrijirea in centre de zi, frati de varsta scolara
- sezonalitatea: in zonele temperate, incidenta atinge nivele ridicate in septembrie-decembrie, martie-mai.

Simptome

Sus

Simptomatologia depinde de localizarea infectiei, de locul unde se depisteaza bacteria Hib.

Meningita

Meningita - (inflamarea membranelor care acopera creierul) este cea mai frecventa si severa manifestare acuta a infectiei Hib. Aspectele clinice cele mai comune sunt febra si alterarea functiilor nervoase. Copii mici (sub 1 an) pot avea putine simptome specifice, care o fac si mai dificil de diagnosticat. Starea copilului poate deveni foarte grava in 24 ore. Spre deosebire de copiii mai mici, copiii mai mari prezinta, in mod tipic, mai multe zile de boala moderata (de exemplu infectie a cailor respiratorii superioare), urmate de o rapida agravare, cu febra, voma, rigiditatea cefei, delir ocazional si cefalee. Mortalitatea generala a meningitei cu Haemophilus influenzae tip b este de 5%. Aproximativ 20-50% dintre supravietuitori raman cu handicapuri multiple: tulburari de limbaj, pierderea auzului, retard mental, tulburari motorii, deteriorare vizuala, toate acestea avand ulterior efecte nefavorabile semnificative asupra comportamentului si performantelor scolare.

Epiglotita

Este o infectie a laringelui (laringita epiglotica) care poate obstrua traheea. In America de Nord si Europa, epiglotita este pe locul doi intre manifestarile comune infectiei Hib invazive. De regula, pacientul este copil de 2-7 ani. Un pacient suspect de epiglotita trebuie spitalizat imediat. Debutul epiglotitei este brusc. Incepe cu durere de gat, respiratie zgomotoasa si febra, care evolueaza rapid. In unele cazuri, apare obstructia laringiana acuta, care necesita traheotomie imediata sau intubatie. Din acest motiv, epiglotita este adesea fatala in 24 ore de la debut, pacientul decedand in urma obstructiei cailor respiratorii.

Pneumonia

Singurul aspect clinic care pare sa distinga pneumonia Hib de pneumonia cauzata de alti germeni este debutul mai insidios. Pacientul, de regula are varsta cuprinsa intre 4 luni si 4 ani, prezentand pneumonie suficient de severa pentru a necesita spitalizarea. Prognosticul pentru pneumonia Hib necomplicata este bun.
Alte manifestari: artrita septica, celulita, osteomielita, septicemia (prezenta bacteriilor in sange), pericardita.

Tratament

Sus

In majoritatea cazurilor este necesara spitalizarea. Tratamentul etiologic include antibioterapie: in meningite se administreaza antibiotice de tipul cefalosporineilor, cu buna permeabilitate in LCR (Ceftriaxona) in timp ce in infectii mai usoare se poate administra ampicilina, biseptol, cefaclor. Durata tratamentului este intre 1 si 2 saptamani. Administrarea antiinflamatoarelor steroidiene (glucocorticoizi) poate fi necesara.

Epiglotita constituie o urgenta medicala care necesita sustinerea functiei respiratorii.
Imunizarea activa este singura modalitate profilactica eficienta. Inainte de introducerea vaccinului anti Hib, boala Hib invaziva a avut la nivel mondial o incidenta similara cu poliomielita. In anii 1990, incidenta a scazut remarcabil.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate