Helicobacter pylori si sanatatea stomacului
Ce este Helicobacter pylori?
Sus
Helicobacter pylori este o bacterie care se cantoneaza la nivelul mucoasei stomacului determinand leziuni de gravitate variabila, de la gastrita, ulcer si pana la cancer gastric.
Studiile arata ca aproximativ 50% din populatia tarii este infectata cu aceasta bacterie, iar ratele de incidenta cresc in tarile cu status socio-economic scazut si igiena precara, intrucat transmiterea bacteriei se face cel mai frecvent pe cale fecal-orala, gastric-orala si oral-orala.
Cuprins articol
Care sunt riscurile infectiei cu Helicobacter pylori?
SusOdata ajunsa la nivelul stomacului, bacteria se multiplica in stratul de mucus si produce o enzima numita “ureaza”, ce descompune ureea in amoniac, cu rol de protectie a H. pylori fata de secretia gastrica acida, permitand astfel agentului infectios sa avanseze in mucoasa si sa determine inflamatie.
Aceasta inflamatie produce in timp gastrita si ulcere.
In lipsa tratamentului, mucoasa gastrica se atrofiaza si sufera modificari progresive, ce duc in final, pe parcursul a ani sau zeci de ani, la cea mai redutabila complicatie- cancerul gastric.
Simptome
SusMajoritatea pacientilor sunt asimptomatici, iar absenta simptomelor sau prezenta unor simptome minime nu se coreleaza cu severitatea leziunilor.
Un pacient poate sa aiba simptome zgomotoase si sa fie decelat endoscopic cu gastrita, in timp ce altul poate sa fie complet asimptomatic si sa fie diagnosticat in momentul aparitiei unei complicatii a ulcerului sau neoplasmului gastric.
Printre simptomele pe care pacientii le prezinta regasim durerea abdominala, de cele mai multe ori in etajul superior si in punct fix, care apare in general la scurt timp dupa mese, uneori descrisa ca o foame dureroasa, alteori ca o durere surda, dar profunda.
La durere se pot asocia senzatie de balonare, arsuri, regurgitatii, greata sau varsaturi.
Schimbarea caracterului durerii sau a localizarii acesteia, aparitia de scaune negre sau varsaturi cu sange prospat sau in “zat de cafea”, varsaturile persistente, scaderea in greutate si lipsa poftei de mancare pot fi marca unor complicatii amenintatoare de viata si necesita adresarea catre un serviciu de urgenta.
Avand in vedere tabloul clinic extrem de variabil si nespecific, precum si potentiala evolutie severa a infectiei cu Helicobacter pylori, numeroase studii au evidentiat beneficiile terapiilor de eradicare a bacteriei.
Tratament
SusDaca medicul dumneavoastra a confirmat prezenta infectiei cu Helicobacter pylori, acesta poate prescrie diverse scheme terapeutice de eradicare, ce includ de cele mai multe ori doua antibiotice, un antisecretor gastric si probiotic sau ocazional bismut.
Tratamentul antibiotic se efectueaza pentru 14 zile si cel secretor poate fi prelungit pana la doua luni in functie de leziunile identificate, urmand a se verifica eradicarea utilizand probe de scaun la minim 2-3 saptamani de la incheierea tratamentului complet, intrucat testele pot iesi fals pozitive sub medicatie.
Regimul potrivit este stabilit in functie de rezistenta regionala la antibiotice, comorbiditatile pacientului si toleranta individuala.
Suplimentar, in functie de tabloul clinic, medicul poate adauga la schema terapeutica medicamente care sa stimuleze motilitatea gastrica, suplimente sau antiacide, pentru a ameliora simptomatologia.
Aditional tratamentului de eradicare, este recomandata schimbarea stilului de viata si a masurilor de igiena.
Principalele recomandari includ:
- igiena riguroasa a mainilor
- evitarea folosirii in comun a tacamurilor sau recipientelor (ex. sticle)
- evitarea consumului de apa nepotabila
- sistarea fumatului si a consumului de alcool
- evitarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, incat acestea cresc suplimentar riscul de dezvoltare a ulcerului
- evitarea alimentelor prajite, bogate in grasimi, sucuri carbogazoase, condimente picante cel putin pana la disparitia procesului inflamator.
Concluzii
SusIn concluzie, desi infectia cu Helicobacter nu reprezinta un risc major imediat si este adesea asimptomatica, tratamentul ei demostreaza beneficii semnificative in vindecarea leziunilor stomacului si preventia aparitie cancerului gastric.
Modificarile igieno-dietetice, completate de un tratament adecvat recomandat de medicul gastroenterolog asigura disparitia bacteriei si a disconfortului generat de aceasta, motiv pentru care va incurajam sa consultati un medic atunci cand apar simptome precum balonarea, durerile abdominale sau greata.
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534233/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8544542/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/helicobacter-pylori
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21463-h-pylori-infection
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
-
Afla cum poti evita aparitia ulcerului gastric
-
Gastrita: tipuri, cauze si tratament
-
Gastrita acuta
-
Gastrita, ulcer sau doar o senzatie de arsura?
-
Stresul si stilul de viata nesanatos pot provoca ulcer?
-
Ulcerul gastroduodenal, rezultatul lezarii mucoasei gastrice
-
Tot ce trebuie sa stiti despre gastrita
-
Cancerul gastric: factori de risc, simptome, tratament
-
Ulcerul peptic: combinatii terapeutice eficiente