Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Erizipelul streptococic, infectia care ne trimite la Urgente! Care sunt simptomele?

Actualizat la data de: 23 Mai 2019
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Erizipelul streptococic afecteaza orice parte a corpului

Sus
Erizipelul streptococic, infectia care ne trimite la Urgente! Care sunt simptomele?

Erizipelul reprezinta o infectie tegumentara acuta data de streptococ, iar denumirea provine de la grecescul "erizipelas", ce semnifica roseata a pielii. Infectia isi poate face aparitia in orice zona a corpului incluzand: bratele, fata, membrele superioare si inferioare, dar are tendinta de a favoriza unele extremitati. Si tesutul adipos poate fi si el afectat, dar si zonele urechilor, periorbital si zona obrajilor.

Cuprins articol

  1. Erizipelul streptococic afecteaza orice parte a corpului
  2. Cauze si factori de risc in cazul erizipelului streptococic
  3. Aspectul leziunii
  4. Diagnosticul erizipelului streptococic
  5. Tratamentul
  6. Ce complicatii poate da erizipelul streptococic
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cauze si factori de risc in cazul erizipelului streptococic

Sus

Streptococii sunt principala cauza etiologica a erizipelului, iar majoritatea infectiilor faciale sunt atribuite streptococilor de grup A, iar toxinele eliberate de aceste bacterii contribuie la aparitia inflamatiei.

Persoanele susceptibile la aceasta afectiune sunt in primul rand copiii, urmati de batrani si de persoane care au sistemul imunitar deficitar cum ar fi: diabeticii, alcoolicii, operatii recent, edemul dupa mastectomie, ulcerul varicos, micoze cutanate etc.

Aspectul leziunii

Sus

Leziunea cutanata apare ca o eruptie eritematoasa, tumefiata, calda si dura la atingere, cu o sensibilitate crescuta, intens dureroasa, iar aspectul ei este foarte asemanator cu cel al "cojii de portocala". In cazul infectiilor mai severe isi pot face aparitia veziculele, cu posibilitatea necrozarii tesuturilor din jur.

De remarcat faptul ca se extinde destul de repede, cu cativa cm/zi din aproape in aproape asemenea unei "pete de ulei", iar viteza cu care se extinde este dependenta de structura tesutului subcutanat. In functie de modul de extindere, se imparte in erizipel migrator si erizipel eratic.

Ganglionii limfatici au si ei de suferit in cazul acestor afectiuni acute, devenind tumefiati si durerosi, uneori aparand limfedemul.

Simptome asociate:

- febra inalta instalata inaintea leziunilor cutanate.
- frison.
- prurit local.
- senzatie de arsura.
- cefalee.
- stare de somnolenta.
- oboseala instalata brusc.
- stare de rau instalata la 48 de ore de la infectia initiala.
- greturi, varsaturi mai rar, dar posibile.

Diagnosticul erizipelului streptococic

Sus

Se stabileste de cele mai multe ori tarziu, cand pacientul se prezinta fie la dermatolog, fie in urgente sau la medicul de familie, pacientul nemaisuportand durerea si consta in aspectul clinic bine definit, insotit de inflamatia tipica data de streptococ.

Pentru o confirmare si o siguranta in aplicarea tratamentului se vor recolta hemoculturi in cazul unui eventual sepsis si biopsie tegumentara mai rar. Alte investigatii utile de laborator sunt: proteina C reactiva, VSH-ul - ce apar crescute - si o hemoleucograma simpla, ce ne indica frecvent leucocitoza.

Investigatiile imagistice de cele mai multe ori nu sunt indicate de specialisti, dar in unele cazuri RMN-ul si scintigrafia osoasa sunt de ajutor cand suspicionam o posibila afectare osteoarticulara.

Examenul anatomopatologic evidentiaza edemul dermic marcat, dilatatia capilarelor si invazie streptococica la nivelul tesuturilor si a limfaticelor.

Diagnosticul diferential trebuie facut cu atentie pentru a exclude urmatoarele afectiuni:

- angioedem sau edemul Quincke - o afectiune acuta, data de alergeni, medicamente, agenti fizici si consta in aparitia rapida a inflamatiei tegumentare imediat ce persoana a intrat in contact cu agentul cauzator sau a ingerat medicamentul sau alimentul nepotrivit.

- herpes Zoster este afectiunea cutanata provocata de acelasi virus responsabil de aparitia varicelei si care poate duce la confundari de diagnostic cu erizipelul deoarece initial zona afectata este si ea inflamata, rosie si aparitia leziunilor herpetice sunt asemanatoare cu veziculele date de erizipel, plus ca apare si adenopatie similara in ambele cazuri.

- dermatita de contact, intalnita sub numeroase forme, poate fi usor confundata cu erizipelul, deoarece zona rosie in care pacientul a luat contact cu agentul cauzator (bratari, curele, inele, ceas, creme etc.) seamana izbitor de bine cu cea data de afectiunea streptococica.

Tratamentul

Sus

Tratamentul erizipelului streptococic consta in primul rand intr-un tratament medicamentos ce contine un antibiotic capabil sa distruga streptococii, iar penicilina ramane de prima intentie, administrata oral sau intramuscular timp de 10-20 de zile.

Al doilea tratament este cel local, ce consta in aplicarea unor comprese sterile umezite cu rivanol, betadina sau ser fiziologic pentru a dezinfecta leziunea si a impiedica inmultirea streptococilor.

Unguentele topice sunt utile si ele mai ales cele care contin o asociere de mai multe antibiotice.

Pacientii care au erizipel recurent trebuie instruiti ca igiena locala este esentiala deoarece zona deja sensibilizata in trecut este mult mai predispusa la infectare fata de o zona sanatoasa ce are deja o bariera dermoprotectoare stabila.

Tratamentul chirurgical include debridarea zonelor infectate si necrozate sau chiar in situatii severe indepartarea gangrenelor.

Daca afectiunea recidiveaza se reia tratamentul si se mentine timp de 14 zile, ca mai apoi sa se faca moldamin injectabil intramuscular 3-6 luni.

Tratamentul simptomatic consta in administrarea antialgicelor, a sedativelor - in cazurile severe, antipireticelor - pentru reducerea febrei, antiemetice - daca exista senzatie de greata sau varsaturi.

Ce complicatii poate da erizipelul streptococic

Sus

Complicatii locale:

- flegmon
- limfangita
- elefantiazis
- fasceita necrozanta
- gangrena

Complicatii la distanta

- meningita
- bronhopneumonie
- abces cerebral
- glomerulonefrita
- septicemie

Prognosticul in general sub tratament este unul bun, dar exista sanse mari de recidive, mai ales in cazul celor imunosupresati.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate