Celulita orbitala, infectia care duce la pierderea vederii copiilor
Celulita orbitala, afectiune grava
SusCelulita orbitala este o infectie a tesuturilor moi de la nivelul orbitei. Aceasta afectiune este extrem de grava, iar fara tratament poate duce la pierderea permanenta a vederii sau chiar la complicatii amenintatoare de viata.
Celulita orbitala mai este numita uneori si celulita postseptala si poate sa apara la orice varsta, dar cel mai frecvent afecteaza copiii de varste mici.
Afectiunea poarta aceste denumiri deoarece infectia se dezvolta in spatele septului orbital (septum orbitale) si trebuie astfel sa se diferentieze de celulita preseptala sau periorbitala.
Aceasta din urma afecteaza tesuturile din jurul ochilor si pleoapelor si este mai putin grava, dar tot necesita tratament imediat.
Cuprins articol
Simptomele celulitei orbitale
SusCelulita orbitala este o infectie grava ce afecteaza tesuturile adipoase si musculare de la nivel orbital. Astfel, infectia poate produce inflamatii ce pot impinge ochiul catre exterior.
Durerea, inflamatia si exoftalmia (protuzia ochilor in raport cu orbita) sunt simptomele cele mai frecvente ale celulitei orbitale. Alte simptome ale acestei afectiuni sunt:
- miscari limitate ale ochilor;
- durere la incercare a de a misca ochiul;
- afectare a vederii sau chiar pierdere brusca a sa;
- eritem si edem palpebral;
- imposibilitate de a deschide ochiul;
- secretii oculare;
- febra;
- fatigabilitate;
- pierderea poftei de mancare;
- cefalee.
Care sunt cauzele celulitei orbitale?
SusPrincipala cauza a celulitei orbitale este sinuzita, adica infectia sinusurilor. Cercetarile sugereaza ca aproximativ 86-98% dintre pacientii cu celulita orbitala au avut sinuzita. Fara tratament, infectiile sinusale se pot raspandi la structurile adiacente, inclusiv tesutul adipos si cel muscular de la nivelul orbitei.
Bacteriile cel mai frecvent incriminate in producerea celulitei orbitale sunt streptococii si stafilococii, mai ales Staphylococcus aureus.
De asemenea, infectiile minore ale pleoapelor se pot raspandi si in partea din spate a ochiului, producand celulita orbitala.
Este posibil, dar in cazuri foarte rare, ca bacteriile din alte zone infectate ale corpului sa circule prin intermediul sangelui si sa se cantoneze la nivel ocular, producand diferite afectiuni, inclusiv celulita orbitala.
Alte cauze mai putin frecvente ale acestei boli includ:
- leziuni puternice la nivelul ochiului;
- complicatii ale interventiilor chirurgicale oculare;
- existenta unor abcese la nivelul cavitatii bucale;
- patrunderea unor corpi straini in ochi;
- astmul.
Diagnosticul celulitei orbitale
SusEste vital ca orice persoana ce experimenteaza simptomele prezentate anterior sa solicite cat mai rapid interventia cadrelor medicale. Diagnosticul precoce al celulitei orbitale este esential pentru prevenirea complicatiilor severe.
Diagnosticarea celulitei orbitale incepe cu examinarea fizica a ochiului persoanei afectate de catre medicul oftalmolog. Acesta va verifica semnele fizice ale infectiei, precum roseata, inflamatia, durerea si febra.
Ulterior examenului fizic se pot solicita investigatii suplimentare pentru a se determina amploarea infectiei, astfel incat sa se poata oferi un tratament adecvat.
Cel mai frecvent sunt necesare probe de sange, dar pot fi solicitate si teste de imagistica medicala, precum tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).
Aceste doua investigatii creeaza imagini de calitate ale zonei afectate, permitand evaluarea gradului de raspandire a infectiei de catre medic. De asemenea, se pot observa si se pot controla complicatiile ce implica sistemul nervos central, inclusiv creierul.
Optiuni de tratament in cazul celulitei orbitale
SusCelulita orbitala este o infectie ce se poate raspandi rapid, cauzand complicatii grave. Din acest motiv se recomanda ca tratamentul sa fie acordat cat mai rapid.
Optiunile standard de tratament pentru celulita orbitala constau in medicamente antibiotice si interventii chirurgicale.
Antibioticele
Dupa diagnosticarea celulitei orbitale, medicul oftalmolog poate recomanda inceperea imediata a tratamentului cu antibiotice. De obicei, acestea sunt administrate continuu printr-o linie intravenoasa.
Antibioticele cu spectru larg sunt folosite cel mai frecvent, ele fiind eficiente impotriva unei game variate de bacterii, inclusiv stafilococi si streptococi.
Persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune necesita, de obicei, internare pe toata durata tratamentului cu antibiotice. Celulita orbitala poate evolua si se poate agrava rapid, iar medicii doresc supravegherea si monitorizarea indeaproape a acestor pacienti.
Astfel, semnele de agravare a infectiei pot fi observate la timp, iar tratamentul poate fi adaptat imediat, reducand riscul de complicatii severe.
Interventiile chirurgicale
Tratamentul chirurgical poate fi necesar daca infectia nu raspunde la antibiotice sau se raspandeste in alte regiuni ale capului.
Persoanele cu celulita orbitala pot necesita efectuarea unei interventii chirurgicale in urmatoarele cazuri:
- simptomele se agraveaza pe durata tratamentului cu antibiotice;
- daca vederea este afectata;
- daca se dezvolta un abces la nivelul ochiului sau chiar la nivelul creierului;
- daca exista un corp strain la nivel ocular;
- in cazul in care exista infectii fungice sau cu micobacterii.
Procedurile chirurgicale realizate in cazul celulitei orbitale includ:
- drenarea lichidului acumulat;
- indepartarea corpului strain existent;
- colectarea unor probe pentru a realiza analize suplimentare.
Complicatii potentiale
Diagnosticarea si tratarea precoce a celulitei orbitale sunt actiuni vitale pentru prevenirea complicatiilor grave. Astfel, eventualele complicatii sunt reprezentate de:
- pierderea totala sau partiala a vederii;
- pierderea sau diminuarea auzului;
- septicemie;
- meningita (inflamatia membranelor ce acopera creierul si maduva spinarii);
- tromboza de sinus cavernos (formarea unui cheag de sange la nivelul sinusului cavernos);
- abcesul cerebral (acumulare de secretii purulente in interiorul craniului).
Copiii mici pot prezenta simptome mult mai severe si un risc mai mare de complicatii, sistemul lor imunitar nefiind inca pregatit sa lupte eficient cu infectiile aparute. De asemenea, se estimeaza ca un procent de 11% din cazurile de celulita orbitala au avut drept consecinta pierderea vederii.
Concluzii
SusCelulita orbitala este o afectiune grava a ochiului ce se caracterizeaza prin infectia tesuturilor moi aferente orbitei. Cel mai frecvent, tabloul clinic se caracterizeaza prin durere, inflamatie si exoftalmie.
In cele mai multe cazuri, celulita orbitala este produsa de raspandirea bacteriilor de la nivelul sinusurilor catre ochi. Afectiunea apare in special la copii, dar se regaseste la persoane de toate varstele.
Fara tratament adecvat, celulita orbitala poate produce complicatii foarte grave, precum pierderea permanenta a vederii sau auzului. Complicatiile ce pun in pericol viata sunt sepsisul si meningita.
Tinand cont de aceste lucruri, este crucial ca persoanele ce resimt simptomele acestei afectiuni sa solicite cat mai urgent asistenta medicala.
Diagnosticarea prompta si gestionarea adecvata a bolii sunt esentiale pentru imbunatatirea perspectivei.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat
- Traumatismele oftamologice
- Sinuzita (Infectia sinusurilor)
- Infectiile herpetice oculare
- Durerea oculara - semn al unei probleme de sanatate
- Tipuri de neurofibromatoza
- Tumorile nazale si paranazale - simptome si complicatiile
- Tumorile oculare din perspectiva oncologului
- Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat