Ce este infectia cu Campylobacter si cum o tratam
Ce este infectia cu Campylobacter
SusInfectia cu Campylobacter este un tip de gastroenterita sau infectie a sistemului digestiv. Cunoscuta si sub numele de intoxicatie alimentara, este o infectie bacteriana ce se contacteaza in urma consumului de apa sau alimente contaminate cu bacteria Campylobacter. Simptomele sunt de natura digestiva, cu diaree, crampe abdominale, varsaturi si apar in primele 7 zile de dupa momentul infectiei.
Cuprins articol
Prevalenta
SusCercetatoriii nu stiu exact cate persoane fac aceasta infectie in fiecare an, intrucat o mare parte dintre pacienti nu se adreseaza medicului pentru aceasta infectie.
Medicii diagnosticheaza infectii cu Campylobacter la aproximativ 20 din 100.000 de oameni anual, insa se crede ca numarul adevarat de bolnavi este de pana la 1.5 miliaoane infectati anual.
Astfel, infectia cu Campylobacter este una dintre cele mai frecvente patologii legate de alimente.
Cauze
SusInfectia cu Campylobacter incepe dupa ce o persoana mananca sau bea ceva care contine bacteria. In general preparatele negatite sau insuficient gatite sunt mai probabil contaminate.
Alimentele comune ce pot avea bacteria Campylobacter sunt:
• Carnea de pui
• Produsele lactate care nu au fost pasteurizate
• Fructele de mare
• Apa netratata, din surse nesigure
Infectia se poate contacta si prin contact direct cu materiile fecale sau produsele patologice ale animalelor infectate. Cainii si pisicile sunt purtatori comuni ai bacteriei. Astfel, igiena mainilor este esentiala atunci cand intrati in contact cu animale de companie sau animale de ferma.
Persoanele in varsta si cele foarte tinere au cel mai crescut risc de infectie. De asemenea, pacientii imunodeprimati se pot infecta mai usor.
Sistemul imun deprimat se intalneste la persoanele aflate sub tratament chimioterapic pentru cancer, starile imunodeficitare precum bolile hematologice, pacienti fumatori sau consumatori de alcool, precum si la pacienti diabetici.
Semne si simptome
SusInfectia cu Campylobacter da simptome specifice gastroenteritei sau enterocolitei.
Astfel pot aparea:
• Diaree (uneori cu hemoragie sau alte produse patologice)
• Febra
• Durere de cap
• Greata si varsaturi
• Crampe abdominale
Nu toate persoanele ce contacteaza bacteria si o au in organism se vor imbolnavi. Exista posibilitatea de a fi purtator sanatos, ceea ce inseamna ca bacteria exista si poate fi transmisa, insa nu exista manifestari. Atunci cand apar, simptomele apar la 1-7 zile de la momentul infectiei si dureaza aproximativ o saptamana.
Metode de diagnostic
SusCel mai comun test pentru a identifica infectia cu Campylobacter este analiza unei probe de scaun, examinare numita examen coproparazitologic. O proba de scaun este prelevata si analizata in laborator, unde se va vizualiza bacteria.
In cazuri foarte rare, bacteria poate trece din tractul digestiv in sange, fiind astfel identificata prin analize de sange. In aceste cazuri, infectia devine amenintatoare de viata.
Optiuni de tratament
SusPentru majoritatea cazurilor de intoxicatie alimentara, nu exista un tratament specific. Boala are propria evolutie si vindecare in decurs de pana la 7 zile.
Daca medicul confirma infectia cu Campylobacter poate prescrie tratament antibiotic pentru a grabi vindecarea.
De asemenea, medicul va recomanda consumul crescut de lichide pentru a compensa pierderile de apa prin diaree si varsaturi. Asigurati-va ca inlocuiti electrolitii, in special sodiu, calciu si potasiu pierduti. Exista suplimente sau saruri minerale de rehidratare pentru acest lucru.
Riscuri si complicatii
SusMajoritatea persoanelor nu au complicatii in urma infectiei cu Campylobacter, insa exista cateva riscuri.
Complicatiile rare includ:
• Eritemul nodos, o infectie dureroasa a stratului adipos subcutanat, de regula la nivelul membrelor inferioare
• Sindrom Guillain-Barre
• Artrita reactiva, inflamatia articulara cauzata de o infectie
Preventie
SusInfectia cu Campylobacter se poate preveni prin cateva precautii in ceea ce priveste consumul de alimente si apa, precum si prin igiena corecta a mainilor. Pentru a evita imbolnavirea, asigurati-va ca va spalati pe maini:
• Dupa ce stranutati sau tusiti
• Dupa utilizarea toaletei, dupa schimbarea scutecului unui copil
• Inainte si dupa ce intrati in contact cu o persoana bolnava
• Dupa atingerea animalelor de companie
• Dupa atingerea deseurilor casnice
In ceea ce priveste siguranta alimentara, spalati-va intotdeauna pe maini inainte de a manipula alimentele crude sau gatite.
Alte sfaturi utile sunt:
• Utilizati ustensile diferite atunci cand gatiti produse din carne si alte produse
• Curatati ustensilele de fiecare data dupa ce le folositi pentru a manipula carnea cruda
• Gatiti suficient carnea, in special pe cea de pui
• Nu beti apa din surse nesigure
• Beti doar lapte pasteurizat
Prognostic
SusInfectiile cu Campylobacter sunt foarte contagioase, ceea ce inseamna ca dobandirea infectiei se face usor. Totusi, prognosticul este bun pentru majoritatea pacientilor, intrucat tabloul clinic se amelioreaza semnificativ dupa o saptamana.
Daca sunteti un pacient cu sistem imun deprimat din cauza unei patologii sau din cauza tratamentului chimioterapic, infectia poate fi ceva mai severa in cazul dumneavoastra.
Discutati cu medicul despre cum puteti grabi eradicarea infectiei fara a aparea complicatii.
Cand ar trebui sa mergeti la medic
SusDaca dupa cateva zile de gastroenterita nu incepeti sa va simtiti mai bine, mergeti la medic. In special in cazul copiilor mici, atentia medicala este importanta pentru a preveni deshidratarea. Complicatiile eventuale date de infectie vor fi de asemenea evaluate si monitorizate de catre un medic.
Daca dumneavoastra sau cineva din jur are semne de deshidratare, mergeti cat mai repede la medic, intrucat poate fi nevoie de hidratare parenterala, cu lichide administrate intravenos.
Concluzie
SusIntoxicatia alimentara sau gastroenterita este o infectie a sistemului digestiv legata de alimente si apa contaminate cu bacterii.
Infectia cu Campylobacter este una dintre cele mai frecvente astfel de infectii. Prognosticul este unul bun si majoritatea pacientilor nu au nevoie de tratament specific, insa antibioterapia si rehidratarea sunt optiuni eficiente de tratament.
Asigurati-va ca mergeti la medic daca simptomele gastrointestinale nu se amelioreaza in cateva zile de la debut.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15251-campylobacter-infection
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/campylobacter
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- Diareea calatorului
- 3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Sangerarea rectala
- Semnele deshidratarii la copii
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Starea de voma (varsaturile)
- Intoxicatia alimentara
- Diareea