Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2?

Actualizat la data de: 16 Decembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Prezentare generala

Sus
Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2?

Virusurile sufera constant mutatii, deci nu este surprinzator faptul ca tipul de coronavirus care a aparut in China la sfarsitul anului 2019 a trecut prin multiple variatii minore pana in momentul de fata. De asemenea, acesta a suferit si cateva mutatii majore, iar din acest motiv au aparut si este foarte probabil sa apara in continuare mai multe variatii semnificative.

Acest articol are ca scop prezentarea celor mai importante date cu privire la variantele si mutatiile SARS-CoV-2, dar si modurile in care oamenii se pot proteja de acestea.

Cuprins articol

  1. Prezentare generala
  2. Variante si mutatii ale virusului SARS-CoV-2
  3. Evitarea imbolnavirii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Variante si mutatii ale virusului SARS-CoV-2

Sus

Virusul care cauzeaza COVID-19 este un tip de coronavirus si face parte dintr-o familie numeroasa de virusuri. Acestea sunt numite dupa aspectul asemanator cu al unei coroane pe care il au.

Specialistii monitorizeaza modificarile pe care le sufera coronavirusurile, inclusiv schimbarile suferite de varfurile sau spinii ce se regasesc la suprafata lor. Oamenii de stiinta lucreaza permanent si efectueaza analize genetice pentru a afla cat mai multe detalii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2. Astfel, se doresc informatii cu privire la usurinta cu care virusurile se transmit, daca ar putea provoca variante mai severe ale bolii si daca vaccinurile autorizate in prezent vor proteja oamenii impotriva lor.

In urma studiilor de specialitate s-a stabilit ca mai multe variante ale virusului care cauzeaza COVID-19 circula la nivel global. Spre exemplu, au aparut tulpini in Africa de Sud si Marea Britanie care au determinant unele ingrijorari cu privire la eficacitatea vaccinurilor impotriva coronavirusului. Exista, de asemenea, o noua tulpina suspecta in SUA, dar si o varianta ce a fost detectata la calatori care au sosit din Brazilia. In esenta, specialistii isi fac griji cu privire la orice schimbari majore aduse asa-numitei proteine spike a virusului.

Aceasta contine elementele de care virusul are nevoie pentru a se conecta cu celulele din organismul uman. Ca atare, nu numai ca mutatiile pot face virusul mai transmisibil, ci pot face ca vaccinurile sa devina mai putin puternice si sa aiba nevoie de actualizari.

Varianta britanica

Oficialii din domeniul sanatatii din Marea Britanie au raportat catre Organizatia Mondiala a Sanatatii aceasta varianta pe 14 decembrie 2020. Varianta britanica a virusului SARS-CoV-2 a fost detectata pentru prima data la un pacient din Kent, sud-estul Angliei, dar mai apoi s-a raspandit rapid in Londra. Odata cu cresterea infectiilor in ambele regiuni, studiile au concluzionat ca aceasta varianta a virusului poate fi cu pana la 70% mai transmisibila decat vechea varianta care circula in tara.

Stirile aparute despre noua varianta a virusului SARS-CoV-2 au determinat multe tari sa interzica zborurile din Marea Britanie, in speranta de a bloca aceasta noua tulpina. Cu toate acestea, a fost provocata o crestere uriasa a infectiilor, numarul de cazuri noi zilnice atingand chiar noi varfuri.

Expertii OMS afirma ca este neclar cum si unde a luat nastere aceasta tulpina si analizeaza daca mutatia a aparut la pacientii cu sistem imunitar mai slab care au avut forme de lunga durata ale infectiei, oferind virusului posibilitatea si timpul pentru a evolua intr-un mod care ii permite sa se raspandeasca mai repede.

Varianta sud-africana

Autoritatile din Africa de Sud au anuntat pe 18 decembrie detectarea unei mutatii care se raspandea foarte rapid in provincia Eastern Cape, provincia Western Cape si provincia KwaZulu-Natal. Specialistii au descoperit o mutatie in proteina spike si au numit-o N501Y. Aceasta mutatie, printre altele, a fost gasita si in noua tulpina din Marea Britanie si, ca atare, se crede ca este in mod similar mai transmisibila.

Varianta din Africa de Sud contine si alte mutatii, iar acestea au determinat unele ingrijorari cu privire la rezistenta la vaccinare. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor de stiinta se asteapta ca vaccinurile sa functioneze in ciuda mutatiilor. Ca o paralela, nu trebuie uitat ca vaccinurile antigripale sunt adaptate in mod regulat la noile tulpini de virusuri.

Varianta braziliana

Se crede ca varianta aceasta isi are originea in Manaus, capitala statului Amazonas din Brazilia. Este cunoscuta si sub denumirea de „varianta Manaus” si produce preocupari din cauza mutatiilor pe care le poarta. Si in cazul acestei variante, specialistii se tem sa nu fie mai transmisibila decat formele anterioare. In plus, exista anumite ingrijorari, deoarece aceasta varianta pare a fi mai rezistenta la imunitatea generata de infectii anterioare, dar si la cea generata de vaccinare.

Varianta daneza

O alta varianta de coronavirus care a aparut in Danemarca a fost legata de sectorul de crestere a nurcilor. Astfel, in Danemarca a fost identificat un numar crescut de cazuri umane de Covid-19 asociate cu nurcile de crescatorie. Aceasta varianta a prezentat o combinatie de mutatii care nu au fost observate anterior, dar s-a stabilit ca nu este mai transmisibila decat variantele anterioara. Cu toate acestea, Danemarca a adoptat masuri preventive drastice, eliminand 17 milioane de nurci din crescatorii.

Evitarea imbolnavirii

Sus

Se considera ca virusul SARS-CoV-2 va continua sa se schimbe si ca vor fi descoperite constant noi variante. Este imposibil sa se prevada modul in care aceste modificari ale virusul ar putea afecta ceea ce se intampla, dar trebuie inteles faptul ca schimbarea este exact ceea ce fac virusurile. Populatia trebuie sa constientizeze aceste lucruri, dar si importanta evitarii imbolnavirii prin adoptarea unor masuri de protectie.

Purtarea mastii de protectie

Se considera ca virusul SARS-CoV-2 se raspandeste in cele mai multe din cazuri prin contactul direct dintre persoane si prin picaturi respiratorii. Masca de protectie poate bloca patrunderea in caile respiratorii ale persoanei sanatoase a particulelor infectate. De asemenea, masca de protectie poate impiedica picaturile contaminate sa ajunga in aer sau pe diferite suprafete.

Pastrarea unei distante de siguranta intre persoane

Cu cat distanta dintre doua persoane este mai mare, cu atat sansele de infectare sunt mai mici. Astfel, se recomanda pastrarea unei distante de siguranta de cel putin 2 metri intre persoane. De asemenea, specialistii recomanda ca zonele aglomerate si slab ventilate sa fie evitate.

Spalarea mainilor si dezinfectarea suprafetelor

Spalarea mainilor este una dintre cele mai importante metode de protectie impotriva virusului SARS-CoV-2. Simpla spalare cu apa si sapun este foarte eficienta, dar atunci cand acestea nu sunt disponibile se poate apela si la dezinfectanti. Mainile trebuie spalate cat mai des, dar mai ales dupa folosirea toaletei, dupa atingerea unor suprafete comune sau inainte de a manca si de a atinge fata. De asemenea, suprafetele comune trebuie curatate si dezinfectate, deoarece virusurile pot supravietui o perioada lunga pe acestea.

Vaccinarea

Vaccinurile sunt elementele de baza impotriva bolilor virale. Astfel, expertii au autorizat anumite vaccinuri ce pot fi de ajutor in combaterea pandemiei COVID-19. Acestea pot proteja oamenii de virus sau ii pot ajuta sa dezvolte doar forme usoare ale bolii.

Bibliografie:
https://www.cnbc.com/2021/01/12/covid-mutations-all-the-major-strains-we-know-about.html
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200803105246.html
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/prevention.html
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/transmission/variant.html
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/cases-updates/variant-surveillance/variant-info.html


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate