Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce anticorpi apar in urma infectiei cu SARS-CoV-2 si cand se dezvolta? Explicatiile specialistilor MedLife

Actualizat la data de: 12 Iulie 2021
Ce anticorpi apar in urma infectiei cu SARS-CoV-2 si cand se dezvolta? Explicatiile specialistilor MedLife

Odata patruns in celula gazda, SARS-CoV-2 declanseaza un raspuns imun extrem de complex din partea organismului infectat. O componenta importanta a acestui raspuns imun este producerea de anticorpi anti-virus, respectiv anticorpi indreptati specific asupra proteinelor structurale ale virusului, explica specialistii MedLife. Ce sunt acesti anticorpi? Ca structura, sunt imunoglobuline apartinand claselor A, M, G, D, E, iar ca tinta, sunt indreptati asupra proteinelor N, M, E si S.

Genomul coronavirusului codifica 4 proteine structurale principale: proteina N (nucleocapsida), care reprezinta practic nucleul virusului ce cuprinde ARN-ul viral, proteina M (membranara), proteina E (anvelopa virala) si proteina S (spike), proteina de suprafata care da aspectul de “corona” datorita structurii trimerice.

Tipuri de anticorpi in infectia cu virusul SARS-CoV-2: IgM si IgG

Pana in prezent, doar trei clase de anticorpi sunt studiate in dinamica raspunsului imun indus in general de virusuri: anticorpi de tip A, M si G. Pentru coronavirusuri si, in special pentru SARS-CoV-2, rolul anticorpilor de tipul IgA este putin inteles. De la aparitia pandemiei si odata cu punerea la punct a testelor de laborator au fost studiati anticorpii de tip IgM si IgG.

IgM - Imunoglobulina M este tipul de anticorp produs de sistemul imun imediat dupa infectie. Acesta este prezent in prima linie de aparare in timpul infectiilor virale, inainte ca sistemul imun sa produca anticorpii de tip IgG.

IgG - Imunoglobulinele G sunt anticorpi extrem de specifici care sunt importanti pentru imunitatea pe termen lung si memoria imunologica.

La ora actuala se stie ca exista o diferenta semnificativa atat a nivelurilor, cat si a cronologiei aparitiei acestor anticorpi. Daca pentru majoritatea virusurilor, primii anticorpi care apar sunt cei de tip IgM, pentru SARS CoV-2 sunt mult mai frecvente situatiile in care cele doua clase de anticorpi (IgM si IgG) apar si persista aproape simultan.

Ce sunt anticorpii anti-proteina N (nucleocapsida) si anti-proteina S (spike)?

Proteina N (nucleocapsida) este proteina care incapsuleaza ARN-ul viral si il protejeaza de mediul celulei gazda. Pe langa rolul protector, proteina N are rolul de a media transcrierea genomului viral, fiind esentiala in replicarea virala. Aceasta proteina este puternic imunogena, anticorpii indreptati impotriva ei fiind un marker serologic important in evidentierea raspunsului imun la infectia virala cu virusul SARS-CoV-2.

Structura proteinei S (Spike) este extrem de complexa. Aceasta are 2 subunitati care fac posibila atasarea virusului de celula, patrunderea virusului in celula si fuziunea lui cu celula gazda. Altfel spus, structura proteinei Spike ofera un numar important de situsuri antigenice intens determinante de anticorpi de neutralizare, respectiv anticorpi care sa impiedice atasarea si patrunderea virusului in celula gazda.

Sunt studii care au aratat ca anticorpii anti-N pot fi detectati mai devreme, dar persista ceva mai putin decat cei anti-S. Anticorpii anti-S ar putea neutraliza infectiozitatea virusului, mai ales prin blocarea domeniului RBD (domeniul de legare la celula gazda), caracter ce le poate conferi statutul de anticorpi de protectie.

in egala masura, exista frecvent situatii in care, in ciuda dovezilor infectiei cu SARS-CoV-2, raspunsul in anticorpi al organismului nu este pus in evidenta prin niciun test comercial disponibil, adica sunt persoane care “nu dezvolta anticorpi”.

Informatia oferita de prezenta oricaruia din cei doi anticorpi, fie anti-N, fie anti-S, fie ca sunt de clasa IgG, fie IgM, este ca a existat infectare cu SARS-CoV-2, chiar daca aceasta a fost asimptomatica sau au existat simptome banale, trecute cu vederea la momentul respectiv.

Testele detecteaza in sange anticorpi anti-proteina N si anti-proteina S

In laboratoarele MedLife se pot efectua 3 tipuri de teste pentru detectia anticorpilor anti-SARS-CoV-2, toate prin metoda chemiluminiscentei.
1. Test anticorpi IgM anti-S – test calitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat si nu au certitudinea ca au suferit de boala COVID-19.
2. Test anticropi IgG anti-N – test calitativ, recomandat persoanelor care nu s-au vaccinat si nu au certitudinea ca au suferit de boala COVID-19.
3. Test anticorpi IgG anti-S – test cantitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat si nu au certitudinea ca au suferit de boala COVID-19.

Testeaza-te in cel mai apropiat centru de recoltare MedLife si afla daca organismul tau a produs anticorpi anti-SARS-CoV-2.
---
Articolul face parte din campania MedLife Facem Romania bine.
De 26 de ani suntem alaturi de tine si nu ne oprim. Pentru ca azi, mai mult decat oricand medicina inseamna sa te lupti prin stiinta si cunoastere.
Pentru a veni in intampinarea pacientilor nostri cu o gama extinsa de servicii si analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internationale si am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit in infrastructura necesara pentru a evalua daca pacientul a trecut prin boala si pentru a testa raspunsul imun post-infectie sau post-vaccinare.
Ne adaptam continuu la prezent si ne pregatim pentru viitor. Facem Romania bine.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.