Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cat de ingrijorat ar trebui sa fii din cauza virusului Zika

Actualizat la data de: 28 Iulie 2016
Cat de ingrijorat ar trebui sa fii din cauza virusului Zika

Virusul Zika se transmite prin intepatura tantarilor din familia Aedes, precum ”tantarul tigru” (Aedes albopictus) sau “tantarul febrei galbene” (Aedes Aegypti).

El provoaca rareori complicatii la adulti, dar este foarte periculos pentru femeile insarcinate, indiferent de stadiul sarcinii, deoarece provoaca diferite anomalii cerebrale la nou-nascuti.

Explicatia sta in faptul ca femeile insarcinate au sistemul imunitar suprimat si sunt nevoite sa lupte o perioada mai lunga de timp cu infectia.

Cum se manifesta infectia cu virusul Zika?

Infectia cu virusul Zika este asimptomatica, doar una din cinci persoane manifestand simptome.

Printre semnele bolii se numara:

- eruptie cutanata pe fata, cu raspandire pe gat si corp;
- dureri de cap;
- febra;
- oboseala;
- dureri de muschi;
- dureri articulare;
- inrosirea ochilor.

In cazul in care simptomele sunt severe si febra nu cedeaza, persoanele infectate cu Zika necesita spitalizare.

Ce trebuie sa faci daca ai virusul?

Daca ai calatorit recent intr-o zona tropicala sau subtropicala si prezinti o parte din aceste simptome, prezinta-te cat mai repede la medic, pentru confirmarea diagnosticului.

Infectia nu iti pune viata in pericol si cel mai probabil va trece de la sine, in sapte zile, insa exista riscul sa o transmiti la partener pe cale sexuala. Nu exista medicamente sau vaccinuri impotriva virusului.

Daca analizele de sange au confirmat prezenta virusului in corpul tau, nu ramane decat sa te odihnesti, sa bei suficiente lichide si sa iei, la nevoie, paracetamol pentru febra si analgezice contra durerilor.

Cum se raspandeste virusul de la om la om?

Virusul Zika nu se transmite de la om la om decat prin contact sexual neprotejat sau pe cale fetala (de la mama la fat). Daca porti deja virusul si esti muscat de alti tantari, exista sansa ca aceste insecte sa devina vectori ai bolii si sa raspandeasca boala la nivel local.

In cazul barbatilor, virusul se elimina din sange in maxim o saptamana, insa nu se stie cat timp supravietuieste el in sperma. S-a constatat ca un barbat infectat poate da mai departe virusul partenerei, insa nu exista dovezi ca si femeia poate transmite virusul barbatului.

Prin urmare, medicii recomanda prudenta maxima in ceea ce priveste relatiile sexuale, in special daca unul dintre parteneri a calatorit in regiunile afectate de virusul Zika.

Femeile gravide se afla in cel mai mare pericol, virusul Zika provocand leziuni cerebrale grave la fat. Daca esti insarcinata si ai calatorit intr-o zona tropicala sau subtropicala, fa-ti analize de sange imediat ce te-ai intors si repeta-le dupa trei luni.

Totodata, programeaza-te pentru o ecografie, chiar daca nu prezinti niciun fel de simptome. La nevoie, ginecologul iti poate recomanda sa faci o amniocenteza (analiza lichidului amniotic).

Virusul Zika se poate detecta prin probe de sange, lichidul amniotic sau urina, rezultatele obtinandu-se in cateva ore.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate