Carnea de la porcii infectati cu H1N1 nu trebuie consumata, spune OMS
Stire medicala
Carnea de la porcii infectati cu noul virus H1N1 nu trebuie folosita pentru consumul uman, a avertizat miercuri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), adaugand ca pregateste recomandari pentru protectia persoanelor a caror munca presupune contactul cu porcii, relateaza Reuters.
Aceste comentarii ale OMS par mai precaute decat cele ale Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) si Oficiului International pentru Epozootii (OIE), care spun ca nu sunt necesare restrictii ale importurilor produselor de porc sau porcilor, pentru ca boala nu se ia prin consumul acestora si virusul nu a fost identificat in tesut animal mort.
OMS considera insa ca este posibil ca virusurile gripale sa supravietuiasca procesului de congelare si sa fie prezente in carne si in sange. "Carnea porcilor bolnavi si a porcilor gasiti morti nu trebuie sub nicio forma procesata sau folosita pentru consumul uman", a declarat Jorgen Schlundt, directorul Departamentului OMS pentru siguranta alimentara, epizootii si boli transmise prin hrana.
"Este posibil ca virusurile gripale sa supravietuiasca procesului de congelare si sa fie prezente in carnea decongelata, insa nu exista informatii despre supravietuirea virusului gripei A/H1N1 in carne", a raspuns Schlundt la solicitarea Reuters, care intreba despre gradul de siguranta al consumului carnii de porc in contextul gripei porcine.
Schlundt a avertizat ca este nevoie de vigilenta atunci cand oamenii intra in contact cu sange si carne de la porci infectati cu H1N1. "Probabilitatea ca virusurile gripale sa se afle in sangele unui animal infectat depinde de fiecare virus in parte. "Sangele (si alte lichide) de la porcii infectati cu H1N1 ar putea contine virusul, dar pana in prezent, acest lucru nu a fost stabilit", a spus Schlundt.
"Totusi, in general, recomandam ca persoanele implicate in activitati care presupun contactul cu cantitati mari de sange si secretii, precum cei care sacrifica si eviscereaza porci, sa poarte echipamente de protectie adecvate", a spus el.
Noul virus H1N1 al gripei porcine se transmite de la om la om, nu de la porci la om. Raspandirea sa globala a determinat totusi multe tari sa restrictioneze importurile de produse de porc. Nu mai putin de 20 de guverne au impus embargou asupra importurilor de porci vii si carne de porc din tarile afectate, pentru a preveni expunerea la virus. Temerile s-au intensificat dupa ce autoritatile canadiene au anuntat sambata ca o turma de porci a fost infectata de un canadian care revenise din Mexic.
Desi noul virus se transmite in principal de la om la om prin stranut sau tuse, specialistii nu stiu anume s-a dezvoltat virusul si ce animal l-a transmis pentru prima oara unui om si unde anume. insa cazul din Canada, in care un om a infectat porci, a alimentat temerile ca virusul va trece din nou bariera speciilor, devenind mai periculos in timpul acestui proces.
Joseph Domenech, seful departamentului veterinar al FAO declarase marti ca "acest nou virus al gripei nu infecteaza oamenii usor si are o patologie foarte redusa atat la oameni, cat si la porci, spre deosebire de gripa aviara, care a ucis milioane de pasari".
Tot marti, Alex Thiermann, consilier al directorului general al OIE spusese ca nu exista nicio diferenta intre carnea de porc cruda si gatita, in ceea ce priveste riscurile de transmitere a virusului H1N1. "OIE este foarte ingrijorata ca se fac distinctii intre carnea gatita si cruda. Toate produsele de porc pot fi consumate in siguranta", a spus Thiermann.
Articole recomandate
- Cum si de ce se sinucid oamenii
- Fibromialgia - durerea cea de toate zilele
- Inelul vaginal – o optiune moderna in contraceptia hormonala
- Pastila de a doua zi nu este periculoasa
- Depresia
- Mit sau adevar: Lucruri si alimente care pot provoca cancer!
- Folosirea gadget-urilor de catre copiii mici
- Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer
- Deficitul de substante nutritive - boli si simptome