Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Despre COVID-19
SusUn focar de coronavirus, numit acum COVID-19, a afectat China si a cauzat ingrijorare la nivel mondial. Cazurile s-au inmultit si au aparut la nivelul intregului mapamond, iar populatia este din ce in ce mai speriata, mai ales ca virusul are capacitatea de a induce decesul persoanelor infectate.
Totusi, populatia trebuie sa fie foarte bine informata, astfel incat sa se evite panica. Afla primele simptome care apar in caz de coronavirus, dar si reactiile pe care oamenii ar trebui sa le aiba in cazul in care resimt aceste manifestari.
Cuprins articol
Ce este COVID-19?
SusCoronavirusurile fac parte dintr-o familie mai mare de virusuri, numite coronaviride. Coronavirusurile au la exterior un invelis ce prezinta numeroase proeminente lungi, astfel incat vor semana cu o coroana solara. In prezent, toata atentia este concentrata asupra unui nou tip de coronavirus, adica SARS-CoV-2. Acesta este numit si COVID-19, 2019-nCoV sau coronavirusul sindromului respirator acut sever 2.
Specialistii considera ca sursa initiala a acestor virusuri o reprezinta animalele care au fost vandute intr-o piata de fructe de mare din Wuhan. De asemenea, s-au publicat anumite analize care indica faptul ca rezervorul virusurilor este reprezentat de animalele salbatice, precum liliecii si serpii.
Totusi, exista unii cercetatori care sunt sceptici la aceste afirmatii, astfel incat cercetari suplimentare sunt necesare a fi realizate.
Infectia cu acest virus are o importanta extrem de crescuta, deoarece boala afecteaza un numar din ce in ce mai mare de persoane si are o rata a mortalitatii ridicata.
In momentul actual exista peste 80 de tari in care exista persoane infectate cu COVID-19, dar riscul exista la nivelul intregului glob. Astfel, sunt adoptate permanent masuri prin care se doreste limitarea raspandirii bolii.
Sindromul respirator acut sever 2 este o afectiune cauzata de un virus respirator care se raspandeste prin picaturi de lichid pe cale aeriana. Conform ultimelor studii de specialitate, cei mai multi oameni care se infecteaza cu COVID-19 incep sa prezinte simptome la aproximativ cinci zile de la infectie. Totusi, perioada in care primele manifestari ale bolii se vor manifesta poate varia, dar fara a depasi 14 zile.
Semnele si simptomele infectiei cu noul tip de coronavirus pot varia de la foarte usoare si pana la severe. Astfel, pacientii infectati pot experimenta febra (cel putin 38 de grade Celsius), tuse seaca, fatigabilitate si dificultati de respiratie.
Persoanele care sunt mai in varsta sau care au asociate si alte afectiuni medicale, precum bolile de inima sau cele pulmonare, pot avea un risc mai mare de a dezvolta simptome mai severe. Acest lucru este similar cu ceea ce se poate observa si in alte boli ale tractului respirator, de exemplu in cazul gripei.
Tabloul clinic al infectiei COVID-19 poate fi completat si de simptome mai putin frecvente, precum dureri de cap, congestie nazala, dureri musculare si articulare, tuse productiva, frisoane, greata, varsaturi si diaree. In plus, cazurile severe pot fi insotite de febra inalta, hemoptizie (tuse cu sange), leucopenie (numar scazut de celule albe in sange) si chiar insuficienta renala.
Ce trebuie facut?
SusPersoanele care au simptome ale infectiei cu noul coronavirus sau care au suspiciunea ca au fost expuse la virus trebuie sa anunte imediat specialistii. Asadar, urgentele pot fi semnalate la numarul unic de urgenta 112. In plus, persoanele care banuiesc ca sunt infectate cu COVID-19 nu trebuie sa isi paraseasca domiciliul si sa intre in contact cu alte persoane.
Institutul National de Sanatate Publica pune la dispozitie o linie telefonica destinata persoanelor care doresc sa primeasca mai multe informatii despre infectia cu coronavirus.
Linia TELVERDE (0800800358) poate fi apelata pentru a obtine informatii despre coronavirus, iar numarul de urgenta 112 trebuie apelat doar in caz de urgenta. Persoanele care au calatorit in China sau in zonele de carantina din Europa in ultimele doua saptamani, dar si persoanele care prezinta tuse si febra trebuie sa anunte cat mai urgent acest lucru la numarul unic 112.
Profilaxie
SusOrganizatia Mondiala a Sanatatii recomanda respectarea precautiilor standard care exista pentru evitarea virusurilor respiratorii. Asadar, un element foarte important in profilaxia infectiei cu virusul COVID-19 este reprezentat de igienizarea mainilor. Mainile trebuie spalate cat mai des cu apa si sapun, dar pot fi utilizate si produse dezinfectante pe baza de alcool.
Gura si nasul trebuie acoperite cu o batista de unica folosinta sau cu cotul atunci cand se tuseste sau se stranuta, iar ochii, nasul si gura trebuie atinse cat mai putin, mai ales atunci cand mainile nu sunt curate.
Suprafetele comune trebuie curatate si dezinfectate cat mai frecvent, iar persoanele care prezinta simptome trebuie sa evite utilizarea in comun a unor obiecte de uz casnic, precum paharele, tacamurile, lenjeria de pat etc. In plus, persoanele bolnave trebuie sa ramana acasa si sa evite sa ia contact cu alte persoane. Utilizarea mastilor de protectie este indicata doar in cazul persoanelor bolnave sau atunci cand trebuie avut contact cu persoane bolnave.
Concluzii
SusCazurile de infectie cu COVID-19 au ajuns si in Romania, iar populatia trebuie sa inteleaga foarte bine aceasta problema de sanatate globala. Totusi, informatiile trebuie obtinute doar din surse de incredere. Aceasta infectie are o importanta ridicata, Organizatia Mondiala a Sanatatii declarand chiar pandemie de coronavirus.
Simptomele infectiei cu virusul COVID-19 sunt comune infectiilor respiratorii, incluzand tuse, febra si tulburari de respiratie. Persoanele care resimt aceste simptome trebuie sa anunte specialistii prin intermediul numerelor de telefon puse la dispozitie, fara a parasi locuinta. De asemenea, persoanele care au venit din zone cu risc si prezinta simptome trebuie sa apeleze numarul unic de urgenta 112 si sa urmeze instructiunile primite.
Bibliografie:
Coronavirus Symptoms Start About Five Days After Infection, New Research Finds, https://www.wsj.com/articles/coronavirus-symptoms-start-about-five-days-after-infection-new-research-finds-11583784452
Coronavirus (Covid-19), http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/
Coronavirus disease 2019 (COVID-19), https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/symptoms-causes/syc-20479963
Coronavirus disease 2019, https://en.wikipedia.org/wiki/Coronavirus_disease_2019
Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, https://en.wikipedia.org/wiki/Severe_acute_respiratory_syndrome_coronavirus_2
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
Articole recomandate
- Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? Care sunt cei mai buni de ...
- Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care suferi
- Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus
- Cum afecteaza coronavirusul persoanele cu anxietate sociala?
- Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti ...
- Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
- Cum sunt afectati copiii de coronavirus?
- Cu ce sechele pot ramane cei vindecati de coronavirus?
- Infectia cu COVID-19: masuri de urmat atunci cand mergi la spital