Botulismul infantil: simptome, cauze si tratament
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Botulismul, boala rara
SusBotulismul este o afectiune care provoaca slabiciune musculara si paralizie. Boala este rara, dar are potential letal si necesita tratament prompt. Majoritatea sugarilor se recupereaza in mod complet dupa tratament.
Exista mai multe tipuri diferite de botulism, printre care si urmatoarele:
- botulism infantil;
- botulism de tip alimentar;
- botulism asociat plagilor;
- botulism de tip nedeterminat.
Fiecare forma provine dintr-o tulpina bacteriana numita Clostridium botulinum. In cazul botulismului infantil, boala afecteaza doar copiii cu varste de pana la aproximativ un an.
Cuprins articol
Ce este botulismul infantil?
SusBotulismul infantil, numit si botulism al sugarilor, reprezinta o boala infectioasa produsa de bacterii la nivelul intestinului gros. Boala apare atunci cand un copil ingera sporii bacteriei C. botulinum, deseori dupa ingestia de miere sau dupa joaca pe pamant.
Botulismul reprezinta o boala severa, deoarece produce afectarea sistemului muscular. Acest lucru se poate caracteriza prin lipsa puterii fizice, tulburari si dificultati de deglutitie, hranire si respiratie.
Recunoasterea si detectarea precoce a simptomelor produse de aceasta infectie sunt elemente extrem de importante. Cu cat vizita la medic este efectuata mai rapid, cu atat tratamentul are sanse mai mari de succes. In caz contrar, efectele daunatoare ale botulismului se pot instala pe termen lung si pot duce chiar si la deces.
Care sunt cauzele?
SusBotulismul sugarilor apare atunci cand sporii de Clostridium botulinum sunt introdusi in sistemul digestiv. Desi acesti spori sunt prezenti in sol si, ocazional, pe produsele alimentare nespalate, cea mai comuna modalitate de introducere a lor in organismul unui copil o reprezinta ingestia de miere de albine.
Sugarii sunt expusi riscului de botulism infantil pana la varsta de aproximativ 1 an. Inainte de aceasta perioada, sistemul lor digestiv nu a devenit suficient de dezvoltat, astfel incat sa poata lupta sigur si eficient cu bacteriile ce au potential de a face rau. In cazul copiilor mai mari si al adultilor, sistemul digestiv este capabil sa inlature pe cont propriu bacteriile inainte de a avea sansa de a secreta suficienta toxina pentru a provoca boli.
Semne si simptome
SusUna dintre primele manifestari ale botulismului infantil este constipatia. Totusi, acest lucru nu este intotdeauna un bun indicator al botulismului, deoarece multi factori pot provoca aparitia constipatiei la sugari.
Un copil ce prezinta in cadrul manifestarilor doar constipatie nu va necesita, de obicei, tratament de urgenta. Cu toate acestea, pe masura ce botulismul avanseaza, parintii si persoanele ce ingrijesc copilul trebuie sa observe anumite manifestari, precum:
- dificultati de hranire;
- reducerea tonusului muscular;
- dificultati de respiratie;
- lipsa expresiilor faciale;
- reducerea miscarilor;
- tulburari de deglutitie;
- salivare excesiva;
- reflexe reduse sau absente;
- lipotimie;
- oftalmoplegie.
Daca sunt observate oricare dintre aceste manifestari, medicul trebuie consultat cat mai urgent. Acesta poate evalua corect copilul, astfel incat sa se evite complicatiile nedorite.
Cu cat se intervine mai rapid, cu atat perspectiva este mai buna. Totusi, trebuie cunoscut faptul ca simptomele se pot instala dupa cateva zile sau chiar la o luna de la contactul cu bacteriile, in functie de cat de rapid se dezvolta acestea si cat de mare este cantitatea de toxine eliberata.
Diagnostic si tratament
SusPentru a diagnostica botulismul infantil, medicii vor incepe prin a discuta cu apartinatorii despre semnele de boala observate de acestia. De asemenea, medicul trebuie informat cu privire la constipatie, slabiciune musculara si alte manifestari, dar si despre alimentatia copilului, incluzand detalii despre eventualul consum de miere de albine. Ulterior, copilul va fi examinat din punct de vedere fizic.
In cazul in care medicul suspecteaza existenta botulismului, poate fi necesara prelevarea unor produse biologice, precum sange, scaun sau continut de varsatura, astfel incat sa fie verificata prezenta toxinei botulinice in acestea. Totusi, trebuie stiut ca rezultatele la aceste investigatii pot veni peste mai multe zile, astfel ca examinarea initiala este mijlocul principal de diagnosticare. Deoarece tratamentul prompt este esential, medicii pot incepe acordarea acestuia inainte ca rezultatele testelor sa fie gata.
Exista cazuri in care copiii cu botulism primesc ingrijiri in cadrul unitatilor de terapie intensiva, necesitand ventilare mecanica si administrare de fluide intravenoase. Pe langa aceste lucruri, copilul poate necesita administrare de imunoglobulina botulinica pe cale intravenoasa. Aceasta metoda de tratament poate ajuta pacientul sa se recupereze mai repede, permitandu-i sa aiba o perioada de internare in spital mult mai scurta.
Cu un tratament precoce adecvat, copiii se pot recupera complet dupa un episod de botulism infantil. Totusi, preventia este mult mai indicata, deoarece botulismul reprezinta o afectiune cu potential letal.
Profilaxie
SusCel mai bun mod prin care se poate incerca prevenirea instalarii botulismului infantil consta in evitarea hranirii copilului cu varsta mai mica de 1 an cu miere de albine. Parintii si persoanele care ofera ingrijire copiilor trebuie sa evite pe cat posibil hranirea sugarilor chiar si cu alte produse alimentare ce pot contine miere. Un aspect important consta in educatia populatiei cu privire la acest lucru, mai ales in mediul rural, acolo unde se promoveaza frecvent hranirea copiilor cu alimente de acest tip inca de la varste fragede.
Este posibil ca un copil sa poata contracta botulismul prin intermediul prafului sau murdariei, fie prin ingerare, fie prin inhalarea de diferite particule. Astfel, nu toate cazurile de botulism infantil pot fi prevenite, iar riscul cel mai mare este in apropierea locurilor de productie agricola.
Un alt aspect important face referire la spalarea eficace a fructelor si legumelor. In plus, atunci cand hrana copiilor este preparata in casa, parintii sau ingrijitorii trebuie sa gateasca in mod adecvat legumele. Prepararea termica ideala va ajuta la distrugerea bacteriilor, inclusiv a Clostridium botulinum, reducand astfel semnificativ riscul de ingestie accidentala.
Recuperare
SusUn copil cu botulism va avea nevoie de internare in spital pentru a beneficia de tratament corespunzator. Personalul medical se va asigura in acest mod ca toti nutrientii de care copilul are nevoie sunt oferiti, iar respiratia este realizata in mod optim.
Majoritatea sugarilor se recupereaza in mod complet dupa tratament, parintii observand revenirea treptata a miscarilor normale. Musculatura copilului va capata din nou tonusul avut, iar problemele de respiratie si hranire se vor diminua complet.
Totusi, in ciuda recuperarilor favorabile din majoritatea cazurilor, botulismul ramane o afectiune grava ce poate pune viata in pericol, ducand la probleme grave de respiratie. Din acest motiv, se atrage atentia cu privire la necesitatea prezentarii cat mai rapide pentru consultul medical, astfel incat sa se evite toate complicatiile. Cu tratament prompt, sansele de recuperare fara efecte secundare pe termen lung sunt extrem de ridicate.
Bibliografie:
Abdulla, C. O., et al. (2012). Infant botulism following honey ingestion.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448763/
Bacteria and viruses. (2019). https://www.foodsafety.gov/food-poisoning/bacteria-and-viruses#botulism
Botulism [Fact sheet]. (2018). https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/botulism
Botulism: Information for health professionals. (2018).https://www.cdc.gov/botulism/health-professional.html
Cagan, E., et al. (2010). Infant botulism. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4261338/
Jeffery, I. A., & Karim, S. (2018). Botulism. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459273/
Koepke, R.,et al. (2008). Global occurrence of infant botulism, 1976–2006 [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18595978
National botulism surveillance summary, 2017. (2019). https://www.cdc.gov/botulism/surv/2017/index.html
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Sfaturi pentru calmarea tusei nocturne
- Ce cauzeaza paralizia temporara
- Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni
- Guta - cauze, simptome, tratament
- Cauze si tratament in durerea abdominala
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Uveitele - cauze, simptome, tratament
- Epilepsia (cauze, simptome, tratament)
- Cangrena - cauze, simptome, tratament