Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Infectiile postoperatorii

Actualizat la data de: 15 Aprilie 2022
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati

Sus
Infectiile postoperatorii

Infectiile postoperatorii se numara printre cele mai frecvente complicatii posibile ale unei interventii chirurgicale, provocand durere, vindecare dificila a plagii, necesitatea administrarii de antibiotice, spitalizare prelungita si costuri suplimentare ce ingreuneaza atat sistemul de sanatate, cat si pacientul.

Totodata, infectiile postoperatorii sunt responsabile pentru ratele mari de morbiditate si mortalitate, putand cauza probleme severe, precum esecul operatiei, septicemie, insuficienta organica si, in cazurile grave, chiar deces.

Pericolul infectiilor instalate dupa o interventie chirurgicala este influentat de factorii de risc la care este supus pacientul.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri
  3. Factori de risc
  4. Simptome
  5. Tratament
  6. Prevenire
  7. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri

Sus

Pielea este o bariera naturala impotriva infectiilor pe care agentii patogeni din mediu le-ar putea produce. O interventie chirurgicala presupune efectuarea uneia sau mai multor incizii la nivelul tesutului cutanat, ceea ce ridica riscul aparitiei unei infectii postoperatorii. Pacientii supusi unei operatii prezinta, in medie, un risc de 1%-3% de dezvoltare a unei infectii.

Pentru a fi considerata o infectie postoperatorie, aceasta trebuie sa indeplineasca anumite criterii:

- sa apara in prima luna post-interventional
- sa implice pielea si tesuturile moi
- sa poate fi obiectivata prin secretii cu aspect purulent, la nivelul carora sa poate fi isolate microorganismele implicate

Exista trei tipuri principale de infectii postoperatorii:

- Infectia superficiala a plagii operatorii: implica pielea si tesutul subcutanat; aceste infectii sunt responsabile pentru aprox. 50% din infectiile postoperatorii; trebuie sa fie indeplinit minim un criteriu: secretie purulenta, microorganism izolat, cel putin un semn de infectie

- Infectia profunda a plagii operatorii: implica tesuturuile profunde (muschii si planurile fasciale); trebuie sa fie indeplinit minim un criteriu: secretie cu aspect purulent, dehiscenta plagii, suspiciune de formare de abces confirmata sau alta infectie profunda diagnosticata de catre chirurg

- Infectia organica. Se instaleaza in oricare alta regiune corporala in afara de piele, muschi si fascia musculara, precum la nivelul unui organ sau in spatiul dintre doua organe; desi apare la distanta de zona incizata, este in stransa legatura cu procedura chirurgicala initiala

Cauze

Infectiile postoperatorii sunt cauzate de diverse microorganisme, precum stafilococii, streptococii sau alte bacteria precum Pseudomonas aeruginosa, Clostridium difficile etc.
Acestea pot infecta plaga operatorie prin diverse forme de contact, de la atingerea de un instrument medical contaminat si patrunderea agentului patogen pe cale aeriana in plaga, pana la deplasarea unui microorganism deja existent in organism catre plaga.

Factori de risc

Sus

Gradul de risc privind aparitia unei infectii postoperatorii se afla in stransa legatura cu tipul plagii operatorii a pacientului.

Clasificarea generala a plagilor este urmatoarea:

- Plagile operatorii curate: nu presupun inflamatie si nu implica abordul tractului gastrointestinal, urogenital sau pulmonar (riscul de infectare este mai mic de 2% in acest caz).

- Plagile operatorii curate-contaminate. Nu exista dovada unei infectii la momentul operatiei, insa interventia presupune interventii la nivelul tracturilor gastrointestinal, urogenital sau pulmonar, fara a exista contaminare (riscul de infectare este mai mic de 10%).

- Plagile operatorii contaminate: implica procedurile cand tehnicile de asepsie nu sunt respectate sau cand se intervine printr-o incizie la nivelul tesutul inflamat; de asemenea, tot aici discutam de plagile traumatice, mai vechi de 24 ore, sau in cazul in care vorbim de evacuarea continutului contaminat de la nivelul tracturilor gastrointestinal, urogenital sau pulmonar (riscul de infectare este intre 13% si 20%).

- Plagile operatorii infectate: implica procedurile realizate pe organe cavitate perforate sau cele ce presupun icizii a nivelul tesuturilor inflamate, cu evacuare de secretii patologice cu aspect purulent; de asemenea, include plagile traumatice mai vechi de 24 ore cu prezenta de tesut necrotic (riscul infectiei postoperatorii este de aproximativ 40%).

Factorii de risc ce tin de pacient sunt:
•Varsta inaintata
•Malnutritia
•Hipovolemia
•Obezitatea
•Consumul de steroizi
•Diabetul zaharat
•Utilizarea de agenti imunodeprimanti
•Fumatul
•Alte infectii concomitente

Factorii de risc periprocedurali:
Formarea hematoamelor
•Folosirea materialelor straine, precum tuburi de dren, ce creeaza asa numitele spatii moarte
•Infectii anterioare
•Indepartarea preoperatorie a parului din zona vizata
•Calitatea precara a manevrelor de asepsie si antisepsie
•Durata mare a operatiei
•Tehnica chirurgicala precara
•Hipotermia
•Contaminarea din sala de operatii
•Spitalizarea prelungita

Simptome

Sus

Orice infectie postoperatorie poate cauza inrosirea zonei afectate, vindecare lenta, febra, durere, sensibilitate la palpare, temperatura crescuta a plagii si a tesutului cutanat din proximitate si edem. Exista si simptome adiacente asociate infectiilor care apar dupa efectuarea unei interventii chirurgicale:

- O infectie superficiala a plagii operatorii poate produce puroi (secretie purulenta) in zona inciziei. Probele bacteriologice pot fi analizate in laborator pentru depistarea microorganismului care a cauzat infectia si stabilirea tratamentului care se impune.

- O infectie profunda a plagii operatorii poate produce de asemenea puroi, atunci cand rana se deschide singura sau este deschisa de medicul chirurg pentru indepartarea puroiului care s-ar fi putut acumula in tesutul muscular sau in fascia musculara.

- O infectie organica ar putea conduce la eliminarea de puroi printr-o punctie efectuata in zona operata. Intr-un alt caz, se poate forma o secretie purulenta, numita abces, intr-o zona cu puroi inchisa, dezintegrand tesutul inconjurat de inflamatie. Abcesul poate fi observat de specialist atunci cand deschide plaga sau efectueaza o investigatie imagistica (ecografie, CT, RMN) a zonei asupra careia s-a intervenit operator.

Tratament

Sus

Tratamentul infectiilor postoperatorii implica administrarea antibioticelor. In unele situatii, pot fi necesare interventii chirurgicale noi.
Antibioticele pot fi administrate oral sau intravenos, in cazul infectiilor severe. In numeroase cazuri, sunt prelevate culturi din regiunea plagii, pentru a se verifica daca bacteriile rezistente la tratament impiedica vindecarea.

Explorarea unei incizii chirurgicale poate fi necesara pentru drenarea puroiului, a abcesului sau a hematomului (o acumulare de sange sau cheag care se poate infecta). In cazul pacientilor cu proteze, partile de metal pot fi indepartate din pricina infectiei postoperatorii survenite.
Medicamentele pentru reducerea febrei, administrarea de fluide si analgezicele sunt deseori o parte importanta a tratamentului.

Prevenire

Sus

Discutia prealabila a pacientului cu medicul chirurg este esentiala pentru reducerea la minimum a riscului de infectare a plagii operatorii. Renuntarea la fumat si detalierea istoricului medical personal (mai ales atunci cand exista un diagnostic de diabet sau alte boli cronice care ar putea ingreuna procesul de vindecare) in fata specialistului sunt doi pasi importanti in prevenirea infectiilor postoperatorii.

Dupa efectuarea interventiei chirurgicale, igiena este foarte importanta. Incizia nu trebuie sa fie atinsa cu mana sau alte obiecte, iar indicatiile medicului trebuie sa fie respectate cu strictete. De asemenea, este importanta instiintarea medicului la aparitia febrei, temperaturii crescute a plagii, durerii, sensibilitatii crescute a zonei operate sau a puroiului. Interventia prompta inseamna o rezolvare rapida a problemei si o prevenire eficienta a posibilelor complicatii grave.


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate