Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Factori care influenteaza aparitia eczemelor

Actualizat la data de: 27 Octombrie 2017

Generalitati

Sus
Factori care influenteaza aparitia eczemelor

Eczema se manifesta de regula prin aparitia unor vezicule pline cu lichid si prin senzatia puternica de mancarime. Nu este o afectiune contagioasa, deci nu se poate raspandi.

Eczema poate afecta persoane de toate varstele, insa apare cu precadere la copii. In termeni medicali, eczema este denumita dermatita atopica; practic, o inflamare a pielii care poate aparea in orice moment al vietii.

Afectiunea poate dura o saptamana sau doua, insa poate fi recurenta.

Eczema este o boala a pielii care poate cauza eruptii cutanate neplacute, uneori chiar cicatrici, insa cu ingrijirea potrivita, aceasta poate fi tinuta sub control.

Eczema reprezinta un grup de afectiuni, care se manifesta prin inflamatia pielii, insotita de roseata, scuame si prurit. Aproximativ 20% dintre copii sufera de aceasta afectiune.

Cea mai frecventa forma de eczema cronica este eczema atopica, care afecteaza persoanele alergice si apare in special la copiii sub 5 ani. Primele simptome ale eczemei sunt mancarimea pielii si aparitia unor mici vezicule.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalele simptome
  3. Factorii favorizanti
  4. Preventie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Principalele simptome

Sus

Eczema mainilor se manifesta prin inrosirea pielii, prin aparitia unor pustule cu lichid care, odata ce se sparg, prezinta un aspect umed. Ulterior apar crustele, fisurile dureroase si scuamele.

De cele mai multe ori, eczemele sunt insotite de mancarimi, care pot determina aparitia insomniilor. In unele cazuri, acestea se pot infecta din cauza prezentei stafilococului auriu.

Factorii favorizanti

Sus

Stresul, dieta alimentara si contactul cu praful de afara sunt principalii factori favorizanti. De asemenea, contactul cu detergentii poate distruge filmul hidrolipidic care protejaza pielea de agresiunea factorilor externi.

Printre factori se mai numara infectiile bacteriene, micotice sau contactul cu metale - de exemplu o bratara care are in compozitia sa nichel si cobalt. Stresul si socurile emotionale pot declansa aparitia eczemei mainilor.

Principalele produse alergene sunt: plantele, animalele si calitatea aerului. De asemenea, anumite alimente, precum arahidele, albusul de ou, laptele, graul, crustaceele, ciocolata si soia pot cauza declansarea iritatiilor.

Preventie

Sus

• Evitati factorii iritanti, precum detergentii, praful, dar si substantele alergizante din mediu.

• Aveti grija ca atunci cand va ocupati de menajul casei sa aveti mereu manusi hipoalergenice, iar mainile sa fie sterse cu grija dupa fiecare spalare, pentru a nu mentine un mediu umed la nivelul pielii.

• Aveti grija ca produsele pe care le utilizati sa nu contina coloranti si parfumuri.

Daca doriti sa preveniti eczemele este indicat sa acordati o importanta deosebita hidratarii pielii, sa evitati factorii de stres care duc la declansarea si mai ales la intensificarea crizelor de mancarime.

De asemenea, o alimentatie sanatoasa este esentiala, cu evitarea exceselor alimentare si introducerea in alimentatie a acizilor grasi Omega 3 si Omega 6.

Desi nu sunt suficiente studii care sa demonstreze efectul pe care il are dieta alimentara in aparitia eczemelor, unele dintre ele sustin ca lactatele pot inrautati aceasta afectiune.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate