Un nou medicament contra HIV-SIDA este disponibil si in Romania
Stire medicala
Aptivus, un nou medicament pentru tratarea pacientilor adulti diagnosticati cu HIV care au dezvoltat rezistenta la tratament antiretroviar, este disponibil si in Romania, au anuntat, marti, producatorii.
Avand ca substanta activa tripanavirul, Aptivus are o activitate antivirala foarte buna este recomandat pacientilor la care alte medicamente de acest tip de pe piata nu au fost eficiente. Tratamentul cu Aptivus este activ impotriva majoritatii tulpinilor HIV.
Potrivit dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Dr. Matei Bals", tratamentul unui bolnav infectat cu HIV costa intre 500 si 1500 de euro pe luna. Daca in schema de tratament a unui pacient este introdus si Aptivus, costul lunar al tratamentului acestuia ajunge la 750 de euro.
Medicamentul a fost deja folosit la tratarea pacientilor romani, in ultimii doi ani, printr-o donatie a companiei farmaceutice producatoare. Din martie 2006 pana in iulie 2008, Aptivus a fost folosit de medici la tratarea a 56 de pacienti infectati cu HIV, care nu mai aveau alte solutii terapeutice. "Preparatul Aptivus este deja foarte bine stapanit de toti medicii romani, iar pacientii il tolereaza foarte bine. Medicamentele noi aduc un suport in plus pentru mentinerea sperantei de viata a pacientilor si pentru a le asigura acestora o viata de calitate", a precizat Streinu-Cercel.
Aptivus este produs de companie farmaceutica Boeringher Ingelheim si a primit autorizatia de punere pe piata din partea Administratiei Americane pentru Alimente si Medicamente, in iunie 2005. in aprilie 2008, si Agentia Europeana a Medicamentului a acordat aprobarea definitiva pentru acest medicament in tarile din Europa.
Potrivit statisticilor Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA, in Romania, la sfirsitul lunii iunie 2008, erau inregistrati 7.719 pacienti infectati cu virusul HIV, dintre care ponderea cea mai mare o au cei cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. Dintre totalul pacientilor infectati, 6.603 sunt in tratament antiretroviral.
"Romania a inregistrat progrese in tratarea pacientilor infectati cu HIV/SIDA, pentru ca au fost tratati pacientii, si nu boala. Astfel, rata de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei este mica si se mentine asa. De asemenea, Romania are cea mai mare rata de supravietuire din zona" a subliniat dr. Adrian Streinu Cercel.
Speranta de viata a bolnavilor infectati cu HIV/SIDA a crescut considerabil in ultimii 18 ani, de la doar sase luni la inceputul anilor 90, la cel putin 20 de ani in momentul de fata. Acest lucru se datoreaza tratamentelor existente, cu ajutorul carora medicii pot stapani mai bine boala inca de la inceputul ei.
Articole recomandate
- Limfoame asociate cu SIDA – Tratament
- Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin
- Hipocalcemia la nou-nascut
- Rinita medicamentoasa
- Medicamente eliberate si fara prescriptie medicala
- Ai medicamente expirate? Iata ce trebuie sa faci cu ele
- Histoplasmoza pulmonara
- Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) – Fertilizarea in vitro
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...