Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sfaturi pentru persoanele cu HIV

Actualizat la data de: 04 Decembrie 2024
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Virusul imunodeficientei umane

Sus
Sfaturi pentru persoanele cu HIV

Dintre numeroasele provocari cu care se confrunta persoanele ce traiesc cu HIV, una dintre cele mai dificile este pastrarea la curent cu informatii importante despre gestionarea si tratarea de zi cu zi a bolii SIDA. Uneori, aceasta situatie poate deveni coplesitoare.

Medicamentele utilizate pentru a trata virusul imunodeficientei umane (HIV) sunt foarte eficiente in a-l controla, dar este si de datoria pacientului pentru a ramane sanatos, de asemenea. Un regim de tratament impotriva HIV exact asa cum este prescris va poate ajuta la mentinerea acestei boli, pentru a nu mai progresa.

Cuprins articol

  1. Virusul imunodeficientei umane
  2. Obiceiuri pentru o viata sanatoasa
  3. Tratament
  4. Vaccinuri
  5. Citeste pe aceeasi tema

Obiceiuri pentru o viata sanatoasa

Sus

Exista multe obiceiuri ce se pot adopta pentru a avea o viata sanatoasa si pentru a ajuta la cresterea succesului tratamentului impotriva HIV.

Cand traiti cu aceasta boala, SIDA, mai important decat orice este sa va protejati sistemul imunitar pentru a mentine o stare generala buna de sanatate. Prin pastrarea corpului sanatos, trebuie sa luptati impotriva virusurilor si a altor tipuri de infectii.

Daca fumati, atunci renuntarea la acest viciu este cel mai eficient mod pentru imbunatatirea sanatatii dumneavoastra. Fumatorii ce sunt infectati cu HIV sunt cei mai susceptibili de a dezvolta mai multe conditii legate de fumat decat cei care au un HIV negativ, iar cele mai multe dintre aceste conditii rareori apar in randul nefumatorilor.

Barbatii care fumeaza sunt mai susceptibili de a avea probleme de erectie. Persoanele cu HIV prezinta un risc ridicat de aparitie a bolilor de inima, iar acest risc creste semnificativ odata cu aparitia bolii SIDA sau cu tratamentele impotriva HIV. Fumatorii ce au HIV pozitiv prezinta un risc crescut pentru diferite tipuri de cancer. Fumatul poate slabi sistemul imunitar general.

Persoanele cu HIV care fumeaza au o probabilitate mai mare de a avea infectii sau alte boli. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile ce sunt disponibile pentru a va ajuta sa renuntati la fumat. Exista organizatii care ofera informatii sau diverse servicii incat sa puteti opri acest viciu.

Persoanele cu HIV pot dobandi boli cardiace si alte boli, cum ar fi diabetul zaharat. Mentinerea unei greutati sanatoase pentru inaltimea dumneavoastra este foarte importanta pentru a preveni bolile.

O modalitate buna de a face acest lucru este de a avea o dieta sanatoasa, echilibrata in grasimi saturate (grasimi animale, nuca de cocos, uleiul de palmier) si realizarea exercitiilor fizice intre 30-60 de minute (mers pe jos, inot, pedalat) in fiecare zi. Este foarte important sa consumati grasimi nesaturate, mai ales ulei pe baza de plante (ulei de masline, ulei de arahide, ulei de floarea soarelui) sau peste.

Multivitaminele generale pot fi de ajutor daca nu aveti un regim alimentar bine echilibrat, dar nu pot inlocui mancarea de baza. Puteti reduce unele dintre efectele secundare ale tratamentelor impotriva HIV prin tipurile si ordinea alimentelor pe care le consumati. Verificati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice terapie complementara, deoarece aceasta poate interactiona cu tratamentele HIV.

Consumul exagerat de alcool poate suprima in continuare sistemul imunitar si poate incetini recuperarea pe care trebuie s-o aveti dupa anumite infectii. Consumul excesiv de alcool poate avea consecinte grave pentru persoanele care iau medicamente impotriva HIV. Un ficat sanatos este important pentru a procesa in mod eficient medicamentele, asa ca, daca ficatul a fost deteriorat de la prea mult alcool, aveti mai multe sanse de a experimenta efectele secundare ale medicamentelor impotriva HIV (mai ales daca suferiti de hepatita).

Grasimile din sange se inmultesc, cauza fiind medicamentele, deoarece efectele consumului de alcool nu permit ficatului sa trieze in mod corespunzator substantele nutritive de cele toxice. Daca aveti hepatita sau un nivel ridicat de grasimi in sange, este absolut necesar sa opriti consumul de alcool sau sa il reduceti. Consumul de alcool poate fi un factor asociat cu aparitia mai multor riscuri in timpul actului sexual. Fiti constient de limitarile dumneavoastra si protejati-va de riscul aparitiei HIV sau a altor infectii.

Drogurile dauneaza sanatatii dumneavoastra. Efectele pot fi daunatoare atat pe termen mai lung, cat si pe termen mai scurt. Unele droguri interactioneaza cu tratamentele HIV, ceea ce inseamna ca tratamentele nu mai functioneaza la parametrii normali sau pot avea efecte secundare grave. Ecstasy-ul sau alte tipuri de metamfetamine pot deveni periculoase, chiar mortale uneori.

Aceste metamfetamine pot suprima sistemul imunitar, ceea ce devine mai dificil pentru corpul dumneavoastra. Beti multa apa, incepand cu o cantitate mica si monitorizati tot ce vi se pare anormal. Cautati ajutor medical de urgenta daca aveti efecte severe sau neasteptate. Consumul de droguri poate fi un factor asociat cu diferite riscuri in timpul actului sexual.

Tratament

Sus

Medicamentele prescrise sau terapiile complementare pot interactiona cu tratamentele HIV. Acestea includ pilulele contraceptive pentru femei. Comunicati medicului ce alte medicamente sau terapii folositi.

Daca nu ati inceput niciun tratament, discutati cu medicul despre orientarile actuale inca de la inceputul tratamentului. In prezent, sfatul unui medic este benefic pentru a intelege cand este momentul unui tratament.

Diversele brosuri legate de HIV ofera informatii detaliate cu privire la tratamentele care sunt disponibile in prezent, precum si testele comune utilizate pentru a monitoriza starea de sanatate a persoanelor cu HIV si modul in care sunt folosite aceste teste. Orice decizie asupra tratamentului trebuie sa fie discutata cu medicul, luand in considerare cat de bine gestionati situatia.

Luati intotdeauna tratamentul pentru SIDA exact asa cum v-a fost prescris. Daca nu, exista un risc ridicat ca tratamentul sa nu mai functioneze si veti deveni rezistent la aceste medicamente. Nu va opriti sau schimbati tratamentul HIV fara a discuta cu medicul dumneavoastra.

Pentru a gestiona aceasta boala mai bine, ar trebui sa se tina evidenta virusului si a functiei imune a corpului. Consultati medicul la fiecare trei luni pentru a monitoriza incarcatura virala. O serie intreaga de alte teste sunt efectuate pentru a observa efectele secundare posibile si eventualele deteriorari de organe.

Aceste teste de monitorizare pot influenta deciziile de a incepe sau de a modifica un anumit tratament. Acest lucru este un moment bun de a discuta cu medicul despre alte domenii ale sanatatii, inclusiv dieta sau diverse exercitii de rutina, precum si monitorizarea factorilor de sanatate sau modul in care va simtiti.

Folositi un prezervativ cu un lubrifiant pe baza de apa, pentru a evita transmiterea HIV. Exista un risc foarte scazut de transmitere HIV prin sex oral, dar folosind un prezervativ sau baraje dentare, ele va pot proteja.

Accidentele se pot intampla oricand. Daca credeti ca este posibil sa fiti expus la o persoana cu HIV, profilaxia post-expunere trebuie sa se inceapa in termen de 72 de ore de la expunere.

Daca HIV inca nu este prezent si daca aveti o incarcatura virala nedetectabila, insa doar in cantitati mici, nu puteti lua o masura cu precizie la testele de sange actuale. Este posibil sa aveti un nivel mic sau nedetectabil in sange, insa, riscul de HIV poate fi mai usor de identificat in alte fluide ale corpului, cum ar fi sperma, fluidele vaginale si mucoasa fluida din rect sau anus.

Avand alte infectii, precum infectie cu transmitere sexuala, atat aceste infectii, cat si HIV pot trece foarte usor la partenerul dumneavoastra. Faceti regulat analize de sange si urina, precum si la nivelul gatului. Multe infectii cu transmitere sexuala nu au simptome vizibile. Hepatita C este o preocupare semnificativa pentru persoanele cu HIV. Daca dumneavoastra si partenerul sunteti infectati cu HIV si nu folositi prezervative, exista un risc posibil de a fi expus la o alta tulpina diferita de HIV. Fiind infectat cu o astfel de tulpina (reinfectie sau suprainfectie), puteti diminua optiunile de tratament.

Hepatita C se transmite in principal prin intermediul echipamentului de injectare, dar se poate transmite si prin sex fara prezervativ. Avand HIV si hepatita C, se poate accelera progresul infectiilor, totul devenind mult mai dificil.

Nu trebuie sa dezvaluiti problemele dumneavoastra tuturor. Este intelept, totusi, sa le spuneti profesionistilor din domeniul sanatatii, deoarece acestia vor avea o imagine mai clara si va pot ajuta sa luati decizii importante privind starea de sanatate.

Vaccinuri

Sus

Exista vaccinuri disponibile impotriva mai multor infectii. Aceste infectii pot cauza progresia mai rapida a infectiei la persoanele cu HIV. Discutati cu medicul despre obtinerea vaccinurilor impotriva:
a. Hepatitei A;
b. Hepatitei B;
c. Pneumoniei;
d. Gripei.

Discutati in continuare cu medicul despre vaccinurile pe care doriti sa vi le administrati, pentru a evita unele dintre infectii.

Persoanele cu HIV pot dezvolta un risc mai mare de a dobandi diferite tipuri de cancer. Modificarile celulare ale organelor genitale pot provoca negi, ajungandu-se pana la cancerul anal. Acest lucru este mult mai frecvent la barbatii cu HIV pozitiv si cei care au un numar mic de limfocite CD4. Pentru femei, anomaliile celulelor cervicale, inclusiv cele cauzate de HPV, cancerul de col uterin poate aparea indiferent de statutul HIV. Femeile cu HIV ar trebui sa faca un test Papanicolau in fiecare an.

Daca suferiti de SIDA, efectele secundare ale unor medicamente HIV pot afecta sanatatea dumneavoastra dentara, inclusiv reducerea cantitatii de saliva din gura, ce poate duce la aparitia cariilor dentare. Exista un risc crescut de boli ale gingiilor, in special in primele etape de la aparitia HIV. Factorii emotionali, cum ar fi stresul si anxietatea, factorii nutritivi, precum si unele medicamente impotriva HIV pot provoca o probabilitate mai mare in inclestarea sau macinarea dintilor. Este foarte important sa mergeti la medicul dentist la fiecare 6-12 luni pentru a monitoriza aceste conditii, dar si altele, astfel incat sa se poata discuta si de diferitele tratamente.

HIV aduce schimbari si provocari, dar este un virus, nu un stil de viata. Exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a gestiona aceste situatii. Discutia cu un consilier va poate ajuta. De asemenea, exista si organizatii care ofera cursuri pentru a dezvolta abilitati de a face fata pentru a trai cu aceasta boala. Depresia si anxietatea sunt experiente mai frecvente la persoanele cu HIV si, de foarte multe ori, simptomele nu sunt evidente.

Este important ca, atunci cand calatoriti, sa aveti suficiente medicamente la dumneavoastra pentru a evita pauza de la tratament, pauza care va poate inrautati situatia curenta.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate