Lipodistrofia la pacientii infectati HIV sub tratament antiretroviral
Generalitati
SusIncepand de pe la mijlocul anilor 90 secolul trecut, pacientii infectati HIV benficiaza de tratamentul antiretroviral inalt activ.
Astfel, speranta de viata a acestor bolnavi a crescut considerabil. Pe langa efectul benefic evident al acestui tratament, unii pacientii pot dezvolta un sindrom metabolic asociat cu lipodistrofie manifestata prin alterarea repartitiei tesutului adipos.
Conform unor studii, lipodistrofia poate afecta pana la 40 % din aceasta populatie. Alti autori semnaleaza aparitia acestor modificari la peste 80% din pacientii infectati.
Semne si simptome
SusClinic, se poate observa o lipohipertrofie cu acumularea depozitilor de grasime la nivel central visceral si dorsocervical simultan cu aparitia “cefei de bizon” si concomitant lipoatrofia prin diminuarea tesutului gras la nivelul membrelor superioare si inferioare, a feselor si a fetei. Modificarile pot aparea incepand cu primul an dupa instituirea trtamentului si se agraveaza in timp.
Diminuarea importanta a tesutului adipos facial, in special la nivelul regiunilor temporale, premaxilare si subzigomatice, duce la aparitia obrajilor concavi-supti, accentuarea santului nazolabial, pierderea volumelor tesuturilor moi periorbitar, musculatura faciala vizibila cu exagerarea expresiilor faciale si scheletizarea fetei. Unele din aceste alterari pot fi asemanate intrutcatva modificarilor induse de inaintarea in varsta.
Cu toate acestea, chiar si la o varsta foarte inaintata, persoanele sanatoase pastreaza o parte din grasimea de la nivelul obrazului si asociaza resorbtia si reorganizarea oaselor fetei, urmata de retruzia maxilarului si a mandibulei cu reducerea suportului osos. Pe de alta parte, pacientii infectati HIV, prezinta o lipoatrofie mult mai accentuata, fara modificari ale masivului osos.
Aceasta duce la scheletizarea accentuata a fetei cu evidentierea maxilarului, mandibulei, arcului zigomatic, si a conturului orbitar. Scheletizarea, atrofia cutanata importanta cu striatiile vizibile a muschilor maseter si zigomatic precum si obrajii supti, creeaza un tablou tipic, stigmatizand pacientii infectati HIV.
Modificarile de la nivelul fetei pot avea un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului, prin discomfortul psihologic datorat fizionomiei, dar si prin reactiiele nedorite a persoanelor inconjuratoare. Fata este o carte de vizita, care anunta problemele personale de sanatate ale pacientului tuturor celorlalte persoane care pot observa modificarile specifice infectiei HIV. Toate aceastea pot cauza scaderea compliantei pacientului la tratamentul antiretroviral cu consecinte nefaste asupra sanatatii sale.
Tratamentul local
SusExista mai multe posibilitati de tratament a lipoatrofiei faciale. Alegerea tratamentului optim se face in functie de caz, adaptandu-se nevoilor pacientului. Astfel reconstituirea volumului fetei poate fi facuta cu ajutorul produselor injectabile cum ar fi acidul hialuronic si acidul polilactic.
Aceasta este o metoda simpla, neinvaziva, iar folosirea substantelor volumatoare resorbabile a scazut semnificativ riscul reactiilor adverse. Un inconvenient ar fi costul substantei folosite si necesitatea repetarii procedurii la 1-2 ani in functie de produsul utilizat, de zona injectata si de metabolismul pacientului. O alta posibilitate terapeutica cu rezultate bune este transferul autolog de grasime.
Datorita riscului redus a reactiilor adverse, a posibilitatii utilizarii la peroanele atopice sau cu boli autoimune, precum si a pretului mai redus, aceasta interventie este indicata ori de cate ori pacientul prezinta depozite suficiente de grasime pentru prelevare. Deasemenea, in cazuri selectionate pot fi utilizate si implantele faciale.
Pentru tratamentul liperhipertrofiei in special a “cefei de bizon” se poate practica cu rezultate multumitoare lipoaspiratia locala.
Cresterea sperantei de viata, datorata tratamentului antiretroviral, justifica folosirea tehnicilor mentionate mai sus in vederea imbunatatirii calitatii vietii pacientului.
Dr. Rodica Banciu
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- Modalitati de transmitere a infectiilor
- Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B
- Remedii naturale pentru infectiile tractului urinar
- Infectia cu streptococ de grup B
- Bolile sistemice determinate de infectiile orale
- Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina?
- Infectii ale degetelor
- Trei cauze ale infectiilor recurente
- Oreionul (parotidita epidemica sau infectia urliana)
Citeste pe aceeasi tema
- Lipodistrofia: diagnostic si tratament
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman
- Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei
- Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19)
- Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina