A fost lansat un nou medicament anti HIV/SIDA, care prelungeste speranta de viata a bolnavilor
Stire medicala
Persoanele cu HIV/SIDA aflate in ultimele faze ale bolii au 98% sanse de a li se prelungi speranta de viata, datorita unui nou medicament lansat, vineri, in Romania, potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, presedintele Comisiei de Boli Infectioase si de Lupta anti-SIDA din Ministerul Sanatatii.
"Acest medicament, cu o noua formula terapeutica, prelungeste speranta de viata cu pana la sapte ani, de la faza initiala a bolii. in privinta bolnavilor aflati in ultimele faze ale bolii, avem 98% sanse sa le imbunatatim starea si sa le prelungim viata, daca le schimbam schema terapeutica si, alaturi de alte medicamente, includem si acest nou medicament", a explicat prof. dr. Streinu-Cercel.
Potrivit lui Cercel, pacientilor HIV/SIDA le sunt administrate, de regula, sase sau sapte medicamente asociate. "in momentul in care eficienta acestora scade, solutia consta in adaugarea unui nou produs sau inlocuirea produsului care dezvolta rezistenta cu un produs nou, dintr-o noua clasa terapeutica sau cu un produs nou din clasele terapeutice deja folosite", a precizat Streinu-Cercel.
Noul medicament poate fi administrat atat pacientilor infectati cu HIV, cat si celor bolnavi de SIDA.
Potrivit companiei producatoare (Johnson & Johnson) noul medicament, Prezista, s-a dovedit eficient in studiile clinice deoarece scade incarcatura virala si creste semnificativ imunitatea organismului. Medicamentul este recomandat persoanelor care au peste 13 ani. "Medicamentul nu este inca recomandat copiilor, insa pana in 2009 vom finaliza studiile clinice si vom vedea daca Prezista este eficient si la copii", au adaugat reprezentantii companiei Johnson & Johnson.
Potrivit presedintelui Comisiei de Boli Infectioase si de Lupta anti SIDA, in Romania, 80% dintre pacientii HIV/SIDA primesc medicatie, iar restul sunt monitorizati de medici, o data la sase luni, intrucat schemele terapeutice sunt ineficiente in cazul lor.
Conform statisticilor, in Romania sunt inregistrati aproximativ 9.628 de pacienti cu HIV/SIDA. in primele sase luni ale anului, s-au inregistrat 187 de cazuri noi. Pacientii sunt tratati de cei aproape 100 de medici care lucreaza in opt centre regionale de profil, la Bucuresti, Craiova, Timisoara, Targu Mures, Cluj, Brasov, Iasi si Constanta. in Capitala sunt tratati 45% dintre pacienti.
Medicii specialisti sustin ca principalele cai de transmitere a virusului HIV sunt contactul sexual si de la mama la fat.
Articole recomandate
- Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19)
- Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina
- Modalitati de transmitere a infectiilor
- Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B
- Remedii naturale pentru infectiile tractului urinar
- Infectia cu streptococ de grup B
- Bolile sistemice determinate de infectiile orale
- Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina?
- Infectii ale degetelor