Dieta perfecta pentru a tine sub control vezica urinara hiperactiva
Generalitati
SusVezica hiperactiva, o problema care cauzeaza senzatii accentuate de urinare si posibile pierderi involuntare de urina (incontinenta), poate fi tinuta mai bine sub control cu ajutorul catorva masuri care vizeaza dieta zilnica.
Aceste schimbari de ordin alimentar nu vindeca propriu-zis vezica hiperactiva, insa au o influenta importanta asupra intensitatii nevoii de a folosi toaleta in mod frecvent.
Cuprins articol
Sfaturi alimentare pentru controlul vezicii hiperactive
SusNecesitatea de a urina se instaleaza dupa procesarea hranei si a bauturilor consumate, asadar este lesne de inteles de ce alimentatia influenteaza major simptomele vezicii hiperactive. Sfaturile de mai jos vin de la expertii medicali si va ajuta sa urmati dieta corespunzatoare pentru controlul nevoii de a urina foarte des.
Echilibrati aportul zilnic de lichide
Organismul are nevoie de fluide pentru a functiona in mod corect, insa aportul zilnic de lichide devine o problema in cazul vezicii hiperactive. In timp ce veti dori sa reduceti cantitatea de apa, ceai sau sucuri pentru a evita deplasarile frecvente la toaleta, este la fel de important sa evitati deshidratarea corpului.
Un reper important in echilibrarea aportului zilnic de lichide este usor de urmarit consumati-le atunci cand va este sete.
Alegeti cu atentie bauturile consumate
Esentiala este si alegerea tipurilor de bauturi cele acidulate, berea sau ceaiurile diuretice va vor stimula suplimentar vezica hiperactiva. Prin urmare, incercati sa va rezumati strict la apa plata, pe care sa o aromatizati cu o felie de lamaie, cand va doriti un plus de savoare.
Anumiti specialisti sunt de parere ca sucurile naturale din citrice, precum cele de portocale si ananas, irita vezica urinara din pricina nivelului ridicat de aciditate din compozitia lor.
Pe de alta parte, exista si sucuri care va pot menaja sanatatea tractului urinar. Sucul de merisoare s-a dovedit a fi un adevarat remediu pentru prevenirea si tratarea infectiilor de tract urinar, deoarece aceste fructe bogate in antioxidanti impiedica bacteriile sa patrunda in peretii vezicii urinare. Totodata, sucul de merisoare are si el un anumit grad de aciditate, astfel ca ramane sa observati propriile reactii in urma consumului si sa decideti daca va ajuta sau nu sa tineti sub control vezica hiperactiva.
Savurati fara restrictii fructe si legume
Fructele si legumele, recomandate in orice dieta sanatoasa, reprezinta alegeri nutritionale excelente si in tratarea vezicii hiperactive. Acestea furnizeaza organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a se mentine puternic, iar o stare buna de sanatate asigura si o functionare excelenta a tractului urinar.
O alta calitate importanta a fructelor si legumelor este aceea ca furnizeaza cantitati importante de fibre alimentare, care absorb din apa excesiva din corp si va ajuta sa simtiti mai rar nevoia de a urina. Mai mult decat atat, aceste alimente au si un aport caloric scazut, ceea ce inseamna ca va ajuta sa va mentineti greutatea in limite normale (aspect foarte important in controlul vezicii hiperactive).
Consumati mai multe produse din cereale integrale
Painea neagra sau integrala, pastele integrale, orezul brun, cerealele nerafinate si alte produse de panificatie de acest tip va sunt reali aliati in lupta cu simptomele neplacute ale vezicii hiperactive. In afara de continutul lor bogat in nutrienti, mai exceleaza si la capitolul furnizarii de fibre alimentare, care regleaza tranzitul intestinal. Acest lucru este important, intrucat atunci cand intestinele sunt pline, ele apasa pe vezica urinara, stimuland suplimentar nevoie de mictiune.
Evitati condimentele picante
Desi efectul lor nu este acelasi in cazul tuturor pacientilor cu vezica hiperactiva, condimentele picante pot irita peretii vezicii urinare, intensificand senzatiile de urinare frecvente si foarte suparatoare.
Tot condimentele iuti si alimentele intens condimentate pot contribui la aparitia sindromului vezicii urinare dureroase, tulburare cu simptome asemanatoare cu cele ale vezicii hiperactive.
Evitati sa consumati zahar
Zaharul, in orice forma ajunge el in organism, ajuta bacteriile sa se inmulteasca la nivelul tractului urinar, ceea ce poate conduce la aparitia de infectii care accentueaza cu atat mai mult nevoia de a urina in mod frecvent, de data aceasta insotita si de disconfort in timpul mictiunii. Tineti cont de faptul ca indulcitorii artificiali pot fi la fel de periculosi ca zaharul natural.
Urmariti reactiile personale la consumul de lactate
Lactatele se numara printre alimentele care pot agrava simptomele vezicii hiperactive, insa acest efect nu este o regula. Unii pacienti, in special cei care sufera de cistita interstitiala (o afectiune similara cu vezica sensibila), sustin ca anumite tipuri de lactate le accentueaza manifestarile clinice ale afectiunii.
Cel mai bun de a identifica masura in care lactatele au sau nu un impact negativ asupra urinarii frecvente este sa completati un jurnal nutritional zilnic, in care sa notati toate alimentele pe care le-ati consumat. In acest fel, puteti distinge mai clar care sunt produsele pe care ar fi mai bine sa le evitati.
Evitati bauturile care va accentueaza nevoia de a urina
Poate ca cel mai important aspect intr-o dieta perfecta pentru mentinerea sub control a vezicii hiperactive este evitarea bauturilor cu puternic efect stimulativ al eliminarii lichidelor din organism.
Alcoolul stimuleaza semnificativ vezica, astfel ca este bine sa il excludeti pe cat posibil din meniu. A doua categorie de alimente nerecomandate persoanelor cu vezica sensibila este cea a bauturilor cu cofeina (cafea, ceai verde sau negru, ciocolata sau unele bauturi cabogazoase). Acestea predispun la instalarea nevoii urgente de urinare, urinari frecvente si incontinenta urinara.
Nu consumati lichide dupa ora 6 seara
Somnul poate fi intrerupt de nevoia repetitiva de a merge la toaleta in timpul noptii, motiv pentru care este important sa luati masuri in aceasta privinta. Specialistii recomanda ca aportul de lichide cel mai consistent sa vina in prima parte a zilei (pentru evitarea deshidratarii), ca apoi sa fie sistat complet dupa ora 6 seara. Astfel, mai aveti un ragaz important de eliberare a vezicii pana la ora de culcare, ceea ce va va ajuta sa va bucurati de o odihna satisfacatoare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 6 moduri in care dieta influenteaza incontinenta urinara
- Mictiunea frecventa - 6 cauze comune
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Cat de des ar trebui sa urineze o persoana?
- Enurezisul nocturn primar (urinatul in pat)
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Cauze si factori de risc pentru incontinenta urinara
- Urinarile frecvente la copii
- Posibilele cauze ale urinarilor frecvente