Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Celulele stem si incontinenta urinara

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Celulele stem si incontinenta urinara

Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara.

Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de celule din organismul pacientilor in scopul tratarii incontinentei si are rezultate spectaculoase comparativ cu metoda terapeutica folosita pana in acest moment si care se baza pe injectii cu colagen.

Aceste rezultate au fost obtinute si ulterior publicate in revistele de specialitate de o echipa de cercetatori austrieci. Rezultatele acestui studiu desfasurat in Austria se suprapun peste cele ale unui studiu similar efectuat in Statele Unite, iar cercetatorii implicati in coordonarea si analizarea datelor sunt de parere ca acest nou tratament are toate sansele sa se impuna in practica clinica, deoarece ofera rezultate de lunga durata.

Importanta studiilor si interesul cercetatorilor in vederea gasirii unui tratament eficient pentru incontinenta urinara rezida in faptul ca aceasta afectiune este prezenta la peste 13 milioane de femei.
Incontinenta urinara este o afectiune mai frecventa la femei decat incontinenta la barbati, iar mecanismul de aparitie al acesteia implica o diminuare progresiva a tonusului muschiului sfincter uretral (cel care este responsabil de controlul mictiunii).

Aceasta modificare a functiei apare dupa nasteri repetate sau poate fi doar o manifestare in cadrul procesului de imbatranire a organismului. Scurgerea de urina se produce in timpul unor activitati banale in viata pacientului: cand rade, tuseste, stranuta sau realizeaza activitati fizice mai solicitante (toate acestea implicand de fapt o crestere a presiunii in cavitatea abdominala, ceea ce va fi factorul declansator al incontinentei).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Studiul austriac privind celulele stem
  3. Parerile specialistilor
  4. Perspectivele tratamentului incontinentei urinare
  5. Disponibilitatea tratamentului
  6. Citeste pe aceeasi tema

Studiul austriac privind celulele stem

Sus

Studiul ale carui rezultate au fost publicate de curand in revistele de specialitate s-a desfasurat in Austria si a implicat participarea a 63 de femei diagnosticate cu incontinenta urinara. O parte din ele au beneficiat de tratamentul conventional al afectiunii (injectii cu colagen), iar restul au primit injectii cu celule stem (42).

Initial s-a realizat biopsia musculara cu prelevare de tesut din bratul pacientei ce urma sa fie injectata. Din fragmentul biopsiat s-a realizat recoltarea, separarea si cultivarea de mioblasti (celulele stem precursoare ale miocitelor) si fibroblasti (celule care stau la baza formarii structurale a multor tesuturi din organism). Alegerea acestor 2 tipuri de celule nu a fost aleatorie, studiile efectuate pe animale demonstrand eficienta lor in reconstructia structurala a tractului urinar inferior. Urmatorul pas a implicat injectarea acestor celule, sub control si ghidaj ecografic, in sfincterul urinar si in zonele adiacente lui.

Injectile cu colagen au fost facute celorlate 21 de femei. Experienta clinica insa demonstreaza faptul ca rata de succes a acestui tratament conventional este destul de scazuta. Principiul terapeutic al injectiilor cu colagen este urmatorul: colagenul se depune in jurul uretrei realizand o compresie mecanica asupra sfincterului, ceea ce va impiedica pierderile de urina.

Dupa 12 luni s-a constatat ca la cele 42 de femei care au fost tratate cu celule stem incontinenta s-a ameliorat semnificativ, chiar pana la disparitia semnelor clinice (situatie inregistrata la 38 dintre ele). Din grupul femeilor care au primit colagen injectabil, doar 2 si-au recapatat continenta si doar 7 au prezentat o ameliorare a simptomatologiei.

Investigatiile paraclinice - explorarea ecografica - a obiectivat rezultatele clinice, demonstrand faptul ca grosimea peretului sfincterian a crescut cu 59% la femeile injectate cu celule stem comparativ de 9% la cele tratate cu colagen. De asemenea, in grupul celor cu celule stem s-a observat si imbunatatirea tonusului si contractilitatii musculare. Tocmai aceste efecte au fost intentionate de catre cercetatori, incontinenta fiind ameliorata prin prezenta unui muschi perfect functional.
O alta remarca importanta este reprezentata de faptul ca in grupul femeilor cu celule stem s-a raportat si o imbunatatire a calitatii vietii si absenta completa a efectelor secundare.

Parerile specialistilor

Sus

Consecutiv publicarii studiului, specialistii din domeniul urologic si-au exprimat parerea conform careia rezultatele par foarte promitatoare.
Un alt studiu a fost realizat in Statele Unite si rezultatele sale au fost publicate in mai 2007. In cadrul acestui studiu cercetatorii au injectat celule stem prelevate din muschii pacientelor in sfincterul uretral cu functionalitate alterata iar dupa 18 luni s-a constat ca 5 din cele 8 femei implicate in studiu au resimtit o imbunatatire a simptomatologiei si 1 din ele si-a recapat continenta. Acest studiu a fost insa considerat ca fiind preliminar, de siguranta, rezultatele sale neavand caracter definitiv.

Totusi, chiar si dupa publicare sa cercetatorii au fost optimisti in ceea ce priveste descoperirea unei noi terapii a incontinentei urinare, cu rezultate mult mai bune pe termen lung. Oamenii de stiinta din acest domeniu spera ca terapia cu celule stem sa se dezvolte cat mai repede deoarece rezultatele tuturor studiilor desfasurate pana in prezent demonstreaza durabilitatea efectelor si functionalitatii tesutului injectat.
Totusi, aceasta metoda terapeutica trebuie explorata in continuare si alte studii trebuie efectuate pentru a sustine observatiile de pana acum.

Perspectivele tratamentului incontinentei urinare

Sus

Urologii au afirmat in nenumarate randuri ca exista o nevoie acuta pentru gasirea unui nou tratament mult mai eficient in combaterea incontinentei urinare de efort. In momentul de fata medicii care se ocupa de tratarea femeilor cu aceasta afectiune recomanda un plan terapeutic constand in efectuarea exercitiilor speciale Kegel de intarire a musculaturii planseului pelvin, in tehnicii de imbunatatire a bio-feedback-ului ce controleaza contractia musculaturii uretrale.

Acest tip de antrenament poate sau nu sa fie insotit si de stimulare electrica musculara. Ca o ultima alternativa in cadrul bolilor complicate sau foarte avansate se poate interveni chirurgical in vederea corectarii defectului. Unul din procedeele chirurgicale implica insertia unei benzi musculo-fibroase ce va functiona pe post de sustinator al uretrei in ceea ce priveste controlul pierderilor involuntare de urina. Aceasta metoda, denumita 'sling' presupune internarea pacientului pentru o perioada de timp redusa, insa rezultatele sunt variabile, imbunatatirea fiind evidenta in primul an, insa gradul de recurenta este ridicat.

Disponibilitatea tratamentului

Sus

Studii similare celor efectuate in Statele Unite si Austria, bazate pe injectarea de celule stem musculare, proprii pacientului cu incontinenta urinara, sunt in desfasurare in multe alte centre din Europa si se considera ca daca se desfasoara conform planificarilor si in ritmul dorit de cercetatori, un astfel de tratament poate deveni disponibil pacientilor in aproximativ 3 ani (conform optimistilor). Pesimistii insa nu vad punerea lui in practica mai devreme de 7-10 ani, chiar daca merge totul bine in studiile de cercetare.


Medici specialisti Urologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate