5 cazuri in care trebuie consultat medicul urolog
Generalitati
SusUnele simptome ale incontinentei urinare sunt evidente: scurgeri de urina care apar in mod necontrolat sau pur si simplu imposibilitatea de a reusi amanarea urinarii pana se ajunge la toaleta.
Totusi, destul de multi adulti nu acorda importanta necesara primelor semne ale incontinentei urinare sau chiar neaga semnele caracteristice unei asemenea afectiuni.
Cand este necesar consultul medical?
SusIata 5 situatii in care trebuie consultat medicul specialist urolog:
1. Viata sociala s-a diminuat simtitor Este destul de des intalnita teama, de cele mai multe ori, a celor care sufera de incontinenta de a nu experimenta mici accidente (scapari de urina) in timpul interactiunilor cu alti oameni sau in public.
In acest fel, multi bolnavi devin prizonieri in propria casa. Cand cineva cu simptome de incontinenta urinara evita sa socializeze, va primi mai putine invitatii pentru ca atitudinea sa poate fi interpretata ca un refuz.
Totusi, mai simplu ar fi sa se consulte un medic specialist si apoi adaptarea la un nou stil de viata a organismului. O alternativa ar fi sa se depisteze in timp util cea mai apropiata toaleta care va fi vizitata in caz de necesitate.
Ce este de facut: Investigatiile amanuntite pot stabili cu precizie cauza episoadelor de incontinenta urinara. O data ce s-a descoperit cauza, se pot invata diverse tehnici de gestionare a problemei, care pot include monitorizarea consumului de lichide, evitarea alimentelor care irita vezica urinara, a factorilor care ar putea declansa, mental, vezica urinara si exercitii pentru intarirea musculaturii pelvine.
2. Evitarea contactelor sexuale
Desigur ca un contact sexual poate fi refuzat din mai multe motive, inclusiv cele care privesc sufletul nu doar trupul.Una dintre cauzele fizice care pot face atat un barbat cat si o femeie sa evite un act sexual este prezenta incontinentei urinare. La femei, incontinenta de stres poate declansa mici scurgeri de urina in timpul contactului sexual, mai ales in timpul orgasmului si poate sa apara inhibitia.
In cazul barbatilor o vezica urinara hiperactiva poate implica nevoia de a urina frecvent si urgent (mai ales dupa preludiu), intrerupand activitatea sexuala. Acesta este motivul pentru care doar jumatate dintre barbatii cu vezica urinara hiperactiva sunt activi sexual.
Ce este de facut: Toate aceste forme de incontinenta pot fi diminuate cu ajutorul terapiei, medicamentelor sau prin alte tipuri de interventii. Tehnicile de educare a comportamentului pot fi utile atat in cazul barbatilor cat si al femeilor.
3. Necesitatea de a sta intins pentru ameliorarea unei presiuni constante, accentuate
Disconfortul de la nivelul aparatului urinar este insotit de urina si apare o senzatie acuta de presiune in zona uretrei, vaginului, vulvei, rinichilor, etc. pana cand bolnavul se intinde.
Disconfortul poate fi cauzat de prolapsul de organe interne caracterizat de slabiciunea muschilor, ce presupune schimbarea unuia sau mai multor organe din pozitiile lor obisnuite, stuatie intalnita dupa nastere sau menopauza, prolapsul vaginal poate afecta vezica urinara, uretra, uterul, colonul, rectul, etc. O senzatie de presiune poate fi simptomul ca este necesara vizita la medic.
Ce este de facut: In primul rand trebuie sa se faca in mod constant exercitii pentru consolidarea muschilor pelvini prin diverse tipuri de terapii. Uneori poate fi necesar si tratamentul chirurgical. In cazul in care presiunea se constata ca ar fi fost determinata de un blocaj provocat de o masa celulara, aceasta trebuie indepartata chirurgical si se va face o biopsie pentru evaluarea acesteia.
4. Utilizarea zilnica de absorbante
Unele persoane de sex feminin folosesc zilnic tampoane absorbante (exceptand perioada ciclului menstrual) care au rolul de a absorbi scurgerile ocazionale, incontrolabile de urina care se produc in timpul rasului, tusei, cand se urca scarile sau in timpul altor activitati fizice.
Ce este de facut: Incontinenta (scurgerile de urina ce nu pot fi controlate, provocate de factori fizici sau stresori) poate fi ameliorata in mai multe moduri fara interventie chirurgicala. Printre acestea se enumera terapia fizica si adoptarea de modele comportamentale, consolidarea si reeducarea muschilor pelvini, introducerea locala de dispozitive mecanice (diagrama sau cateterul), injectarea periuretrala (care are ca scop marirea gradului de continenta uretrala), stimularea nervilor si biofeedbackul.
S-a dovedit ca si scaderea in greutate (atitudine necesara mai ales in cazul supraponderabilitatii si obezitatii) reduce simptomele neplacute ale incontinentei urinare. In aceste cazuri pierderea a 3-5 kilograme pot reduce manifestarile acestei afectiuni in mod considerabil.
5. Un obiect in plus de lenjerie intima si de vestimentatie
In cazul in care o persoana isi face griji ca hainele sale (pantalonii, fusta sau lenjeria intima) pot fi udate de urina imposibil de controlat, ar putea fi vorba despre incontinenta urinara. Incontinenta poate fi, inclusiv, o parte normala a procesului imbatranirii, a inaintarii in varsta. Medicul specialist va ajuta la descoperirea cazurilor care stau la baza bolii.
Incontinenta prin prea plin poate sa apara in cazul in care, din anumite cauze, fluxul urinar este obstructionat, iar eliminarea urinei este dificil de realizat (situatie intalnita mai frecvent la barbati). Incontinenta urinara imperioasa este echivalentul nevoii coplesitoare de a goli vezica (situatie specifica atat barbatilor cat si femeilor).
Ce este de facut: Daca o piatra la rinichi sau o tumora este cauza blocajului care cauzeaza incontinenta urinara prin prea plin, acestea pot fi inlaturate. Tratamentul incontinentei imperioase include medicamente, schimbari de dieta (evitarea produsele alimentare care irita vezica urinara), exercitii de reeducare ale vezicii urinare, stimularea prin biofeedback, electricitate si chirurgie. Pe parcursul tratamentelor, pana cand incotinenta urinara este tratata, absorbantele pot fi utile pentru a se evita schimbarea hainelor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Mihail Alexandrescu -
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Cristian Calin - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Florentin Bengus - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
Articole recomandate
- Care sunt factorii ce determina infertilitatea?
- Cat de des ar trebui sa urineze o persoana?
- Disfunctia erectila
- Testicul necoborat in scrot - Criptorhidia
- Metode contraceptive
- Celulele stem si incontinenta urinara
- Incontinenta urinara de stres (de efort)
- 9 factori care pot agrava incontinenta urinara
- Incontinenta urinara la barbati
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Viata bate filmul! Urmareste „Nephro”, un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei