Restaurarile dentare estetice cu ajutorul implanturilor dentare
Stire medicala
Implanturile dentare reprezinta in prezent, una dintre cele mai bune variante de tratament in cazul lipsei sau pierderii unuia sau mai multor dinti. Acesta este format din mai multe componente: o componenta care se stabilizeaza in interiorul osului maxilar, realiazata din titan (este cel mai bioinert material), si o componenta externa, denumita bont protetic, peste care se aplica coroana dentara foarte estetica. Se poate folosi , la fel ca si pe dintii naturali, intreaga gama de coroane dentare existente: pe suport metalic, pe suport de zirconiu, coroane provizorii din acrilat etc.
Aplicarea acestor implante dentare presupune o consultatie prealabila in care se analizeaza foarte bine starea de sanatate a pacientului la modul general, cat si situatia cavitatii bucale prin metode diferite de la radiografii mici pana la analiza tridimensionala a osului unde urmeaza a fi inserat implantul cu ajutorul computerului tomograf. Inserarea propriuzisa se realizeaza in cadrul altei sedinte printr-o operatie chirurgicala, faza in care se descopera gingia la nivelul respectiv si se foreaza minimal osul. Se aplica implantul si se asteapta o perioada de 3 pana la 6 luni pentru o vindecare si o integrare cat mai buna a implantului. Dupa aceasta perioada se aplica si coroana dentara, care se va alege de catre pacient impreuna cu medicul dentist, pentru a se realiza o integrare si o estetica a acesteia cat mai buna, alaturi de dintii restanti.
In cazurile in care lipsesc multi dinti, sau se doreste o modificare a zambetului si a aspectului facial, implanturile dentare reprezinta de asemenea solutia de electie. Datorita tomografiei computerizate, putem observa in profunzime osul maxilar si trage unele concluzii referitoare la aplicarea ulterioara a implantelor si respectiv pozitia viitoarelor coroane dentare care vor da un nou zambet estetic. Exista softuri specializare prin care se poate simula pozitia viitoarelor implante cat si a dintilor, astfel putandu-se arata pacientului cum va arata la finalul tratamentului, ceea ce reprezinta un mare avantaj in comunicarea dintre medic si pacient.
La fel ca si alte solutii de tratament, implanturile au niste conditii pentru a mentine garantia lor de zeci de ani. In primul rand , igiena trebuie sa fie impecabila, controalele trebuiesc facute la intervale de 4 pana la 6 luni, iar pacientii fumatori trebuie sa reduca drastic numarul tigarilor.
In cazul situatiilor cand terenul nu este favorabil iar pacientul nu dispune de os suficient pentru o stabilitate a implantului, se poate recurge la manopere chirurgicale complexe, de aditii de os sau aplicare de grefe osoase (se preia os din alta zona a pacientului si se aplica la nivelul lipsei osoase). La fel, se asteapta o perioada de vindecare, dupa care se aplica implanturile in osul nou format.
Ca si concluzie, indicatiile implaturilor sunt foarte largi in zilele de azi, aproape orice caz de lipsa a dintilor putand fi rezolvat cu ajutorul lor, astfel ca, impreuna cu medicul dentist, pacientul sa ajunga la zambetul pe care si l-a dorit dintotdeauna. De aceea, implaturile sunt considerate un pion de baza in realizarea esteticii maxime in cadrul stomatologiei de astazi.
Autor:
Dr. Vlad Sandolache,
Clinica Smilemed
Articole recomandate
- Totul despre sanatatea sanilor
- Cat timp poate dura un tratament cu implanturi dentare
- Implanturile dentare - tipuri, avantaje si riscuri
- Implanturile Dentare din Zirconiu vs Implanturile din Titan
- Cum se pot realiza lucrari dentare ceramice intr-o singura sedinta cu ajutor ...
- Reconstructia zambetului: fatetele dentare din portelan
- Fatetele dentare din ceramica comparate cu fatetele dentare din compozit
- Implantul dentar - intrebari si sfaturi
- Riscuri si efecte negative in urma procedurii de implant dentar