Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Un nou tip de ecografie ar putea detecta cancerul mai eficient

Actualizat la data de: 11 Februarie 2014

Generalitati

Sus
Un nou tip de ecografie ar putea detecta cancerul mai eficient

Tehnologia medicala a detectarii cancerului ar putea face un mare pas inainte, odata cu conceperea unei ecografii inovatoare care sa ofere mai multe beneficii decat tomografia computerizata sau RMN-ul.

Universitatea de Medicina din Carolina de Sud, SUA, a descoperit o cale de eficientizare a ecografiilor clasice, prin care rezolutia imbunatatita sa devina o cale mai buna de identificare a celulelor canceroase in organismul uman.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tehnici imagistice de diagnosticare a cancerului
  3. Ecografiile de ultima generatie pentru detectarea cancerului
  4. Alte metode de diagnosticare a cancerului
  5. Citeste pe aceeasi tema

Tehnici imagistice de diagnosticare a cancerului

Sus

Cancerul este mai usor de tratat atunci cand este detectat timpuriu, de aceea specialistii in cercetarea medicala depun eforturi constante pentru a dezvolta noi cai de diagnosticare a acestei boli responsabile cu milioane de decese anual in intreaga lume.

Tehnicile imagistice permit medicilor sa surprinda imagini detaliate asupra a ceea ce se petrece in corp, fara sa recurga la metode invazive. Principalele tehnici de acest tip sunt

- Ecografiile. Folosesc ultrasunetele pentru redarea unor imagini cu rezolutie mica asupra diferitelor regiuni interne ale organismului.
- Radiografiile. Sunt o forma de radiatie electromagnetica prin care se fotografiaza interiorul corpului. Razele X sunt absorbite de materiile dense (oasele si cartilajele), nu si de substantele usoare (sangele).
- Tomografiile computerizate. Realizeaza mai multe imagini cu ajutorul razelor X din diverse unghiuri, care sunt apoi puse laolalta cu ajutorul computerului, rezultand o fotografie 3D menita sa identifice clar prezenta unei tumori.
-RMN(Imagistica prin rezonanta magnetica). Utilizeaza rezonanta magnetica in locul razelor X pentru a crea o imagine a diverselor zone interne ale corpului, permitand emiterea de fotografii 3D ale organelor. Este tehnica cel mai des folosita pentru examinarea creierului.
- PETCT (tomografie computerizata pe baza de emisie pozitronica). Prezinta caracteristica functionala, metabolismul tesuturilor (acumularea glucozei pe fondul leziunilor canceroase) si relatiile anatomice ale organelor, astfel incat sa se poata evidentia modificarile patologice.

Ecografiile de ultima generatie pentru detectarea cancerului

Sus

Tehnicile imagistice de diagnosticare a cancerului au fiecare avantaje si dezavantaje, de unde si nevoia identificarii unor noi variante care sa maximizeze acuratetea rezultatului si sa reduca la pragul minim orice inconvenient.

De la aceasta idee au plecat cercetatorii Universitatii de Medicina din Virginia de Sud, cand au elaborat planul unei ecografii pentru depistarea cancerului de ultima generatie, mult mai performanta decat cele conventionale.

Diagnosticarea cancerului cu ultrasunete este mai accesibila ca pret decat tomografiile computerizate si RMN-urile. In plus, aparatura medicala cu ultrasunete este portabila (un mare avantaj pentru pacientii din zone rurale, care nu se pot deplasa catre unitati spitalicesti mari) si nu presupune expunerea la radiatii ionizante (de aceea ecografiile sunt utilizate si in monitorizarea sarcinii).

Cel mai mare dezavantaj al ecografiilor conventionale este acela ca nu permit surprinderea tesuturilor moi la rezolutie mare, astfel incat sa fie suficiente pentru stabilirea diagnosticului final de cancer. Acest inconvenient poate fi eliminat curand, datorita unui sistem performant elaborat de cercetatorii americani.

Prin combinarea imagisticii cu ultrasunete cu un agent special de contrast, oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina din Carolina ede Sud spera sa imbunatateasca rezolutia ecografiilor standard, astfel incat sa se poata detecta tumorile canceroase fara alte tehnici de diagnosticare.

Specialistii in bioinginerie medicala din SUA au testat deja ecografiile de ultima generatie si sustin ca au putut vizualiza leziunile create de cancerul malign, care determina formarea unor vase de sange numite angiosarcom.

Secretul acestei tehnologii sunt agentii de contrast folositi, constituiti din microbule care se ataseaza de proteina SFRP2 (produsa in exces de celulele angiosarcomului). Odata ce aceasta proteina este evidentiata, tumorile maligne pot fi observate in detaliu, facandu-se totodata o distinctie clara intre masele maligne si cele benigne surprinse in ecografie.

Experimentele de laborator au demonstrat eficacitatea tehnicii moderne de imagistica prin injectarea microbulelor agentilor contrastanti in organismul cobailor. Iar pentru ca proteina SFRP2 este un indicator important in numeroase tipuri de cancer (cancerul de rinichi, cancerul de pancreas, cancerul mamar, cancerul de colon etc.), iar multiplicarea ei se intensifica pe masura de tumorile canceroase se dezvolta, ecografia cu agenti contrastanti ar putea fi utila si in depistarea tumorilor foarte mici, indetectabile prin alte tehnici de imagistica.

Alte metode de diagnosticare a cancerului

Sus

In afara de tehnicile imagistice de stabilire a diagnosticului oncologic exista si alte metode de depistare a diferitelor tipuri de cancer.

- Endoscopia. Permite medicului specialist sa vizualizeze interiorul organismului cu ajutorul unui tub subtire dotat cu un sistem de emitere a luminii. Examenul este denumit in functie de organul vizat (de pilda, colonoscopia presupune introducerea tubului in colon). In timpul efectuarii endoscopiei, se poate preleva tesut sau celule pentru analize amanuntite de laborator.

- Testele de laborator. Teste de sange sau de urina nu sunt utilizate exclusiv pentru stabilirea diagnosticului de cancer, insa furnizeaza specialistului informatii importante in contextul identificarii elementelor canceroase. In unele cazuri, se utilizeaza teste speciale care masoara cantitatea unor substante numite markeri tumorali in sange, urina, tesuturi tumorale sau alte fluide corporale.

- Biopsia. Este cea mai sigura cale de diagnosticare a cancerului. In cadrul biopsiei, medicul urmareste prelevarea unei mostre de tesut din regiunea cu caracteristici morfologice anormale, ca apoi medicul patolog sa examineze proba la microscop si sa stabileasca tipul de cancer si viteza de multiplicare a celulelor canceroase.


Medici specialisti Imagistica Medicala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate