Tot ce trebuie sa stii despre Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN)
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati
SusRezonanta magnetica nucleara sau prescurtata RMN dupa denumirea veche sau IRM dupa denumirea noua este o investigatie performanta si moderna ce ofera informatii mult mai precise fata de celelalte investigatii de prima linie.
RMN-ul foloseste un camp magnetic si unde de radiofrecventa pentru a oferi imagini ale diferitelor organe si tesuturi din corp.Uneori pentru a depista orice afectiune fie ea cat de mica se folosesc anumite substante de contrast.
De mentionat faptul ca pentru aceasta examinare pacientul nu trebuie sa necesite o pregatire speciala in prealabil, ci doar ar fi bine sa nu manace sau sa bea lichide cu 2-3 ore inainte de examinare si sa mearga la toaleta inainte de examinare pentru a evita eventualele incidente neplacute.
Indicatiile explorarii RMN sunt foarte vaste si incepand cu capul si gatul se pot detecta anevrisme, sangerari cerebrale, leziuni nervoase, accidente vasculare cerebrale, dar si diverse afectiuni ale ochiului si urechilor.
In regiunea abdominala si pelvina pot fi depistate leziuni ale urmatoarelor organe: ficat, pancreas, splina, rinichi, uter, vezica urinara, ovare si prostata.
La nivelul oaselor si articulatiilor pot fi depistate diverse tumori osoase, fracturi, rupturi de ligamente si tendoane, infectii ale oaselor.
Pentru vasele de sange exista o varianta de rezonanta magnetica numita Angio-RMN, specializata pe investigarea vaselor si a circulatiei. Este utila in evidentierea cheagurilor (trombozelor), anevrismelor sau afectiuni vasculare.
Cuprins articol
Cine nu poate beneficia de RMN
SusPe langa numeroasele indicatii, exista si cateva categorii de persoane care nu pot beneficia de aceasta investigatie. Persoanele cu antecedente alergice la diverse substante de contrast, in special cele pe baza de iod reprezinta o contraindicatie relativa pentru examinare, necesitand masuri speciale.
O alta categorie care nu poate beneficia de acesta explorare sunt femeile insarcinate din cauza radiatiilor ce pot fi daunatoare fatului.
Pacientii care au diverse implanturi metalice cum ar fi: pacemakere, proteze de sold, tije metalice, valve cardiace cu structura metalica sau orice alt fel de metal fixat pe corp, la contactul cu campul magnetic al aparatului de rezonanta magnetice poate deveni un potential pericol.
Pacientele ce au dispozitive intrauterine cum ar fi steriletul din diverse metale, trebuie sa anunte medicul inaintea investigatiei deoarece unele nu permit efectuarea investigatiei.
O alta categorie de pacienti care nu pot face aceasta investigatie sunt cei agitati, cei claustrofobi si cei care fac frecvent convulsii, dar si pacientii cu patologie renala deoarece nu pot primi substanta de contrast.
Patologia cranio-cerebrala utilizeaza cel mai frecvent aceasta investigatie, fiind aproape esentiala pentru conturarea diagnosticelor.
Permite vizualizarea vaselor prin angio-RMN si a substantei cerebrale fara si cu substanta de contrast in afectiuni vasculare ce determina leziuni ale substantei cerebrale date de: accidente vasculare cerebrale, malformatii arterio-venoase, anevrisme arteriale, vasculite, tumori primare sau secundare, leziuni post-traumatice, procese inflamatorii si infectioase, boli degenerative si metabolice, dar si epilepsie.
Investigatii speciale in cadrul RMN-ului
Sus1.Spectroscopia RMN ofera informatii privind structura compusilor organici, de aceea, spectroscopia cu rezonanta magnetica se recomanda pacientilor cu diferite afectiuni cerebrale cum ar fi: tumori maligne, tumori benigne ca neurinoame, astrocitoame sau leziun inflamatorii de la nivelul creierului, boli metabolice, autoimune, etc.
Aceasta investigatie ofera o serie de informatii pe langa scanarea RMN a creierului sau a coloanei vertebrale pentru dimensiunea tumorii si a structurii chimice din cadrul tumorii examinate.
De aceea, dupa efectuarea investigatiei si dupa interpretarea radiologului, sunt create harti special colorate cu diverse culori, care arata cu precizie localizarea fixa a concentratiilor excesive de metaboliti care aduce indicii foarte importante pentru stabilirea tratamentului corect.
Spectroscopia cu contrast ofera indicii privind locul leziunilor cerebrale, numarul lor, si a marimii, pentru a face corect diferenta intre leziunile benigne si cele maligne.
In cazul tumorilor benigne se face un bilant inainte si dupa tratament, evidentiidu-se eficacitatea tratamentului.
Aceasta expertiza analitica este folositoare si pentu a distinge procesele metabolice degenerative care apar in cazul afectiunilor neurodegenerative, precum: boala Alzheimer, dementa vasculara, nevroze,etc.
Prin supravegherea evolutiei lactatului din aria cerebrala afectata pot fi evaluate diverse tipuri de accidente fie ischemice, fie hemoragice, dar si encefalopatia hipoxica.
2.Tractografia RMN investigheaza tracturile neuronale ale materiei albe si legaturile cu regiunile corticale si subcorticale. Acest tip de investigatie RMN evalueaza maturizarea treptata a creierului odata cu trecerea anilor.
Afisarea hartilor 3D ale cailor nervoase din cadrul substantei albe cerebrale este un factor predictiv in identificarea problemelor neurologice. Astfel transformate in imagini, tracturile vor fi studiate de specialisti in vederea diagnosticarii corecte si rapide.
Astfel cu ajutorul Tractografiei se face depistarea precoce si se monitorizeaza mai multe afectiuni neurologice precum: AVC(accident vascular cerebral), traumatisme recente sau din trecut, dementa, epilepsie, schizofrenie dar si malformatii vasculare fie ereditare fara importanta clinica, fie dobandite.
Mai poate identifica modificari in demielinizarea nervoasa, fiind utilizata in diagnosticul precoce al afectiunilor ce implica demielinizarea fibrelor nervoase si ajuta neurochirurgul in stabilirea planului preoperator a interventiilor neurochirurgicale in cazul extirparii unor tumori sau pentru corectia unor malformatii vasculare.
Datorita acestei investigatii extrem de precise, neurochirurgul poate evita lezarea tesutului cerebral sanatos din jurul tumorii operate.
3.RMN-ul de cord sau rezonanta magnetica cardiaca este una dintre cele mai performante metode de diagnostic imagistic a cordului si reprezinta metoda de electie in diagnosticarea diverselor afectiuni cardiace.
Scopul major al investigatiei este de a preciza ce regiuni ale inimii au fost lezate si care mai sunt sanatoase, dupa un atac de cord, dar si grosimea muschiului inimii zonei afectate.
Pe baza datelor sugerate se pot lua decizii in ceea ce priveste tipul interventiei (chirurgia de by-pass), daca este o urgenta chirurgicala sau daca mai poate fi amanata interventia, dar si riscurile aferente.
Concluzii
SusIn functie de fiecare afectiune exista o investigatie speciala bazata pe rezonanta megnetica, fara iradiere si folosind substanta de contrast mult mai putin alergica decat substantele de contrast pe baza de iod folosite in scanarea CT care aduce informatii necesare privind diagnosticul corect.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Imagistica Medicala
- Dr. Dan Cristian Hortopan - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Veronica Maria Marcu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Victor Mihalache - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Beatrice Median -
- Dr. Elena Claudia Teodorescu -
Articole recomandate
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral
- Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu
- Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord