Scanarea HIDA in evaluarea functiei vezicii biliare
Generalitati
SusDaca o persoana este suspectata ca ar avea afectiuni ale ficatului sau vezicii biliare, medicul poate recomanda efectuarea unei scintigrafii hepato-biliare, adica a unei scanari HIDA. Scanarea HIDA reprezinta un examen imagistic prin care pot fi evaluate urmatoarele structuri:
Ficatul;
Vezica biliara;
Caile biliare;
Intestinul subtire.
In timpul acestei proceduri, in sange se injecteaza un radiotrasor. Acest mic compus radioactiv se va deplasa prin sange spre ficat, colecist, cai biliare si intestin subtire.
In timp ce radiotrasorul se deplaseaza prin sange, un dispozitiv special, numit camera gamma, ii va urmari miscarea si realiza imagini cu organele vizate.
Cuprins articol
Indicatii
SusScanarea HIDA va evalua functia vezicii biliare si functia ficatului, aratand cat de bine functioneaza acestea. De asemenea, scanarea HIDA poate detecta urmatoarele conditii:
• Colecistita (inflamatia vezicii biliare);
• Litiaza biliara (prezenta pietrelor sau a calculilor la nivelul vezicii biliare);
• Scurgeri de bila;
• Blocarea conductelor biliare;
• Defectele congenitale ale ductului biliar, de exemplu atrezia biliara.
Scanarea HIDA reprezinta o metoda foarte buna de a evalua functia hepatica daca anterior a fost efectuat un transplant de ficat.
Deoarece tehnica presupune utilizarea de radiatii, este deseori contraindicata la femeile insarcinate, existand riscul ca fatul sa fie afectat.
Pregatire necesara
SusScanarea HIDA este o investigatie imagistica ce necesita o anumita pregatire inainte de efectuare.
Persoanele care urmeaza a fi evaluate in acest mod trebuie sa aiba un repaus alimentar de cel putin 4 ore inainte de investigatie. In unele cazuri, medicul poate interzice ingestia alimentelor chiar si cu mai mult timp inainte. De asemenea, medicul poate permite consumul unor lichide clare.
Acesta trebuie sa fie informat cu privire la medicamentatia urmata. In unele cazuri, tratamentul medicamentos poate fi oprit chiar si cu cateva zile inainte de scanare, deoarece anumite medicamente pot contine bismut si pot cauza rezultate eronate.
De asemenea, daca inainte de efectuarea scanarii HIDA au fost efectuate radiografii ce au necesitat utilizarea unei substante de contrast, de exemplu bariu, medicul poate dori sa se astepte o perioada, pana la disparitia substantelor de contrast din organism.
Substantele de contrast pot influenta rezultatele scanarii HIDA. Inainte de inceperea scanarii HIDA, bijuteriile si orice accesorii sau obiecte metalice trebuie indepartate.
Procedura
SusProcedura implica asezarea pe o masa speciala a persoanei care urmeaza a fi investigata. Pacientul trebuie sa stea intins si sa incerce sa nu se miste pe toata durata scanarii.
Personalul medical specializat va administra radiotrasorul, o substanta chimica radioactiva speciala, printr-o vena de la nivelul bratului. In mod normal, administrarea acestei substante nu ar trebui sa doara, dar poate sa creeze un sentiment de presiune la nivelul locului de administrare.
De asemenea, substanta se poate simti ca fiind rece, pe masura ce patrunde in sange.
Daca apar alte simptome si disconfort, pacientul trebuie sa anunte personalul medical. In unele cazuri, examinarea poate fi intrerupta. Pentru a diminua disconfortul se recomanda respiratiile profunde.
Dupa administrarea radiotrasorului, o camera speciala trebuie plasata deasupra abdomenului. Pe masura ce radiotrasorul circula prin organism, camera speciala va realiza imagini cu traseul acestuia.
Acest proces poate avea o durata cuprinsa intre 1 si 4 ore. Pe tot acest parcurs, camera inregistreaza si transmite spre un monitor, imagini cu organele vizate.
Daca pacientul nu este instruit corect sau nu intelege indicatiile, iar din acest motiv se misca, imaginile pot deveni neclare. In acest caz, scanarea HIDA trebuie repetata.
In unele cazuri, anumite medicamente pot fi luate inainte sau in timpul testului. Acestea pot ajuta la formarea unor imagini mai bune ale vezicii biliare. De exemplu, morfina este utilizata uneori, iar in acest caz, persoana examinata se poate simti foarte somnoroasa pentru cateva ore.
Dupa ce scanarea HIDA a fost efectuata, in mod normal, o persoana nu are nevoie de foarte mult timp pentru recuperare, majoritatea persoanelor putand reveni la activitatile obisnuite chiar in ziua respectiva.
In urmatoarele 24-48 de ore, substanta radioactiva injectata va fi eliminata prin fecale si urina. Pentru a ajuta organismul sa indeparteze intr-un timp cat mai scurt substanta radioactiva se recomanda consumul unor cantitati mari de lichide.
Uneori, pentru a oferi mai multe detalii, medicul poate dori ca scanarea HIDA sa fie efectuata concomitent cu radiografii sau ultrasonografii.
Interpretarea rezultatelor
SusIn mod normal, rezultatele scanarii HIDA ar trebui sa fie disponibile in aceeasi zi. Pentru a pune un diagnostic, medicul se va baza pe rezultatele scanarii HIDA, dar si pe examenul fizic al pacientului, impreuna cu semnele si simptomele acestuia.
Rezultatele scanarii HIDA pot reprezenta urmatoarele aspecte:
Rezultat normal – daca rezultatele sunt normale, inseamna ca radiotrasorul a avut un traseu optim prin corp, iar vezica biliara functioneaza asa cum trebuie, avand dimensiunea si forma normale. Un rezultat normal al testului indica, de asemenea, ca ficatul si intestinul subtire sunt intr-o stare buna de sanatate.
Rezultat anormal – rezultatele anormale ale scanarii HIDA pot include miscarea lenta a radiotrasorului prin organism, acest lucru putand indica un blocaj al ductelor biliare.
De asemenea, daca radiotrasorul nu s-a deplasat in vezica biliara, se poate presupune ca aceasta este inflamata. Daca fractiunea de ejectie a vezicii biliare este redusa, se poate suspecta colecistita cronica.
Daca substanta radioactiva este observata in alte parti ale organismului, in afara celor vizate, se poate considera ca exista o scurgere de lichid biliar.
Rezultatele imagistice pot dezvalui, de asemenea, diferite conditii de sanatate precum: infectii; prezenta de calculi biliari; tulburari in functionarea normala a vezicii biliare; dimensiuni anormale ale vezicii biliare.
In cazul in care medicul nu este multumit de calitatea imaginilor formate prin scanarea HIDA sau suspecteaza alte afectiuni, poate solicita refacerea acestei investigatii sau chiar efectuarea altor tipuri de teste de imagistica medicala.
Riscurile scanarii HIDA
SusSubstanta chimica injectata are efecte radioactive doar pentru cateva ore, ulterior devenind inofensiva. Trebuie retinut ca dispozitivul utilizat pentru a capta imaginile organelor nu emite radiatii.
Medicii specialisti considera ca scanarea HIDA reprezinta o modalitate de investigatie relativ sigura, cu sanse foarte mici de a avea efecte secundare.
Cu toate acestea, efectele secundare pot include eruptii cutanate si echimoze la locul injectarii substantei radioactive, dar si reactii alergice sau chiar soc anafilactic.
De asemenea, femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa informeze medicul despre aceste lucruri. In general, testele de medicina nucleara, precum scanarea HIDA, nu sunt recomandate la femeile insarcinate din cauza potentialelor efecte nocive asupra fatului.
Concluzii
SusScanarea HIDA sau scintigrafia hepato-biliara reprezinta o metoda de imagistica medicala prin care se pot observa organele sistemului hepato-biliar. Medicul poate indica aceasta metoda pentru a descoperi diferite afectiuni la acest nivel.
Tehnica necesita o anumita pregatire, iar in cazul in care conditiile nu sunt satisfacute se poate solicita refacerea investigatiei.
Scanarea HIDA poate fi insotita de anumite riscuri, dar, in general este considerata a fi o investigatie sigura, cu un timp de recuperare extrem de scurt.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Imagistica Medicala
- Dr. Veronica Maria Marcu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Victor Mihalache - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Viorel Rosu -
- Dr. Beatrice Median -
- Dr. Elena Claudia Teodorescu -
Articole recomandate
- Litiaza biliara - cauze si tratament
- Litiaza biliara (calculii biliari)
- Ceaiurile din plante pot declansa tulburari ale ficatului si cailor biliare
- Semne care arata existenta problemelor cu fierea
- Litiaza biliara si complicatiile sale
- Complicatiile litiazei biliare
- Simptomele cancerului vezicii biliare
- Sindrom Mirizzi - complicatia unei patologii biliare cronice
- Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral
- Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu
- Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord