Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Investigatii precise - RMN si CT - diferente, cand si de ce se fac?

Actualizat la data de: 16 Noiembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Generalitati

Sus
 Investigatii precise - RMN si CT - diferente, cand si de ce se fac?

Analizele de sange, dozarile hormonale sau examenele de urina pot oferi indicii asupra existentei unor afectiuni de care sufera organismul. Acestea sunt necesare fiind primul punct de la care se initiaza testele de laborator si investigatiile paraclinice cand se ridica suspiciunea unei patologii in functie de simptomatologia clinica prezentata de pacient. Pentru stabilirea adecvata a diagnosticului s-au introdus in practica medicala testele imagistice pentru achizitia imaginilor din interiorul corpului astfel incat localizarea afectiunii si gradul afectarii tesuturilor implicate sa fie apreciate cu exactitate.

Cele mai utilizate sunt ecografiile, radiografiile, Tomografia Computerizata (CT) si Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM/RMN). Ultimele doua permit achizitia imaginilor necesare diagnosticului prin tehnici diferite, radiatii X in cazul Tomografiei Computerizate, respectiv folosirea campului magnetic pentru Rezonanta Magnetica.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce sunt testele imagistice?
  3. Cand este necesara investigatia imagistica medicala?
  4. Ce este Imagistica prin Rezonanta Magnetica?
  5. Ce reprezinta Tomografia Computerizata?
  6. Diferentele dintre imagistica prin rezonanta magnetica si tomografia computerizata
  7. De ce se fac aceste teste imagistice?
  8. Concluzii
  9. Citeste pe aceeasi tema

Ce sunt testele imagistice?

Sus

Testele imagistice fac parte din seria examenelor paraclinice si au rolul de a aduce un plus de precizie diagnosticului corect al anumitor afectiuni pentru care se prezinta pacientul la medic. Utilizand aparatura de specialitate conceputa anume pentru aceste investigatii, acestea reusesc sa capteze imagini din interiorul corpului, ceea ce nu pot face analizele de sange, de exemplu.

Ele permit obtinerea unor detalii importante cu privire la localizarea, dimensiunea si natura unor formatiuni tumorale sau inlocuitoare de spatiu. Acest aspect joaca un rol major in ceea ce priveste interventiile chirurgicale oferind posibilitatea medicilor chirurgi de a avea o perspectiva mai corecta asupra abordarii respectivei operatii, precum si pentru a pune in balanta riscurile si beneficiile anumitor tehnici chirurgicale.

Testele imagistice au beneficiul ca sunt non-invazive, pot fi suportate usor de catre pacient si ofera informatii in timp real, astfel incat pot fi folosite si in cazurile de urgenta cum ar fi traumatismele cranio-cerebrale unde o evaluare precisa a seferintei cerebrale este vitala.

Cand este necesara investigatia imagistica medicala?

Sus

Testele de rutina, analizele de sange si investigatiile de laborator pot ridica suspiciunea unor afectiuni, insa nu pot acoperi singure complexitatea unui diagnostic precis. Pentru aceasta sunt necesare examinarile imagistice care reprezinta metode non-invazive de achizitie a imaginilor din interiorul corpului cu scopul de a localiza exact leziunea respectiva, precum si caracteristicele acesteia.

Suspiciunea unor mase tumorale, hemoragiile interne sau traumatismele soldate ca urmare a unor accidente sunt situatii medicale care necesita obtinerea unor astfel de imagini ale leziunilor interne, imagistica CT si RMN fiind investigatii paraclinice de precizie in stabilirea diagnosticului pentru ca pacientul sa beneficieze de un tratament adecvat.

Ce este Imagistica prin Rezonanta Magnetica?

Sus

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN)/ Imagistica prin Rezonanta Magnetica este o procedura medicala de diagnostic prin care se obtin detalii ale caracteristicilor fizice si anatomice ale organelor sau tesuturilor organismului. Acest test utilizeaza campul magnetic sau unde de radiofrecventa pentru a permite achizitia de imagini din interiorul corpului, fiind o alternativa a altor investigatii imagistice precum ecografia, radiografia sau tomografia computerizata.

Fiecare tesut are o compozitie chimica diferita, iar in functie de aceasta el inmagazineaza o anumita energie. Aceasta proprietate a tesuturilor este utilizata in tehnica RMN care receptioneaza aceste semnale de diferite intensitati traducandu-le in imagistic prin nuante de gri in functie de consistenta organului sau a tesutului respectiv.

Exista sisteme speciale de imagistica folosite in salile de operatie care includ dispozitive portabile de RMN, acestea putand fi mutate dintr-o sala de operatie in alta in functie de necesitate. In timpul interventiilor chirurgicale, in special a celor efectuate pe tesutul cerebral, imagistica RMN este necesara medicului chirurg pentru precizia pe care o ofera in ceea ce priveste indepartarea unor structuri tumorale sau in rezolvarea unor procese inlocuitoare de spatiu, astfel incat tesutul functional adiacent, vasele de sange si nervii sa ramana integre.

Ce reprezinta Tomografia Computerizata?

Sus

Tehnica de imagistica prin Tomografie Computerizata este si aceasta o procedura imagistica alternativa a celor mentionate anterior. Utilizand razele X din diferite incidente, aceasta permite achizitia de imagini pe sectiune transversala ale vaselor de sange, a tesuturilor moi, precum si a oaselor, fiind de o precizie superioara unei radiografii simple.

Cazurile de urgenta, traumatismele cranio-cerebrale, toraco-abdominale sau alte leziuni dobandite in urma diverselor tipuri de accidente, apeleaza la diagnosticul imagistic oferit de scanarea CT fiind o investigatie cu rezultate in timp real, astfel incat se poate planifica rapid tratamentul medical sau chirurgical necesar respectivei patologii.

Diferentele dintre imagistica prin rezonanta magnetica si tomografia computerizata

Sus

Examinarea imagistica care utilizeaza tehinica RMN are o sensibilitate crescuta a contrastului tisular, motiv pentru care ofera mai multe detalii cu privire la leziunile existente, mai ales pentru tesuturile moi unde scanarea CT nu este tot timpul atat de exacta. De asemenea, pentru ca nu utilizeaza substante iradiante, imagistica RMN poate fi recomandata si femeilor insarcinate aflate in ultimele doua trimestre de sarcina pentru evaluarea existentei unor malformatii fetale decelate anterior in urma ecografiei.

Imagistica RMN este contraindicata pacientilor cu implant de defibrilator sau stimulator cardiac, care au diverse proteze metalice fie cardiace, fie la nivelul tesutului osteo-articular, precum si persoanelor cu insuficienta renala sau gravidelor in primul trimestru de sarcina. In ceea ce priveste investigatia CT aceasta are dezavantajul ca este o metoda iradianta, prin urmare nu este indicata femeilor insarcinate si este recomandata cu precautie la copii, la pacientii cu insuficienta renala sau alergie la substanta de contrast care este utilizata in cadrul acestei proceduri de diagnostic.

In practica clinica dozele de radiatii utilizate au valori scazute datorita noii aparaturi mult mai rapide si performante, prin urmare riscul expunerii la radiatii este mult mai mic pentru pacient. Antecedentele patologice din istoricul medical al pacientului, existenta unor implanturi metalice sau alte contraindicatii cu privire la efectuarea uneia dintre proceduri sunt aspecte care vor fi discutate cu medicul dumneavoastra, astfel incat sa fie recomandata examinarea imagistica cea mai potrivita atat pentru diagnosctic, cat si pentru siguranta pacientului.

De ce se fac aceste teste imagistice?

Sus

Scanarea CT permite identificarea unor infectii, cheaguri de sange, a leziunilor sau hemoragiilor interne, localizeaza anomaliile sistemului locomotor precum tumorile osoase, a calcificarilor sau a fracturilor. De asemenea, este utila in urmarirea terapiei cancerului, a bolilor cardiovasculare, a formatiunilor nodulare localizate la nivel pulmonar sau hepatic.

Cu un avantaj superior fata de tehnica CT, Imagistica prin Rezonanta Magnetica este mai fidela in ceea ce priveste achizitia de imagini ale tesuturilor moi. In acest sens este utilizata in practica medicala pentru diagnosticarea, tratarea si monitorizarea formatiunilor tumorale cerebrale, atat la adulti, cat si la copii, pentru depistarea tumorilor hipofizare, a localizarii si dimensiunii unor anevrisme. De asemenea, interventiile chirurgicale pentru distonie, boala Parkinson, epilepsie sau alte patologii neuropsihiatrice pot beneficia de suportul imagistic oferit de examinarea RMN.

Concluzii

Sus

Investigatiile prin tehnica CT si RMN sunt examinari imagistice non-invazive care utilizeaza razele X, respectiv campul magnetic si undele de radiofrecventa pentru achizitia de imagini din interiorul corpului.

Avand acest avantaj, ele constituie metode precise de diagnostic care vin cu detalii suplimentare cu privire la localizarea, dimensiunea si alte caracteristici ale anumitor leziuni, fapt care permite medicului o abordare mai eficienta a terapiei. De asemenea, sarcina, implanturile metalice sau alte afectiuni preexistente, sunt aspecte care trebuie discutate cu medicul dumneavoastra pentru a pune corect in balanta avantajele si riscurile acestor proceduri de diagnostic.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/ct-scan/about/pac-20393675
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/intraoperative-magnetic-resonance-imaging/about/pac-20394451


Medici specialisti Imagistica Medicala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate