Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Endoscopia digestiva inferioara

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Endoscopia digestiva inferioara

Endoscopia digestiva inferioara este termenul folosit pentru a descrie examinarea medicala a tractului gastrointestinal inferior a unei persoane.

Acest tip special de investigatie este o combinatie intre alte doua examene ale tractului gastrointestinal inferior: colonoscopie si sigmoidoscopie. Endoscopia digestiva inferioara este utilizata pentru identificarea problemelor specifice intestinului subtire.

In cazul endoscopiei digestive inferioare se foloseste un endoscop, un tub subtire, flexibil, dotat cu o camera video si o sursa luminoasa la unul din capete, pentru a se putea vizualiza interiorul tractului gastrointestinal. In cadrul acestei examinari speciale vor fi incluse, atat colonoscopia (examinarea colonului), cat si sigmoidoscopia (examinarea colonului sigmoid). Investigatia va fi sustinuta de catre un medic specialist instruit in astfel de teste, dar si in interpretarea rezultatelor.

In cazul colonoscopiei totale, se va introduce prin anusul si rectul pacientului un tub lung din fibra optica, ce va fi deplasat prin intregul colon. Fiecare portiune a colonului va fi observata si examinata. Pe parcursul sigmoidoscopiei cu tub flexibil din fibra optica, se va introduce un tub mai scurt, care va ajunge din rect in colonul sigmoid.

Endoscopia digestiva inferioara va fi folosita pentru diagnosticarea cancerului, polipilor si inflamatiei (colita, de exemplu), dar si pentru alte cauze anormale de sangerare sau situatii medicale neclare, ca urmare a radiografiilor cu raze X. Tehnica mai este utilizata pentru indepartarea polipilor (polipectomie).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. In ce consta endoscopia
  3. Pregatirea
  4. Desfasurarea procedurii
  5. Rezultatele endoscopiei
  6. Citeste pe aceeasi tema

In ce consta endoscopia

Sus

Endoscopia se realizeaza cu ajutorul unui endoscop - un tub flexibil compus din fibre extrem de subtiri din fibra de sticla, dotat la unul din capete cu o sursa luminoasa si o camera de luat vederi, care ofera imagini pe un monitor.

Medicul poate vizualiza prin intermediul endoscopiei structurile tractului gastrointestinal inferior si poate stabili un diagnostic. Daca este necesar, tratamentul poate fi instituit prin introducerea unor instrumente printr-o sectiune goala a endoscopului.

Pregatirea

Sus

Inainte de a face endoscopia digestiva inferioara, anterior se vor lua o serie de masuri. In majoritatea cazurilor, persoana care va face endoscopia trebuie sa consume doar lichide clare si sa nu consume alimente timp de cel putin 24 de ore inainte de examinare. Pot fi necesare laxative si clisma inainte de inceperea investigatiei.

Desfasurarea procedurii

Sus

Individul este asezat pe masa de examinare, culcat pe partea stanga. I se va monta o linie intravenoasa si i se va introduce prin aceasta o substanta cu rol sedativ. Endoscopul va fi deplasat prin rect daca se doreste examinarea peretilor interiori ai sistemului gastro-intestinal inferior.

Desi investigatia poate fi urmarita pe un ecran, in timp real, se vor face si fotografii care vor fi salvate pe un computer, pentru analiza ulterioara si diagnostic. Dupa ce examinarea va fi completa, va fi nevoie ca pacientul sa fie insotit spre casa, intrucat efectele sedarii pot persista.

Rezultatele endoscopiei

Sus

Medicul examinator sau medicul de familie va prezenta pacientului rezultatele endoscopiei, dupa ce vor disparea efectele sedarii. Daca a fost realizata biopsie sau polipectomie, pot fi necesare mai multe zile pana cand vor fi disponibile rezultatele.

Rezultatele testelor por fi pastrate sub forma fotografiilor sau imaginilor video oferite de endoscop. Pot fi recomandate sau necesare si alte investigatii.


Medici specialisti Gastroenterologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate