Endoscopia, cea mai importanta investigatie in gastroenterologie
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati
SusEndoscopia digestiva superioara este printre cele mai comune proceduri efectuate de medicul gastroenterolog, fiind actual cu dublu rol, diagnostic si terapeutic.
Aceasta procedura permite vizualizarea cu ajutorul unui endoscop a esofagului, stomacului si o portiune din duoden, cu identificarea a unui numar mare de leziuni si afectiuni localizate la acest nivel, uneori chiar in absenta unor simptome alarmante pentru pacient. De asemenea, de multe ori aspectul endoscopic al unei afectiuni poate ghida tratamentul si poate preveni aparitia complicatiilor sau evolutia unei boli potential amenintatoare de viata.
Cuprins articol
Cum se realizeaza
SusProcedura este realizata de catre medicul gastroenterolog impreuna cu un asistent medical, intr-o sala specializata, cu sau fara sedare usoara sau anestezie, in functie de afectiunile cronice ale pacientului si preferintele acestuia. Paacientul nu se va alimenta si nu va consuma lichide in dimineata procedurii. Pentru a preveni neplacerile cauzate de introducerea endoscopului, medicul curant va explica pacientului modul de desfasurare al procedurii, ce este nevoie sa faca pacientul, precum si riscurile asociate.
Endoscopul cuprinde un tub flexibil al carui capat include o camera si o sursa de lumina, cu ajutorul caruia medicul patrunde prin cavitatea bucala in tubul digestiv si evalueaza aspectul esofagului, stomacului si duodenului, precum si eventualele leziuni prezente la oricare dintre aceste niveluri.
Ce se poate diagnostica cu ajutorul endoscopiei?
SusEndoscopia permite diagnosticul a numeroase afectiuni, printre care mentionam:
- Leziuni esofagiene- corpi straini, eroziuni, ulceratii, diverticuli, varice esofagiene, modificari de mucoasa, infectii, polipi si cancerul esofagian
- Leziuni gastrice- hernie hiatala, gastrita, ulcer, polipi gastrici, varice gastrice, tumori, angiodisplazii (leziuni vasculare), precum si aspecte particulare in anumite afectiuni (ex. in ciroza hepatica).
- Leziuni duodenale- inflamatie, ulcer, polipi, diverticuli (saculeti in peretele duoenal), tumori.
Un aspect important al endoscopiei este posibilitatea de a identifica sursele de hemoragie digestiva superioara, care pot varia de la un simplu vas (angiodisplazie) pana la varice esofagiene rupte, ulcer gastric sau tumori. Endoscopia permite de asemenea diagnosticul infectiei cu Helicobacter pylori, dar si prelevarea de biopsii din orice leziune suspecta, care vor fi ulterior trimise la serviciul de anatomie patologica in vederea unui diagnostic de certitudine (ex. in cancerul gastric).
Ecoendoscopia si coangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP) sunt doua proceduri mai avansate, adresate in general afectiunilor organelor digestive dincolo de peretele tubului digestiv, dar care implica acelasi abord prin cavitatea bucala. Ele servesc la evaluarea unor afectiuni precum tumori de perete, tumori pancreatice sau metastaze hepatice sau pancreatice, diagnosticul si tratamentul litiazei biliare complicate cu angiocolita si multe altele.
Rolul endoscopiei in tratamentul afectiunilor esofago-gastro-duodenale
SusOptiunile terapeutice endoscopice sunt nenumarate si de multe ori pot scuti pacientul de vizite repetate la medic sau tratamente indelungate:
- Tratamentul hemoragiilor digestive se face prin tehnici de hemostaza endoscopica ce includ clipuri, inele de bandare, injectari, pulbere hemostatice sau tehnici de coagulare.
- Polipii gastrici si cancerul gastric detectat precoce si fara invazie dincolo de mucoasa sunt leziuni ce pot fi rezecate endoscopic.
- Indepartarea corpilor straini esofagieni sau gastrici (non-ascutiti)- in special la copii si pacienti psihiatrici
- Stentarea- presupune introducerea unui tub de plastic sau metal expandabil in portiuni ale tubului digestiv ingustate patologic, in urma inflamatiei, cancerului sau stenozelor peptice sau asociate bolilor inflamatorii intestinale.
- Dilatarile endoscopice- sunt adresate in general stenozelor (ingustarilor) esofagiene
- Montarea de gastrostoma, a unui tub flexibil de hranire si administrare a medicatiei, la pacientii cu conditii medicale ce impiedica acest lucru (ex. cancer esofagian).
Exista alte investigatii care se pot efectua anterior endoscopiei?
SusDesi in functie de simptomatologia pacientului si examenul obiectiv, medicul gastroenterolog poate opta pentru evaluari initiale care sa cuprinda analize de laborator, ecografie abdomino-pelvina, imagistica CT sau IRM, progresele enorme din ultimii ani au facut ca endoscopia sa devina investigatie de electie pentru multe afectiuni de natura digestiva, astfel incat cel mai bun parcurs diagnostic si terapeutic poate fi stabilit doar in urma consultului de specialitate.
Cele mai de temut afectiuni sunt cele de natura oncologica, motiv pentru care endoscopia este o procedura minutioasa, ce trebuie desfasurata cu atentie si rabdare. Examenul histopatologic rezultat in urma biopsiilor prelevate in cadrul endoscopiei servesc la stabilirea tipului de cancer si orientarea medicul oncolog catre cea mai buna abordare terapeutica a cazului.
Adresarea in timp util a pacientului la medic face diferenta intre un cancer vindecabil si unul care necesita tratament indelungat, potential neplacut pentru pacient, motiv pentru care teama de endoscopie merita depasita. De asemenea, bolile precum boala de reflux gastroesofagian, gastrita sau ulcerul gastric, desi aparent inofensive, pot fi tratate eficient in urma diagnosticului folosind medicatie conventionala, prevenind astfel evolutia lor catre complicatii sau transformare maligna.
Care sunt complicatiile endoscopiei?
Complicatiile acestei proceduri sunt rare, afefctand mai putin de 2% din pacienti si pot fi asociate anesteziei sau procedurii in sine. Cele mai cunoscute complicatii sunt infectia, hemoragia si perforatia si de cele mai multe ori se observa si sunt manageriate imediat.
Asadar, endoscopia digestiva superioara reprezinta una dintre cele mai eficiente proceduri gastroenterologice de diagnostic si tratament al afectiunilor din sfera esofago-gastro-duodenala, iar beneficiul acesteia si riscul scazut de complicatii o fac o investigatie de importanta semnificativa, ce poate contribui la ameliorarea simptomelor pacientului si preventia unor boli incapacitante precum cancerul.
Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532268/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Endoscopia digestiva inferioara
- Endoscopia - investigatia digestiva superioara
- Endoscopia: tipuri, pregatire si riscuri potentiale
- Endoscopia nazala, un instrument esential in diagnosticarea afectiunilor naz ...
- Anestezia in diverse investigatii: endoscopii, biopsii, laparoscopii sau alt ...
- Endoscopia si colonoscopia - investigatii de ajutor in depistarea precoce a ...
- Artroscopia
- Politraumatismele
- Ulcerul peptic, o afectiune de cele mai multe ori ignorata