Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cele mai importante teste de screening pentru femei

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2022

Testele de screening

Sus
Cele mai importante teste de screening pentru femei

Fiecare femeie ar trebui sa isi faca timp pentru obiceiuri sanatoase. Exercitiul fizic regulat, gestionarea si reducerea stresului zilnic si alegerea alimentelor sanatoase sunt 3 dintre obiceiurile care ocupa tot timpul multor femei. Desi acestea sunt foarte importante, la fel este si programarea unor teste de screening.

Testele de screening sunt specifice unor boli mai mult sau mai putin severe, si sunt cea mai utila arma in preventia formelor grave ale acestor afectiuni.
Atunci cand efectuarea acestor teste devine un obicei, o femeie se poate considera sanatoasa si preocupata de buna starea ei.

Cuprins articol

  1. Testele de screening
  2. Cele mai importante teste de screening
  3. Concluzie
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cele mai importante teste de screening

Sus

Cele mai importante teste de screening pentru femei pot preveni si opri evolutia unor boli precum cancerul, diabetul zaharat, osteoporoza, hipertensiunea arteriala. Aceste teste pot descoperi o afectiune chiar inainte de aparitia simptomelor. Alegerea testelor potrivite pentru fiecare femeie este influentata de varsta, istoricul familial si istoricul medical personal.

Urmatoarele 10 teste sunt standard si esentiale pentru majoritatea femeilor si ar trebui mereu luate in considerare.

1. Masurarea tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala are anumite valori normale, in functie de varsta. Valoarea generala de referinta este de 120/80, ceea ce inseamna ca tensiunea arteriala sistolica este 120 mmHg, iar cea diastolica este 80. Asociatiile internationale recomanda ca tensiunea arteriala sa fie verificata periodic, incepand cu varsta de 20 de ani, cel putin o data pe an.

Adultilor de peste 40 de ani le este recomandata verificarea tensiunii arteriale de cel putin 2 ori pe an. Orice valoare inafara intervalului de valori normale pentru o anumita varsta, poate fi usor investigata si tratata, daca este descoperita din timp.

2. Masurarea colesterolului 

Colesterolul este una dintre lipidele din sange, prezente permanent. Acesta trebuie insa sa fie intr-un interval de valori normale, mai exact sa nu depaseasca valoarea de 200 mg/dl. Valoarea colesterolului ne orienteaza catre riscul cardiovascular a pacientei, iar astfel acesta devine o unealta in diagnosticul afectiunilor cardiace acute si cronice.

Institutul National al Sanatatii recomanda masurarea colesterolului cel putin o data la fiecare 5 ani de zile. In cazul in care sunteti o femeie cu alti factori de risc cardiovasculari (fumat, diabet zaharat, obezitate) si/sau cu istoric familial de afectiuni cardiace, este recomandat sa faceti aceasta analiza mai frecvent. Stabiliti impreuna cu medicul dumneavoastra perioada dupa care trebuie sa repetati analiza.

3. Testul Babes-Papa-Nicolau 

Incepand cu varsta de 21 de ani si pana la varsta de 65 de ani, testul Papa-Nicolau trebuie facut periodic, la un medic ginecolog. Fie ca este in cadrul unui control ginecologic de rutina, fie ca este facut datorita unor simptome, testul se recomanda la fiecare 2 ani pentru femeile tinere (pana in 40 de ani) si o data pe an pentru cele de peste 40 de ani sau cele cu factori de risc.

Acest test este folosit in screening-ul cancerului de col uterin si in infectia cu HPV (Virus Papilloma Uman). Medicul ginecolog va recolta cateva celule de la nivelul colului uterin (cervix) pe care le va analiza in laborator. Este cea mai buna metoda de preventie a infectiei cu HPV si a consecintelor acesteia, dintre care cancerul este cea mai importanta.

4. Mamografia

Mamografia este testul de screening folosit in preventia cancerului de san. Aceasta este o analiza imagistica ce foloseste raze X, motiv pentru care nu trebuie facuta prea des, si nici incepand de la varste tinere. Cele mai recente ghiduri recomanda efectuarea mamografiei incepand cu varsta de 50 de ani, o data pe an. Mamografia poate fi recomandata si femeilor tinere cu istoric de cancer mamar in familie, acestea avand risc mai crescut de a dezvolta boala.

5. Densitatea osoasa 

Osteoporoza este o afectiune osoasa frecvent intalnita la femei, dupa varsta menopauzei. Masurarea densitatii osoase este metoda de screening folosita pentru osteoporoza. Acest test poarta numele de test DEXA si presupune folosirea razelor X pentru a analiza structura tuturor oaselor. Frecventa acestui test va va fi indicata de catre medicul dumneavoastra, in functie de factorii de risc prezenti.

6. Masurarea glicemiei 

Glicemia reprezinta nivelul de glucoza din sange. Masurarea glicemiei ar trebui sa intre in rutina oricarei persoane adulte. Astfel, femeile de orice varsta si in special cele de peste 40 de ani, trebuie sa isi masoare glicemia periodic. Diabetul zaharat este o afectiune serioasa ce poate fi usor prevenita daca este descoperit in stadiul de prediabet. Astfel, prin masurarea periodica a glicemiei, fie in cabinetul medicului, fie acasa, puteti identifica valori crescute din timp.

Desigur, valoarea glicemiei poate fi si scazuta, ceea ce prezinta o importanta medicala deosebita. Persoanele cu glicemia mica in mod constant au nevoie de o modificare a dietei si eventual de administrare de medicamente.

Valorile normale ale glicemiei sunt cuprinse in intervalul 60-100 mg/dl.

7. Screening pentru cancerul de colon 

Screeningul pentru cancerul de colon ar trebui sa inceapa la varsta de 50 de ani, conform ghidurilor internationale. Cea mai utilizata metoda de screening este colonoscopia, o procedura destul de inconfortabila, dar foarte utila. Daca totul este in regula si nu se deceleaza nimic ce v-ar pune la risc pentru cancerul de colon, colonoscopia nu va fi repetata decat dupa 5 sau 10 ani.

8. Indicele de masa corporala (IMC) 

Incepand cu varsta de 18 ani, fiecare femeie ar trebui sa fie atenta la raportul dintre inaltimea si greutatea sa. Acest raport se numeste IMC si are anumite valori normale. Cand este depasita valoarea normala, persoana este considerata, cel mai probabil, supraponderala sau obeza. Obezitatea este un factor major de risc cardiovascular, iar prin calcularea constanta a IMC-ului si constientizarea unei greutati inadecvate, obezitatea poate fi prevenita.

9. Examinarea pielii

Fiecare femeie ar trebui sa isi cunoasca pielea, atat pielea fetei cat si a corpului, si sa stie ce modificari si cand pot aparea ele. Faceti-va un obicei de a va examina periodic toata pielea, in cautarea unor modificari de culoare, structura, textura. Alunitele in special pot fi deseori ignorate, atunci cand nu stiti ca aveti alunite intr-o anumita zona. Inainte sa mergeti la un dermatolog, asigurati-va ca stiti orice mic detaliu de pe piele si ca puteti sa ii descrieti modificarile care au aparut.

10. Controale dentare 

Sanatatea dentara si orala sunt importante de la varsta copilariei, atunci cand apar primii dinti. In viata adulta insa, deseori sunt omise controalele dentale regulate. Chiar si in lipsa simptomelor, asigurati-va ca ajungeti la un medic stomatolog o data la 6 luni, pentru o verificare de rutina. Atunci cand exista orice fel de simptom, nu amanati vizita la medicul stomatolog.

Concluzie

Sus

Testele de screening sunt absolut esentiale in preventia multor afectiuni. Prin efectuarea regulata, conform indicatilor medicului, a acestor teste, femeile isi pot salva viata si pot evita numeroase boli si complicatii severe. Este intotdeauna mai bine sa previi, decat sa tratezi.

Bibliografie:
https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-screening-tests-women
https://www.everydayhealth.com/womens-health/10-screenings-all-women-should-have.aspx


Medici specialisti Imagistica Medicala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate