Artroscopia
Generalitati
SusArtroscopia este o procedura chirurgicala ce permite doctorului sa vada articulatiile corpului cu ajutorul unei camere video miniaturale, subtiri, numita artroscop. Artroscopia permite doctorului sa studieze suprafata articulatiilor si tesuturile moi ce le inconjoara, cum ar fi tesutul ce leaga oasele intre ele (ligamente), precum si tesuturile solide ce acopera capetele oaselor (cartilagiul) si formeaza o zona tampon intre acestea.
Aceasta procedura poate fi utilizata pentru diagnosticarea problemelor articulatiilor, efectuarea unei interventii chirurgicale pentru rezolvarea problemelor articulatiilor, pentru indepartarea corpurilor straine sau pentru monitorizarea unei boli sau a eficacitatii unui tratament. Artroscopia este efectuata, in mod obisnuit, la nivelul genunchiului, umarului si gleznei.
In timpul artroscopiei, artroscopul este introdus in corp prin intermediul unei incizii mici in piele. Artroscopul are o sursa de lumina si o camera video atasata de el. Imaginile de la camera pot fi vazute pe un monitor. Aceste imagini marite furnizeaza o imagine foarte clara a incheieturii. In timpul artroscopiei se poate colecta o mostra de tesut pentru biopsie. Daca se face o interventie chirurgicala se vor face alte incizii mici prin care vor fi introduse instrumentele.
La fel ca si in cazul chirurgiei clasice (care implica o incizie mult mai mare), artroscopia permite doctorului sa descopere modificarile articulatiilor. Totusi, in comparatie cu chirurgia clasica, artroscopia:
-este mai putin dureroasa
-este mai ieftina
-permite un timp de recuperare mai mic
-poate fi facuta in regim de policlinica si nu necesita internarea peste noapte. De cele mai multe ori, chirurgia clasica necesita internarea pacientului
Cuprins articol
Scopul atroscopiei
Sus
Artroscopia este folosita in:
-evaluarea si diagnosticarea problemelor articulare cand un examen fizic sau alte examinari cum ar fi radiografia, teste sangvine, computer tomograful sau rezonanta magnetica nucleara nu sunt concludente
-interventia chirurgicala necesara tratarii unei afectiuni articulare
Cand artroscopia este folosita intr-o interventie chirurgicala:
-se pot indeparta depozitele de calciu sau diverse asperitati ale oaselor
-tesuturile moi ( cum ar fi ligamentele, tendoanele sau cartilagiile) pot fi reparate sau curatate
-pot fi taiate ligamentele, reparate sau reconstruite. Taierea sau eliberarea unui ligament strans poate duce la cresterea mobilitatii in cazul unei articulatii intepenite
-obtinerea unei biopsii tisulare sau obtinerea unei mici cantitati de lichid sinovial care pot fi examinate ulterior in laborator
-in cazul unor cicatrici tisulare sau in cazul unei zone de la nivelul articulatiei care este inflamata si trebuie indepartata
-unele probleme mai grave ale articulatiei pot fi rezolvate cu ajutorul imbinarii artroscopiei si chirurgiei.
Pregatirea pentru artroscopie
SusArtroscopia este realizata intr-o policlinica fara sa fie necesara internarea pacientului. Pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea lichide cu 8 - 12 ore inainte de efectuarea procedurii.
Trebuie discutat cu medicul daca pacientul(a) in cauza:
-este alergic la vreun medicament, inclusiv la cele anestezice
-este in tratament cu vreun medicament, inclusiv medicamente anticoagulante cum ar fi sintromul sau trombostopul
-are afectiuni hematologice, chiar si afectiuni ale venelor cum ar fi tromboza venoasa profunda
-este posibil sa fie insarcinata
-are un istoric de artrita sau artroza. Unele afectiuni date de artrita pot face dificila si uneori chiar imposibila efectuarea acestei examinari
-a avut in ultimele zece zile o examinare radiologica cu folosirea unei substante de contrast. Aceasta substanta poate cauza inflamatie si va face aproape imposibila efectuarea artroscopiei si, totodata, poate influenta obtinerea unei imagini curate in cadrul examinarii
-are un istoric de infectie, cum ar fi artrita septica, in articulatia afectata
-are un istoric de fractura sau leziune la nivelul articulatiei
Inainte de procedura pacientul va fi rugat sa semneze un acord scris. Acesta va trebui sa discute inainte cu medicul despre orice nelamurire despre procedura si riscurile aferente. Trebuie discutat si despre cum va decurge examinarea si ce vor indica rezultatele.
Este posibil sa fie nevoie de teste suplimentare de sange si/sau un test de urina inainte de artroscopie. Trebuie stiut ca dupa examinare pacientul nu poate conduce.
Daca examinarea se face la nivelul gleznei, genunchiului sau coxofemural medicul va intreba pacientul daca dupa procedura are nevoie de carja. Daca examinarea se face la nivelul articulatiilor bratului este foarte probabil ca dupa procedura pacientul sa aiba bratul imobilizat cu o esarfa sau cu o atela.
Realizarea artroscopiei
SusArtroscopia este efectuata, de obicei, de un specialist ortoped. Pacientul va fi rugat sa isi lase de-o parte bijuteriile si sa imbrace un halat de spital. Se va administra si un sedativ usor inainte de examinare pentru o mai buna relaxare. Pielea din jurul incheieturii va fi barbierita.
Daca este necesara anestezia generala aceasta va fi administrata de un medic anestezist. Astfel pacientul va fi inconstient in timpul examinarii. Frecventa cardiaca si tensiunea arteriala precum si frecventa respiratorie in timpul procedurii vor fi urmarite monitorizate. Daca se va folosi un anestezic local acesta va fi injectat in piele la nivelul articulatiei. In acest caz pacientul nu isi va mai simti membrul respectiv, va fi somnoros si putin ametit, dar va ramane constient.
In mod normal pacientul va fi intins pe spate. In functie de articulatia supusa investigatiei va fi pusa manseta ce va fi umflata si va restrictiona astfel fluxul sangvin in respectiva articulatie, pentru ca medical specialist sa obtina o imagine cat mai buna in timpul examinarii. Articulatia va fi bine dezinfectata si va fi invelita intr-un camp steril. Inainte ca manseta sa fie umflata, articulatia va fi ridicata si va fi legat un garou pentru reducerea fluxului sangvin in articulatie.
Se va efectua o mica incizie de 0,6 cm langa articulatie. Inainte de introducerea artroscopului va fi spalata zona cu o solutie salina pentru o cat mai buna curatire si mai buna vizualizare cu artroscopul. In timpul investigatie zona articulara va fi spalata din cand in cand cu solutie salina pentru curatarea de resturi celulare sau de sange, pentru o cat mai buna vizualizare a articulatiei.
Odata ce artroscopul a fost introdus doctorul va putea sa vada in interiorul articulatiei cu ajutorul unui monitor atasat la artroscop. Medicul, impreuna cu asistenta, va pozitiona articulatia in unghiuri diferite pentru o cat mai buna vizualizare. In timpul examinarii se pot inregistra imagini video sau se pot face poze.
Daca este nevoie si de o interventie chirurgicala pentru a repara o problema articulara descoperita in momentul investigatiei va fi facuta inca o incizie mica unde va fi introdus un alt instrument subtire in articulatie. In momentul in care artroscopul sau oricare alt instrument este extras din articulatie sangele sau detritusurile celulare vor fi indepartate cu solutie salina. Pentru reducerea inflamatiei sau pentru a calma durerea pot fi introduse in articulatie anestezice locale sau corticosteroizi.
Incizia este suturata cu ajutorul unor copci. In functie de articulatia afectata si implicit supusa investigatiei exista posibilitatea ca dupa interventie sa fie necesara sprijinirea membrului intr-o esarfa sau folosirea unei atele pana la recuperarea dupa examinare.
Dupa aceasta examinare articulatia va fi protejata pentru cateva zile. Pacientul nu va avea voie sa conduca in urmatoarele 24 de ore. Copcile vor fi indepartate dupa 7 - 10 zile. Pentru reducerea edemului sau a durerii pot fi folosite comprese cu gheata, bandaje compresive sau se pot administra analgezice. Trebuie sa fie intrebat medicul specialist in legatura cu exercitiile recomandate pentru recuperarea functionalitatii articulatiei.
Artroscopia dureaza in mod normal aproximativ 15 minute, dar intreaga procedura (ce include si pregatirea) poate dura pana la o ora sau chiar mai mult.
Ceea ce se simte in timpul investigatiei
SusDaca pacientul va suporta o anestezie locala acesta va simti o senzatie ca o arsura la nivelul pielii. Pe masura ce este introdus artroscopul pacientul poate simti o senzatie de durere usoara, iar in momentul in care doctorul mobilizeaza instrumentul in articulatie poate simti o senzatie de smulgere.
Daca persoana in cauza este supusa unei anestezii generale, aceasta va fi inconstienta in timpul interventie. Daca persoana este anesteziata pe cale generala aceasta nu-si va mai simti membrele inferioare sau cele superioare pentru cateva ore.
Dupa examinare pacientul poate simti o usoara senzatie de durere. Aceasta este pe termen scurt si va disparea in maxim doua saptamani. Este normal ca articulatia supusa examinarii sa fie sensibila pentru inca o saptamana. Trebuie intrebat medicul specialist cat de mult va sangera sau va drena locul inciziei si de asemenea cat timp va fi edem la locul respectiv.
Risc
SusComplicatiile sunt neobisnuite pentru aceasta investigatie. Poate aparea sangerare la locul inciziei, mai ales daca se si intervine chirurgical in timpul investigatiei.
Exista un mic risc de infectie, de formare a unui hematom ce poate afecta membrul respectiv sau de lezare nervoasa sau a articulatiei in sine. Mai poate exista si un risc mic de afectare a structurilor din interiorul articulatiei.
In cazuri rare, poate aparea o problema serioasa numita sindromul compartimental datorita unei cresteri a presiunii la nivelul musculaturii (in special la nivelul gambei sau la nivelul antebratului). Cand apare aceasta problema este necesar un tratament medical imediat pentru scaderea presiunii.
Foarte rar pot aparea complicatii in urma anesteziei generale.
Dupa examinare
SusTrebuie luata legatura imediat cu medicul daca:
-durerea sau/si edemul la nivelul articulatiei continua sau se inrautatesc
-locul inciziei sangereaza excesiv
-eritemul (roseata), edemul, durerea si senzatia de caldura nu dispar de la nivelul articulatiei. Acestea pot fi semne ale tromboflebitei. Daca exista aceste simptome nu trebuie masata zona respectiva
-apar semne de infectie, acestea pot fi:
-cresterea intensitatii durerii, a edemului, a eritemului sau a caldurii in zona respectiva
-extinderea eritemului din zona afectata
-drenarea de puroi de la locul inciziei
-limfadenopatia la nivel cervical, al antebratului, sau a canalului inghinal
-febra sau frisoane aparute fara o alta cauza
Rezultatele investigatiei
SusArtroscopia este o procedura interventionala ce permite medicului sa vizualizeze interiorul articulatiei cu ajutorul unui instrument numit artroscop. Medicul poate determina daca articulatia este una normala doar prin vizualizarea acesteia cu ajutorul artroscopului. In mod normal medicul poate discuta rezultatul interventiei imediat dupa ce aceasta s-a terminat.
Ce poate influenta rezultatul examinarii
SusFactorii care pot interveni in acuratetea rezultatelor examinarii pot fi:
-daca pacientul a avut o radiografie cu substanta de contrast la nivelul articulatiei cu mai putin de 10 zile inainte. Substanta de contrast poate da inflamatie la nivelul articulatiei si, in plus, poate impiedica vizualizarea clara a acesteia in timpul investigatiei
-daca pacientul are artrita. Aceasta poate face investigatia dificila sau chiar imposibila
De retinut!
SusProcedura chirurgicala efectuata in timpul artroscopiei va necesita o scurta spitalizare pentru cateva zile si o recuperare rapida fata de chirurgia clasica.
Artroscopia nu se face daca:
-exista o leziune la nivelul tegumentului sau o rana infectata langa articulatia care urmeaza sa fie examinata. Totusi artroscopia poate fi facuta pentru a curata o articulatia infectata
-articulatia este afectata de anchiloza. Aceasta face ca articulatia sa fie rigida si foarte putin flexibila si poate fi data de o afectiune numita spondilita ankilopoetica, o leziune articulara sau o afectiune de tip chirurgical
-distrugerea articulatiei este severa (de exemplu artrita severa )
-exista o afectiune hematologica . Totusi artroscopia poate fi facuta daca este folosit un tratament medicamentos adecvat
Poate dura cateva saptamani pana la recuperarea totala dupa artroscopie. Daca se intervine chirurgical in timpul artroscopiei, recuperarea ar putea dura ceva mai mult. Medicul va prescrie un tratament medical pentru calmarea durerilor si va recomanda un program de recuperare fizica pentru pacientii ce au facut artroscopie. In functie de articulatia examinata, in timpul recuperarii ar putea fie necesara utilizarea unui bandaj de sustinere a membrului sau utilizarea unor atele.
Artroscopie |
|
Normal: |
Intr-o articulatie normala, sanatoasa ligamentele apar ca niste cabluri de culoare alba. Cartilajul este moale si alb. Daca nu este nici o modificare vizibila la nivelul articulatiei doctorul poate concluziona ca articulatia este normala si nu este cauza simptomatologiei pacientului |
Patologic
|
Intr-o articulatie lezata ligamentele si cartilajele au culori si forma modificate. Daca exista o leziune la nivelul articulatiei medicul poate vedea acest lucru si poate chiar interveni chirurgical pentru a repara problema respectiva. Exemple de leziuni la nivelul articulatie sunt:
- rupturi sau deplasari, fragmente detasate sau fragmente de tesuturi (cum ar fi ligamentele sau cartilajele) - rupturi sau deplasari, fragmente detasate sau fragmente de tesuturi (cum ar fi ligamentele sau cartilajele) |
Dupa ce medicul a evaluat articulatia el poate recomanda tratamentul medicamentos, terapia fizica sau interventia chirurgicala.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Imagistica Medicala
- Dr. Dan Cristian Hortopan - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Victor Mihalache - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Viorel Rosu -
- Dr. Beatrice Median -
- Dr. Elena Claudia Teodorescu -
Articole recomandate
- Osteoartrita
- Sindromul plicii sinoviale a genunchiului
- Osteocondrita disecanta a genunchiului
- Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului
- Durerile de umar
- Leziuni ale meniscului de la nivelul articulatiei genunchiului
- Gonartroza - osteoartrita genunchiului
- Ligamentele si tendoanele
- Leziunile ligamentelor colaterale mediale sau laterale ale genunchiului
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu
- Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord
- De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood