Terapia de substitutie hormonala
Generalitati
SusPana in 2002, terapia hormonala era utilizata frecvent pentru tratarea simptomelor care apar la menopauza si pentru imbunatatirea sanatatii pe termen lung. Prin terapia de substitutie hormonala se intelege ansamblul de medicamente care contin hormoni feminini, meniti sa ii inlocuiasca pe cei pe care organismul nu-i mai produce dupa menopauza.
Tratamentul hormonal este standard in cazul femeilor cu bufeuri si alte simptome de la menopauza, dar are si beneficii pe termen lung; de exemplu, previne bolile cardiovasculare si osteoporoza.
Atitudinile referitoare la acest tip de terapie s-au schimbat brusc in anul 2002, cand a fost publicat studiu, realizat la scara larga, potrivit caruia medicatia confera mai multe riscuri decat beneficii. Deoarece pericolele pentru sanatate atribuite terapiei hormonale au crescut, medicii au renuntat sa o mai prescrie. In multe cazuri, femeile care urmau astfel de tratamente au intrerupt medicatia fara sa consulte medicul curant.
Cuprins articol
Beneficiile terapiei hormonale
SusMedia de viata a femeii contemporane este de 30-40 de ani, dupa menopauza. Cantitatea mica de estrogeni existenta in aceasta perioada a vietii poate afecta organismul astfel:
- pot avea loc modificari fizice si stari de disconfort asociate cu menopauza. Nu toate femeile experimenteaza, totusi, aceste simptome.
- se poate amplifica riscul femeilor pentru anumite boli periculoase, cum ar fi osteoporoza.
1. Controleaza simptomele menopauzei
Inainte ca menopauza sa se instaleze, organismul reduce productia de estrogen si declanseaza o serie de simptome: bufeuri, transpiratii nocturne, atrofia vaginala care conduce la aparitia durerii in timpul actului sexual, pilozitate excesiva, pierderea tonusului muscular al vezicii urinare, modificari cutanate, tulburari de somn, modificari de dispozitie.
2. Previne bolile de inima
Modificarea nivelului de estrogen dupa menopauza este insotita de schimbari ale cantitatii de grasime din sange, specifice diferitelor tipuri de colesterol. Colesterolul din organism, fie este produs de insusi organismul pacientului, fie este ingerat din produsele alimentare.
Desi este o substanta necesara, in cazul in care depaseste limita normala, acesta se poate depune pe peretii arterelor, ingustand sau blocand fluxul de sange.
Exista doua tipuri de colesterol: colesterol bun (HDL) si colesterol rau (LDL). Aceste modificari sunt considerate a fi factori majori de risc pentru cresterea incidentei atacurilor de cord si a aterosclerozei. Fenomenul mai poarta denumirea de rigidizare a arterelor. Terapia de substitutie hormonala poate corecta aceste schimbari nefavorabile ale valorilor lipidelor.
Printre efectele pozitive pe care estrogenii le au asupra inimii sunt:
- reducerea nivelului colesterolului rau din sange (LDL);
- cresterea nivelului colesterolului bun (HDL);
- favorizeaza dilatarea vaselor de sange;
- mentine tensiunea arteriala in limite normale;
- reducerea vascozitatii sangelui, proprietate care poate provoca formarea de cheaguri de sange care ar putea avea drept rezultat un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Efectele estrogenului asupra coagularii sangelui sunt grave, deoarece excesul acestor hormoni poate conduce la tromboembolism (formarea de cheaguri in interiorul vaselor de sange);
- intensifica procesul de fibrinoliza - proces natural al organismului de descompunere a cheagurilor de sange.
In orice caz, estrogenul determina cresterea nivelului proteinei C reactive (care semnaleaza procesele inflamatorii), care s-a dovedit a fi si un predictor al atacurilor de cord.
In concluzie, tratamentul cu estrogen modifica actiunea mai multor proteine din sange. In prezent, nu este clar daca acest hormon poate preveni bolile cardiovasculare.
3. Previne osteoporoza
Terapia de substitutie hormonala confera protectie impotriva osteoporozei, caracterizata prin oase poroase, slabe si fragile. Studii de specialitate au conchis ca femeile care iau estrogen dupa menopauza sufera de mai putine fracturi decat cele care nu urmeaza un asemenea tratament.
Atat la barbati, cat si la femei, oasele sunt puternice si dense pana in jurul varstei de 30-40 de ani. Dupa aceasta varsta incepe scaderea treptata a densitatii osoase.
In cazul in care se instaleaza osteoporoza, acestea se vor rupe mult mai usor, zonele predispuse fiind coloana vertebrala, soldul si antebratul - principalele oase de care depinde activitatea unei persoane.
Dupa menopauza are loc o scadere a densitatii osoase in medie cu 1-2% pe an. Procesul este explicabil prin faptul ca estrogenul protejeaza scheletul ajutand celulele osoase ale organismului sa isi mentina functia.
Consumul de calciu si vitamina D este important pentru cei care adopta terapia de substitutie hormonala pentru prevenirea si tratarea osteoporozei. Terapia hormonala trebuie administrata o perioada indelungata de timp pentru a sustine protectia impotriva fracturilor osoase.
4. Previne unele forme de cancer
In prima faza, terapia de substitutie hormonala contine medicamente care contin doar estrogeni. Studiile au demonstrat ca administrarea exclusiva a estrogenului creste riscul de aparitie a cancerului de uter, cea mai comuna forma fiind cancerul endometrial.
Pentru a diminua acest risc, se va adauga in terapia de substitutie hormonala al doilea hormon, progesteronul (hormon feminin produs de ovare, cu rol important in procesul de reproducere).
5. Alte beneficii
Cercetarile extensive au demonstrat ca terapia hormonala poate aduce si alte beneficii femeilor care au intrat la menopauza:
• pierderea memoriei si a functiei mentale - studiile au demostrat ca progesteronul poate proteja impotriva pierderilor de memorie si contribuie la imbunatatirea procesului de invatare chiar si in cazul unor boli cum este Alzheimer (un tip de dementa care are ca principale simptome, confuzia, alterarea memoriei, tulburari de vorbire, pana la incapacitatea pacientilor de a functiona normal).
• cancer - cancerul colorectal (al intestinului gros si rect) este caracterizat de modificari ale tranzitului intestinal si prin prezenta sangelui in scaun. Diverse studii au indicat un risc scazut de cancer colorectal la femeile care urmeaza tratament de substitutie hormonala.
• diabet zaharat - terapia de substitutie hormonala contribuie la mentinerea nivelului normal de zahar in sange. De cele mai multe ori, menopauza este o etapa cu multe schimbari in viata unei femei.
• incontinenta urinara - scaderea nivelului de estrogen stimuleaza declansarea incontinentei urinare. Terapia de substitutie hormonala ajuta la refacerea mucoasei uretrei si contribuie la ameliorarea starii de sanatate a vezicii urinare.
• migrena - frecvent intalnita dupa debutul menopauzei, in cazul femeilor care urmeaza o terapie de substitutie hormonala, incidenta acestora este foarte scazuta. Cu toate acestea, o parte dintre femeile care au experimentat migrene in timpul menstruatiei pot manifesta uneori pusee de dureri de cap.
• infectii ale tractului urinar - unele femei au raportat o crestere a numarului de infectii ale tractului urinar in timpul menopauzei. Cercetatorii cred ca utilizarea estrogenului (hormon feminin produs in mod normal de ovare, cu rol important in procesul de reproducere, care promoveaza dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine), poate ajuta organismul sa reziste la infectii.
• dantura - persoanele de sex feminin care urmeaza o terapie hormonala cu estrogeni prezinta un risc mai mic de a ramane fara niciun dinte, deoarece principiile care ajuta la prevenirea scaderii densitatii osoase se aplica si pentru prevenirea pierderii dintilor.
• vederea - exista dovezi ca terapia de substitutie hormonala poate preveni instalarea glaucomului si a degenerescentei maculare (doua cauze comune de orbire).
Dupa histerectomie
SusO femeie care a suferit o histerectomie (indepartarea chirurgicala a uterului si/sau ovarelor) va avea o menopauza normala. In cazul unei paciente care a suferit in cadrul histerectomiei de extirpare a ovarelor, menopauza se va instala imediat.
In primele etape, terapia de substitutie hormonala consta doar in administrarea de estrogen. Studiile au demonstrat ca acest lucru creste riscul de aparitie pentru cancerul endometrial.
Pentru preventie s-a adaugat in schema de tratament si progesteron (pentru femeile al caror uter nu a fost extirpat). Cu toate acestea, femeile care au suportat histerectomia nu au uter si nu exista in cazul lor pericolul de a dezvolta cancer endometrial. In concluzie, persoanele de sex feminin, cu histerectomie pot lua estrogen, insa fara progesteron.
Efectele secundare ale terapiei hormonale
SusUn risc major al tratamentului cu estrogeni este formarea cheagurilor de sange in vasele sanguine si de embolie pulmonara prin deplasarea acestor cheaguri la plamani.
Daca in istoricul medical al pacientei sunt mentionate astfel de manifestari nu trebuie sa utilizeze estrogen fara evaluarea atenta a medicului. Majoritatea expertilor sunt de acord ca folosirea terapiei de substitutie hormonala timp de cinci ani sau mai putin presupune riscuri scazute sau chiar absenta acestora.
Acest interval de timp poate fi prea lung pentru femeile care doresc pur si simplu o masura pe termen scurt de ameliorare a simptomelor neplacute ale menopauzei.
Specialistii considera ca beneficiile tratamentului de substitutie hormonala sunt mai numeroase decat riscurile. Indicat este sa discutati cu medicul curant despre potentialele avantaje si efecte secundare.
Cateva raspunsuri legate de aspectele negative ale terapiei de substitutie hormonala:
1. Cancerul mamar
- Tesutul mamar este foarte sensibil la estrogen si progesteron. Unii experti considera ca femeile expuse timp indelungat la acesti hormoni prezinta un risc ridicat de a dezvolta cancer de san.
In momentul de fata, legatura dintre cancerul de san si terapia de substitutie hormonala este subiectul dezbaterilor medicale si a studiilor clinice.
- Un studiu realizat in februarie 2000, publicat in jurnalul de medicina din New England, a conchis ca femeile al caror indice de masa corporala este scazut, sunt predispuse la aparitia cancerului de san. Rezultatele studiului au specificat ca femeile cu un numar mai mare de kilograme nu prezista acest risc.
- Analiza a 51 de studii, in 1997, a conchis ca administrarea terapiei hormonale pe o perioada de un an creste riscul declansarii cancerului la san.
- Majoritatea studiilor indica faptul ca pericolul de cancer mamar exista doar in cazul terapiei de substitutie hormonala pe termen lung (mai mult de 5-8 ani).
- Studiile arata o crestere a cazurilor de cancer de san in randul femelor care iau medicamente pentru substitutie hormonala si consuma una sau mai multe bauturi alcoolice intr-o zi.
2. Alte afectiuni
• Astm - Femeile carora li se administreaza tratament pentru substitutie hormonala au un risc usor crescut de a manifesta astm la o varsta mai inaintata.
• Calculi biliari - O piatra care se formeaza in vezica biliara, care nu este de natura canceroasa si care cauzeaza durere, necesita deseori interventie chirurgicala. Femeile care urmeaza un tratament cu doze mari de estrogen sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta calculi biliari.
• Modificari ale uterului - Terapia de substitutie hormonala poate agrava o boala dureroasa, numita endometrioza (caracterizata prin cresterea anormala a tesutului din uter in alte zone din organism, decat in cele intalnite in mod normal), cauzand durere si infertilitate sau chiar formarea de fibroame.
Indicatii si contraindicatii
SusCine ar trebui sa urmeze terapia de substitutie hormonala?
In ciuda riscurilor existente, terapia cu estrogen este considerata in continuare cea mai buna optiune pentru tratarea simptomelor menopauzei. Riscurile sunt suficient de reduse pentru a fi considerate acceptabile, tinand cont de simptomele manifestate anterior tratamentului.
Beneficiile terapiei hormonale pe termen scurt pot depasi riscurile in cazul unei persoane de sex feminin daca:
- experimenteaza simptome de intensitate moderata pana la severa;
- densitatea masei osoasa este atat de scazuta inca nu poate tolera alte tratamente sau nu se obtin rezultate pozitive cu alte tratamente;
- manifesta menopauza prematura - instalata inainte de varsta de 40 de ani sau ovarele si-au incetat functia inainte de aceeasi varsta (insuficienta ovariana prematura). Femeile in cazul carora menopauza s-a instalat prematur sau au insuficienta ovariana prematura vor prezenta alte riscuri de sanatate, comparativ cu femeile care ajung la menopauza la varsta medie de aproximativ 50 de ani:
- risc scazut de cancer la san;
- risc marit de osteoporoza;
- risc crescut de boala coronariana.
In plus, terapia hormonala contribuie la reducerea riscului de de osteoporoza si boli coronariene atunci cand este inceputa la scurt timp dupa instalarea menopauzei. Pentru aceeasi categorie de persoane, beneficiile oferite de terapia hormonala sunt mai mari decat riscurile. Este foarte important sa va consultati medicul in legatura cu riscurile dvs. personale.
Cine ar trebui sa evite terapia hormonala?
Femeile cu cancer mamar, boli cardiovasculare, probleme de circulatie care implica tulburari de coagulare nu trebuie sa foloseasca terapia de substitutie hormonala pentru ameliorarea simptomelor menopauzei.
Pacientele care nu sunt deranjate de instalarea menopauzei nu trebuie sa urmareasca tratamentul hormonal pentru prevenirea pierderilor de memorie sau a accidentelor vasculare cerebrale. In schimb, puteti consulta medicul curant pentru a va prescrie medicamente care va pot imbunatati stilul de viata.
Cum puteti sa va protejati de riscurile pe care terapia hormonala le implica?
Discutati cu medicul dvs. despre eventualele strategii/situatii:
- Timpul este in favoarea dvs. - riscul ca terapia hormonala sa provoace boli de inima nu este ridicat in randul femeilor cu varsta mai mica de 60 de ani. De fapt, unele studii sugereaza ca estrogenul poate proteja inima daca este administrat in primii ani de menopauza.
- Reduceti cantatatea de medicamente - intial trebuie sa va administrati dozele minime care pot trata simptomele care apar la menopauza. Daca acestea nu dispar, medicul va poate recomanda un tratament pe termen lung, tinandu-va sub observatie pentru a se asigura ca beneficiile terapiei hormonale continua sa depaseasca riscurile.
- Gasiti cea mai buna metoda de administrare a tratamentului - estrogenii pot fi introdusi in organism prin medicamente, creme, geluri, supozitoare, ovule vaginale cu sau fara eliberare lenta.
Daca va confruntati, de exemplu, doar cu simptome vaginale izolate puteti sa folositi crema sau inelul vaginal. Daca nu ati facut histerectomie si luati pastile pe cale orala veti avea nevoie de progestin (disponibil sub forma de pilula contraceptiva, pilula combinata, gel vaginal, dispozitiv intrauterin).
Medicul dvs. va poate ajuta sa gasiti cea mai buna metoda de administrare, care sa va ofere cele mai multe beneficii si confort in raport cu riscurile si costurile.
Alternative in cazul in care nu puteti urma terapie de substitutie hormonala
Simptomele specifice menopauze pot fi controlate si prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Medicul curant poate recomanda un program de exercitii fizice si schimbarea obiceiurilor alimentare inainte de a va prescrie un tratament medicamentos. In cazul in care modificarea stilului de viata nu ajuta la ameliorarea simptomelor deranjante, exista si alte medicamente pe langa terapia hormonala care pot diminua disconfortul.
Terapia hormonala si vindecarea cancerului
SusHormonii sunt substante chimice care stimuleaza anumite tipuri de celule canceroase sa se dezvolte; astfel iau nastere cancerul de san si cel de prostata.
In alte cazuri, hormonii pot distruge celulele canceroase, prin influentarea ritmului de dezvoltare sau chiar prin oprirea cresterii. Terapia hormonala ca tratament contra cancerului poate implica administrarea de medicamente care interactioneaza cu actiunea unui hormon. In astfel de cazuri, tratamentul consta in extirparea chirurgicala a glandei care elibereaza hormonul.
Cum actioneaza terapia hormonala?
Medicul va poate recomanda un test de receptori hormonali pentru a determina optiunile de tratament si pentru a afla mai multe informatii despre starea tumorii. Acest test il poate ajuta sa stabileasca daca celulele canceroase sunt sensibile la hormoni.
Testul receptorilor hormonali masoara nivelul unui anumit tip de proteine (numite receptori hormonali) din tesutul canceros. Hormonii,ca estrogenul si progesteronul apar in mod normal in organism si se pot atasa la aceste proteine.
Daca testul este pozitiv, acest lucru indica faptul ca hormonul ajuta celulele canceroase sa se dezvolte. In acest caz, poate fi aplicata terapia hormonala pentru a bloca actiunea hormonului si pentru a-l indeparta de celulele canceroase (receptori hormonali). Daca testul este negativ, hormonul nu afecteaza dezvoltarea celulelor canceroase si vor fi administrate ale tratamente pentru eradicarea cancerului.
Daca testul indica faptul ca hormonii influenteaza evolutia cancerului, acesta poate fi tratat in urmatoarele moduri:
- tratamentul va viza actiunea celulelor canceroase si va incerca sa le indeparteze de hormonii de care au nevoie pentru a creste;
- se va institui o terapie cu scopul de a opri activitatea glandei care produce hormoni;
- se va interveni chirurgical pentru a se extirpa glandele care produc hormoni (cum ar fi ovarele care produc estrogen sau testiculele care produc testosteron).
Tipul de terapie hormonala corespunzator unei persoane depinde de multi factori, cum ar fi: tipul si marimea tumorii, varsta persoanei, prezenta receptorilor hormonali la nivelul tumorii, etc.
Cand trebuie aplicata terapia hormonala?
Medicul poate prescrie tratamentele hormonale inaintea altora sau dupa ce au fost incercate deja alte tratamente pentru cancer. Daca tratamentul hormonal a fost prescris inainte de tratamentul de baza, acesta poarta denumirea de tratament neoadjuvant (de inductie).
Acest tip de terapie distruge celulele canceroase si sustine eficacitatea tratamentului primar. In cazul in care terapia hormonala este recomandata dupa tratamentul de baza al cancerului este numita terapie adjuvanta (cu rol de a creste sansele de vindecare).
In cazul anumitor tipuri de cancer, terapia hormonala se administreaza imediat ce este diagnosticat cancerul (premergator oricarui alt tratament). Rezultatul consta in reducerea dimensiunii tumorii sau stoparea dezvoltarii acesteia. In caz de cancer de prostata, substitutia hormonala atenueaza simptomele dureroase si inconfortabile din stadiile avansate ale bolii.
Care sunt efectele secundare ale terapiei hormonale?
Efectele secundare pot varia in functie de tipul tratamentului implicat. O serie de factori sunt implicati in alegerea acestuia: profilul medical individual, diagnosticul, reactia bolnavului la tratament, etc. Efectele secundare pot fi severe, usoare sau absente.
In cazul cancerului de prostata, atat indepartarea chirurgicala a testiculelor cat si terapia hromonala pot ameliora starea de sanatate a pacientului. In ambele cazuri pot exista urmatoarele reactii adverse:
- bufeuri;
- impotenta;
- diminuarea apetitului sexual;
- dezvoltarea tesutului mamar.
Femeile care sufera de cancer mamar pot manifesta efecte secundare similare cu cele experimentate la menopauza:
- bufeuri;
- cresterea fertilitatii la femeile tinere;
- menstre neregulate;
- oboseala;
- eruptii cutanate;
- scaderea apetitului alimentar sau crestere in greutate;
- atrofia vaginala si prurit vaginal.
Barbatii care au cancer pot experimenta urmatoarele reactii adverse ale tratamentului hormonal:
- greata si/sau varsaturi;
- eruptii cutanate;
- impotenta;
- diminuarea apetitului sexual.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Endocrinologie
- Dr. Magda Bajenaru -
- Dr. Camelia Procopiuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Ileana Sucaliuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Horia Ioan Ursu - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Dumitriu Niculina - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Dezechilibrele hormonale
- Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice
- Andropauza
- Medicina Anti-Imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul HGH
- Legatura dintre migrene si hormoni
- Menopauza la barbati
- Infarctul miocardic si angina instabila
- Testarea hormonilor tiroidieni
- Hormonii: efectele asupra organismului