Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Semnele subtile ale nivelului scazut de testosteron

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2013

Generalitati

Sus
Semnele subtile ale nivelului scazut de testosteron

Testosteronul este un hormon produs in mod natural de organism. In cazul barbatilor, acest hormon este secretat de testicule si este responsabil pentru stimularea productiei de sperma si pentru apetitul sexual, precum si pentru dezvoltarea osoasa si musculara.

Odata cu inaintarea in varsta, cantitatea testosteronului se reduce, iar cand productia sa scade in mod drastic, nivelul insuficient al hormonului da nastere mai multor semne si complicatii pentru sanatate.

Scaderea nivelului de testosteron, insotita de simptome care perturba desfasurarea normala a vietii, este tratata in general prin terapia de substitutie a testosteronului. Acest tratament are efecte secundare si prezinta riscuri pe termen lung, de aceea doar medicul poate sa decida administrarea lui in cazuri specifice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Semnele si simptomele nivelului scazut de testosteron
  3. Tratamentul nivelului scazut de testosteron
  4. Citeste pe aceeasi tema

Semnele si simptomele nivelului scazut de testosteron

Sus

Nivelul scazut de testosteron este diagnosticat atunci cand concentratia hormonului scade sub valoarea de 300 de nanograme pe decilitru (ngdl). Andropauza, caracterizata prin declinul productiei de testosteron, este echivalentul masculin al menopauzei.

In timp ce femeile experimenteaza schimbari fiziologice si mentale drastice odata cu scaderea productiei de estrogen, la barbati secretia testosteronului se diminueaza gradual. Atunci cand nivelul hormonului masculin scade in mod drastic, pot sa apara mai multe semne si simptome. Cele mai importante dintre acestea sunt

- Apetitul sexual scazut. Testosteronul joaca un rol esential in libidoul masculin. Pe masura ce un barbat imbatraneste, acesta traverseaza mai multe declinuri in dorinta de a intretine raporturi intime, observate in general de partenera. In timpul contactului sexual, acelasi nivel insuficient de testosteron in organism poate face dificila atingerea orgasmului.

- Dificultatea obtinerii unei erectii. Testosteronul participa de asemenea in obtinerea unei erectii. Acest hormon nu este implicat in procesul propriu-zis de vascularizare a organului sexual masculin, insa el este cel care stimuleaza receptorii creierului in a produce oxid de azot, o molecula direct implicata in stabilirea unei erectii. Nivelul scazut de testosteron mai este asociat si cu alte afectiuni care cauzeaza disfunctii erectile, precum obezitatea, diabetul sau ateroscleroza.

- Cantitatea scazuta de sperma. Tot testosteronul este direct implicat in productia de sperma, fluidul care ofera motilitate spermatozoizilor. Cu cat are un barbat mai mult testosteron in organism, cu atat mai multa sperma va produce acesta. Astfel, barbatii care observa o diminuare a volumului spermei dupa ejaculare, pot suspecta o reducere importanta a nivelului testosteronului in corp.

- Caderea parului. Testosteronul mai este implicat in mai multe functii ale organismului, printre care se numara si productivitatea foliculilor. Calvitia este un fenomen firesc al inaintarii in varsta, insa barbatii cu nivel scazut de testosteron pot observa o pierdere masiva a parului corporal si facial.

- Oboseala si energia limitata. Pacientii cu nivel scazut de testosteron acuza deseori stari de oboseala extreme si rezerve limitate de energie. Astfel, barbatii care se simt extenuati in mod frecvent (desi se odihnesc suficient) si care gasesc tot mai greu motivatia de a face miscare sau de a se implica in activitati care solicita un efort fizic oarecare, ar putea suferi de un nivel insuficient de testosteron in organism.

- Pierderea masei musculare. Intrucat testosteronul joaca un rol important in construirea masei musculare si in mentinerea vigurozitatii sale, barbatii cu un nivel scazut de testosteron pot observa o scadere a tonusului muscular, in special la nivelul mainilor, picioarelor sau al pieptului. De asemenea, barbatii care incearca sa remedieze pierderea masei musculare prin ridicari de greutati pot constata ca este foarte dificil sa isi dezvolte musculatura.

- Cresterea depunerilor de grasime. Nu doar pierderea tonusului muscular este un simptom specific nivelului scazut de testosteron, ci si cresterea depunerilor de grasime in corp. Motivele acestui fenomen nu sunt inca clare in randul cercetatorilor, insa unele studii arata ca genele care controleaza procentajul de grasime in corp sunt de asemenea responsabile cu fluctuatiile de testosteron la barbati.

- Scaderea densitatii osoase. Numita osteoporoza, aceasta afectiune este asociata de regula cu sexul feminin. Chiar si asa, barbatii cu un nivel redus de testosteron pot experimenta scaderea densitatii osoase, deoarece hormonul masculin ajuta la dezvoltarea si intarirea sistemului osos. Barbatii cu deficit de testosteron, in special cei care au aceasta problema de ani intregi, sunt predispusi fracturilor osoase, de regula la sold, picioare, coaste si incheieturi.

- Tulburari de dispozitie. Femeile experimenteaza deseori tulburari de dispozitie la menopauza, odata cu scaderea nivelului de estrogen. Barbatii cu deficit de testosteron pot prezenta aceleasi simptome, intrucat hormonul influenteaza starea de spirit si capacitatea mentala. Studiile de specialitate arata ca barbatii al caror organism nu mai produce suficient testosteron sunt mai susceptibili sa experimenteze depresia, iritabilitatea si incapacitatea de concentrare.

Tratamentul nivelului scazut de testosteron

Sus

Daca un barbat prezinta simptomele nivelului scazut de testosteron si testele confirma diagnosticul, medicul poate sa recomande o forma de tratament prin substitutie hormonala. Pentru milioane de barbati din lumea intreaga cu nivel redus de testosteron, dar care nu prezinta simptome, tratamentul nu este recomandat.

Terapia de subtitutie hormonala pentru testosteron ia mai multe forme

- Patch-uri de piele (transdermice) se poarta pe brat sau la nivelul trunchiului superior;
- Geluri testosteronul este absorbit direct in piele, la aplicarea gelului o data pe zi.
- Patch-uri pentru cavitatea bucala o tableta se lipeste de gingia superioara, deasupra incisivului, eliberand testosteron in fluxul sanguin prin tesutul oral;
- Injectii si implanturi testosteronul poate fi injectat direct in muschi sau implantat in tesuturile moi ale corpului;

Testosteronul administrat prin pilule orale poate afecta ficatul, de aceea medicii recomanda terapiile care permit absorbtia hormonului direct in fluxul sanguin.


Medici specialisti Sexologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate