Legatura dintre glanda tiroida si caderea parului
Generalitati
SusParul este podoaba unei femei, arma sa de frumusete. De regula, este normal sa pierdem intre 50 si 100 de fire de par pe zi, insa nu mai mult. Firul de par se poate rupe fie pentru ca a fost agresat termic, fie din cauza unor afectiuni ale glandei tiroide, a stresului sau a unor factori asociati stilului de viata.
Cuprins articol
Problemele tiroidiene si caderea parului
SusCaderea parului este un semn ca hormonii glandei tiroide pot fi dezechilibrati. Atat hipotiroidismul, cat si hipertiroidismul pot cauza caderea parului. De cele mai multe ori, parul creste la loc in momentul in care problema glandei este tratata.
Pacientii diagnosticati cu afectiuni ale glandei tiroide se plang adesea de caderea abundenta a parului, precum si de schimbari ale texturii firelor de par, care devin subtiri, deshidratate si isi pierd stralucirea.
De aceea, orice pacient care a fost diagnosticat cu o afectiune a glandei tiroide trebuie sa consulte un medic pentru ca impreuna sa reuseasca sa combata efectele secundare pe care aceasta le poate avea asupra parului. In primul rand, doar medicul dermatolog poate stabili cauza caderii parului.
Totodata, nu numai disfunctiile glandei tiroide sunt responsabile pentru caderea parului, ci si unele medicamente care fac parte din tratament. In astfel de cazuri, pacientul trebuie sa mearga la medicul endocrinolog, iar acesta sa-i schimbe tratamentul.
Sindromul ovarului polichistic (PCOS) poate fi o alta cauza a caderii parului, precum si problemele de ovulatie sau cresterea in greutate, insa de cele mai multe ori primul simptom al PCOS este caderea parului.
Cauzele caderii parului
SusAlopecia areata. Acesta este o forma de pierdere recurenta a parului, care poate afecta orice zona piloasa si care poate cauza stres psihologic. Tratamentul consta in terapii pentru stimularea cresterii parului. Uneori tratamentul este injectabil, iar caderea parului se opreste dupa cateva luni de la inceperea tratamentului.
Slabirea brusca. Cu ajutorul unei diete sanatoase si echilibrate parul isi va reveni la volumul sau obisnuit.
Utilizarea in exces a produselor de coafat, dar si obiceiul de a tine parul strans in coada au rolul de a slabi firul de par si de a-l fragiliza.
Chimioterapia si radioterapia. Sunt doua dintre cele mai utilizate terapii in lupta impotriva cancerului si care pot avea un efect neplacut asupra parului, insa daunele produse parului sunt temporare, deoarece odata ce tratamentul este finalizat, parul creste la loc.
Nivelul crescut de stres. Tensiunile la locul de munca, in familie, problemele financiare sau perioadele incarcate, cu multa oboseala fizica si psihica, pot duce la caderea masiva a parului. De aceea, este indicat sa tineti stresul sub control si sa gasiti metode de relaxare.
Nasterea. Sunt femei care se pot bucura de un par bogat in timpul sarcinii, datorita nivelului ridicat de hormoni, insa imediat dupa nastere, atunci cand nivelul hormonilor revine la normal, acestea incep sa cada extrem de repede.
Pilulele contraceptive. Unul dintre efectele secundare ale pilulelor contraceptive este pierderea parului. Hormonii care suprima ovulatia pot cauza subtierea parului. Uneori, pierderea parului poate debuta atunci cand incetati administrarea contraceptivelor.
Impetigo. Cand herpesul afecteaza scalpul, ciuperca duce la pierderea parului pe zone destul de mari, insotite de mancarime. Zonele de chelie pot fi solzoase si rosii. Herpesul scalpului este tratat cu medicamente antifungice.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Endocrinologie
- Dr. Magda Bajenaru -
- Dr. Ileana Sucaliuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Horia Ioan Ursu - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Cristina Spiroiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Ion Radu Rotarus -
Articole recomandate
- Importanta controlului endocrionologic periodic
- Hipotensiunea arteriala
- Amenoreea sau lipsa menstruatiei
- Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi!
- Remedii naturiste impotriva caderii parului
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Caderea parului
- Tratament pentru caderea parului
- Mituri despre caderea parului la barbati