Estrogenul si emotiile la femei
Introducere
SusEste clar demonstrat faptul ca estrogenul este direct implicat in bunastarea emotionala a femeii. Depresia si anxietatea afecteaza femeile mai frecvent in perioadele de producere a estrogenilor decat la barbati sau la femeile la menopauza.
Estrogenul este de asemeni implicat in tulburari de dispozitie care apar doar la femei: sindrom premenstrual, tulburare disforica premenstruala si depresia postpartum.
Cum afecteaza estrogenul dispozitia este un subiect mai putin studiat. Este prea mult estrogen? Sau prea putin? Se pare ca efectele emotionale ale estrogenului sunt aproape la fel de misterioase ca insasi dispozitia.
Cuprins articol
Estrogenul - ce este normal?
SusIncepand de la pubertate, ovarele femeii incep sa secrete estrogen in functie de fiecare ciclu menstrual. La mijlocul ciclului, nivelul de estrogen creste brusc, determinand eliberarea unui ovul (ovulatie). Apoi, nivelul scade la fel de repede. In restul lunii, nivelul de estrogen creste si scade gradual.
Nivelul normal de estrogen poate sa varieze. Diferente mari sunt obisnuite la aceeasi femeie in zile diferite, sau intre doua femei in aceeasi zi a ciclului. Nivelul masurat al estrogenului la un moment dat nu reprezinta o predictie pentru tulburari emotionale.
Hormonii si creierul
SusNu trebuie spus ca estrogenul nu are un rol important in reglarea dispozitiei. Estrogenii actioneaza peste tot in organism, inclusiv in partile creierului care controleaza emotiile.
Efecte ale estrogenilor:
- cresterea nivelului de serotonina si a numarului de receptori pentru serotonina la nivelul creierului
- modifica producerea si efectele endorfinelor, substante chimice din creier responsabile pentru starea de bine
- protejeaza nervii de leziuni si, posibil, stimuleaza cresterea nervilor.
Este imposibil de prezis ce inseamna aceste efecte la o anume femeie. Actiunile estrogenului sunt prea complexe pentru a fi complet intelese de cercetatori la momentul actual.
Spre exemplu, in ciuda efectelor aparent pozitive ale estrogenilor la nivelul creierului, dispozitia multor femei se imbunatateste dupa menopauza cand nivelul de estrogen este foarte scazut.
Unii experti cred ca anumit femei sunt mai vulnerabile la modificarile nivelului de estrogen ce apar in mod normal in timpul ciclului menstrual. Ei sugereaza ca aceste modificari bruste ale nivelelor sanguine de hormon creaza tulburarile de dispozitie prezente de-a lungul anilor fertili.
Sindromul premenstrual - PMS
SusAproximativ 90% dintre femei prezinta simptome neplacute inainte de menstruatie. Daca simptomele sunt in mod constant destul de severe pentru a afecta viata de fiecare zi, stare se denumeste sindrom premenstrual.
Vorbind in general, sindromul premenstrual este definit daca:
- simptome fizice si emotionale apar in mod constant cu cateva zile inaintea menstruatiei, cateva luni la rand
- simptomele dispar la terminarea menstruatiei si nu apar in alte momente
- simptomele determina probleme personale semnificative (la serviciu, scoala sau in relatia cu alti oameni)
- in aparitia simptomelor nu pot fi implicate medicamente, droguri, alcool sau alte boli.
Balonarea, edemul mainilor si al picioarelor, sensibilitatea dureroasa a sanilor, sunt de obicei simptomele fizice. Pot fi prezente si simptome psihice: depresie, manie sau iritabilitate, anxietate sau retragere sociala. Intre 20 si 40% dintre femei pot prezenta sindrom premenstrual la un moment de-a lungul vietii.
Tulburarea disforica premenstruala
SusCa si in cazul sindromului premenstrual, femeile cu tulburare disforica premenstruala, dezvolta dispozitie negativa inainte de menstruatie. Unii experti considera tulburarea disforica premenstruala ca o forma severa de sindrom premenstrual.
In aceasta afectiune, simptomele legate de dispozitie sunt mai severe si deseori umbresc simptomele fizice.
Tulburarile emotionale sunt suficient de severe pentru a interfera cu activitatile de fiecare zi. Apare la 3-7% dintre femei.
Estrogenul pare sa fie implicat in aceste tulburari de dispozitie, dar nu se stie cum exact se produce acest lucru. Nivelul de estrogen la femeile care prezinta sindrom premenstrual si tulburare disforica premenstruala sunt aproape intotdeauna normale.
Problema poate fi, totusi, in modul in care acest estrogen actioneaza la nivelul structurilor creierului responsabile cu dispozitia. Femeile cu aceste afectiuni, pot, de asemeni, sa fie afectate de fluctuatiile normale ale estrogenului din timpul ciclului menstrual.
Depresia postpartum
SusRolul estrogenului in aparitia depresiei postpartum este neclar. Starea de tristete de dupa nastere este destul de frecventa si este considerata normala. Totusi, 10-25% dintre femei prezinta depresie majora in primele 6 luni dupa nastere.
Scaderea brusca a nivelului de estrogeni din sange dupa nastere, pare sa fie motivul aparitiei acestei afectiuni - desi legatura aceasta nu a fost inca dovedita stiintific.
Depresia postpartum se trateaza ca orice alta depresie, cu antidepresive, psihoterapie sau ambele. Unele preparate cu estrogen, par sa aiba un rol adjuvant in tratamentul depresiei, alaturi de celelalte tratamente.
Depresia perimenopauza
SusIn perioada de cateva luni sau ani inainte de instalarea menopauzei (perioada numita perimenopauza) nivelele de estrogen sunt haotice si imprevizibile. In timpul perimenopauzei, 10% dintre femei prezinta simptome ale depresiei care pot fi cauzate de nivelele fluctuante de estrogen.
Unele studii sugereaza ca folosirea de plasturi transdermici cu estrogen poate imbunatati depresia din perioada perimenopauzei. Femeile din acest studiu nu au primit tratament cu antidepresive, deci suplimentarea estrogenului a determinat ameliorarea depresiei.
Depresia postmenopauza
SusLa menopauza, nivelul de estrogen scade foarte mult. In mod surprinzator, administrarea de estrogen la femeile la menopauza nu amelioreaza simptomele depresiei. In cateva trialuri mari care evaluau tratamentul substitutiv cu hormoni, femeile care luau estrogen raportau aceleasi probleme mentale ca si cele care luau placebo.
Dupa menopauza incidenta depresiei la femei scade, devenind asemanatore cu a barbatilor de aceeasi varsta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Endocrinologie
- Dr. Magda Bajenaru -
- Dr. Horia Ioan Ursu - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Dumitriu Niculina - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Cristina Spiroiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Ion Radu Rotarus -