Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni

Actualizat la data de: 14 Martie 2023
Consultant medical:

Dr Florescu Maria Cristina
Medic Specialist Endocrinologie

Clinica: Centrul Medical Optim Sano

Generalitati

Sus
Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni

Hormonii joaca un rol foarte important in mentinerea sanatatii organismului oricarei femei. Cand exista fluctuatii ale nivelului de hormoni sunt afectate starea de spirit, dorinta sexuala, fertilitatea si ovulatia.

In fiecare luna se produc hormoni caracteristici sexului feminin - estrogen si progesteron; atunci cand valorile acestora nu sunt echilibrate, sanatatea poate avea de suferit.

Hormonul care stimuleaza eliberarea gonadotropinelor (GnRh) influenteaza functionalitatea hipotalamusului, glandei pituitare si functia ovarelor, trompelor uterine si uterului.

Functionarea normala a glandelor si productia de hormoni sunt influentate de diversi factori: alimentatie, stilul de viata, activitatea fizica, stresul, emotiile, varsta si ovulatia.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Semne si simptome
  3. Clasificare
  4. Cauze
  5. Diagnosticare
  6. Tratament
  7. Sfaturi utile
  8. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

- tulburari de ciclu menstual;

- infertilitate;
- acnee;
- ten gras (excesul desebum);
- pilozitate excesiva;
- oboseala;
- anxietate;
- diminuarea apetitului sexual;
- dureri de cap;
- crestere in greutate;
- depresie;
- retentie de apa;
- sindrom premenstrual;
- infectii de tract urinar.

Clasificare

Sus

1. Nivel ridicat de estrogen

Estrogenul este un hormon care actioneaza in principal asupra sistemului reproducator, dar are efecte si la nivelul sistemului cardiovascular, digestiv, imun, osos si de asemenea la nivel neuro-psihic. Este principalul hormon sexual feminin, dar este prezent si in organismul masculin, in cantitati mult mai mici.

Nivelul ridicat de estrogenpoate fi asociat cu obezitatea, existenta unor tumori ovariene, afectiuni hepatice, utilizarea anticonceptionalelor orale sau terapiei hormonale de substitutie si in cazuri foarte rare excesul de estrogen apare ca urmare a unei afectiuni genetice (sindromul de exces al aromatazei).

Simptomele unui nivel ridicat de estrogen sunt:

- sindromul premenstrual;

- migrene;

- indispozitie, tristete;

- crampe;

- fibrom uterin;

- depresie;

- crestere inexplicabila in greutate;

- oboseala si letargie;

- insomnie;

- afectiuni dermatologice;

- senzatie de tensiune la nivelul sanilor;

- libido scazut;

- tulburari menstruale .
2. Nivel scazut de estrogen
Desi frecvent apare la menopauza, femeile pot prezenta un nivel scazut de estrogen si din cauza unor boli autoimune, a histerectomiei, chimioterapiei sau radioterapiei. De asemenea, femeile care practica un sport de performanta pot avea un nivel redus de estrogeni.

Nivelul scazut de estrogen influenteaza starea de spirit, cauzeaza atrofia vaginala si durere in timpul contactului sexual,predispune la infectii de tract urinar inferior prin modificari la nivelul uretrei.

Simptomele unui nivel scazut de estrogen sunt:

- oboseala;

- insomnie;

- tulburari de memorie;

- dificultati de concentrare;

- scaderea densitatii minerale osoase;

- atrofie vaginala;

- piele uscata si ridata prematur;

- scaderea libidoului;

- ateroscleroza;

- migrene;

- infectii vaginale;

- depresie

3. Nivel ridicat de progesteron
Progesteronul este un hormon natural, secretat de ovare in timpul ciclului menstrual. Nivelul de progesteron poate creste in urma administrarii de anticonceptionale sau a terapiei de substitutie hormonala.

Excesul de progesteron cauzeaza oboseala si somnolenta. Un alt simptom specific este uscaciunea vaginala, insotita de cantitatea scazuta a menstrei.
Simptomele unui nivel ridicat de progesteron sunt:

- sensibilitatea sanilor;

- senzatie de balonare;

- tristete;

- somnolenta;

- ameteala;

- predispozitie la infectiile vaginale;

- deficienta functionala de estrogen.
4. Nivelul scazut de progesteron
Progesteronul are un rol important in stimularea si reglarea diverselor functii din organism.Cauzele scaderii progesteronului sunt multiple: excesul de estrogen, rezistenta la insulina, stresul cronic, efectul anumitor medicamente, inactivitatea etc.

Simptomele unui nivel scazut de progesteron sunt:
- infertilitate;
- depresie;
- mastopatia fibrochistica;
- crestere in greutate;
- ciclu menstrual neregulat;
- sensibilitatea sanilor.

5. Nivel ridicat de testosteron
Desi testosteronul este considerat un hormon exclusiv masculin, el este secretat si in organismul feminin, in cantitati mult mai reduse si poate fi convertit in estrogen, influentand functia aparatului reproductiv, urinar, sistemului osos, ficatului si muschilor, inainte si dupa instalarea menopauzei.

Testosteronul afecteaza libidoul si placerea sexuala.
Excesul acestui hormon perturba functionarea normala a organismului. Netratat, nivelul ridicat de testosteron poate avea consecinte negative asupra sanatatii: rezistenta la insulina, diabet zaharat, hipercolesterolemie, hipertensiune si boli cardiovasculare.

Simptomele unui nivel crescut de testosteron:
- acneea;
- hirsutism;
- subtierea parului capilar;
- tulburari ale ciclului menstrual ;
- infertilitate;
- hipercolesterolemie;
- grasime depusa in jurul abdomenului.

6. Nivel scazut de testosteron
Un nivel scazut de testosteron in organism afecteaza femeile aflate la orice varsta. Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de histerectomia totala, insuficienta adrenala primara (boala Addison), insuficienta hipofizara care implica deficitul de ACTH si gonadotropi, anorexia, anumite medicamente.

Simptomele nivelului scazut de testosteron:

- libido scazut;

- oboseala;

- indispozitie;

- atrofia vaginala.

Cauze

Sus

1. Tulburarile hormonale si ciclul menstrual
Exista numerosi factori care pot afecta echilibrul hormonal si implicit un ciclu menstrual normal -stresul, consumul exagerat de cafea sau alcool,un regim alimentar dezechilibrat, lipsa sau excesul de activitate fizica, anumite medicamente.
Alti factori care pot perturba echilibrul hormonal si menstruatia:
Tulburari functionale ale glandei suprarenale -Sub influenta stresului, glandele suprarenale secreta cortizol care influenteaza negativ nivelul de gonadotropi,estrogensiprogesteron.
Tulburari de alimentatie - Hormonii nu provoaca probleme de alimentatie, insa dezechilibrul hormonal poate cauza tulburari in acest sens, precum anorexia si bulimia. Cand apar astfel de tulburari sunt afectati hormonii tiroidieni, hormonii de crestere; nivelul de estrogeneste scazut, iar nivelul hormonilor de stres este ridicat. Aceste circumstante conduc la instalarea amenoreei.
Probleme de ovulatie - Aceste tulburari pot fi determinate de nivelul ridicat de testosteron sau prolactinasau de rezistenta la insulina.
Sindromul ovarului polichistic - Afectiunea este cauzata frecvent de hiperandrogenism. In aceasta situatie apare un dezechilibru major, deoarece nivelul de hormon luteinizant este ridicat, iar nivelul de hormon foliculostimulant (FSH) este scazut.
Modificari ale mucusului cervical (glera cervicala) - Schimbarile legate de mucusul cervical includ transformari privind densitatea si consistenta acestuia sau productia diminuata inclusiv in timpul ovulatiei.

2. Dezechilibre hormonale si perioada post-partum (dupa nastere)
Dupa sarcina organismul se confrunta cu diferite dereglari hormonale; din acest motiv foarte multe mamici manifesta tulburari emotionale si fizice, cel mai frecvent manifestandu-se depresia post-partum.

O alta afectiune intalnita la 5-7% dintre femeile care tocmai au nascut este tiroidita postpartum - inflamatia nedureroasa a glandei tiroide, care se poate manifesta in cursul primului an dupa nastere. Simptomele initiale pot fi asemanatoare cu cele intalnite in caz de hipertiroidism: tulburari de ritm cardiac, scadere brusca si inexplicabila in greutate, nervozitate, oboseala si sensibilitate crescuta la caldura.In a doua etapa a bolii, manifestarile se apropie de cele ale hipotiroidiei, incluzand crestere inexplicabila in greutate, voce ragusita, constipatie, oboseala si sensibilitate crescuta la frig.Diagnosticul este stabilit de medicul endocrinolog in urma investigatiilor de specialitate.

3. Alte cauze ale tulburarilor hormonale
Perturbarea hormonala poate avea mai multe cauze cu efect direct asupra sanatatii care conduc la infertilitate feminina.

Afectiuni ale glandelor endocrine - Cele mai importante glande - hipotalamus, tiroida, hipofiza - sunt responsabile de existenta hormonilor de reproducere. Cand apar anomalii in functionarea acestor glande se poate instala infertilitatea feminina. Stresul, modificarile bruste de greutate, consumul de medicamente si diverse boli ar putea duce la aparitia acestor dezechilibre.

Menopauza prematura - Sau insuficienta ovariana prematura apare atunci cand femeile cu varsta sub 40 de ani sufera de dereglari hormonale manifestate prin lipsa ovulatiei sau a menstruatiei.

Nivelul ridicat de insulina.

Mediul toxic, poluarea si toxicitatea din alimente, apa si aer - pesticidele, toxinele, compusii unor materiale plastice.

Stresul prelungit - corpul este proiectat sa faca fata stresului prin eliberarea de hormoni care sa lupte cu stresul. Cu toate acestea, stresul cronic influenteaza acest proces natural, avand drept rezultat manifestari ca iritabilitatea, schimbarile de dispozitie, dureri de cap, insomnie, cresterea in greutate.

Diagnosticare

Sus

Activitatea hormonala poate fi analizata de catre medicii ginecologi si endocrinologi specializati in diagnosticarea si tratarea tulburarilor hormonale.
Optiunile de tratament depind de starea generala de sanatate a pacientului, de varsta, de tipul de dezechilibru hormonal si de gravitatea problemelor legate de fertilitate.

Tratament

Sus

Echilibrul hormonal este esential pentru mentinerea sanatatii si pentru stimularea sistemului imunitar. Exista mai multe alternative de tratament pentru tulburarile hormonale.

Cele mai bune rezultate pot fi obtinute in urma terapiei medicale combinate cu un stil de viata sanatatos, care presupune o dieta echilibrata, exercitii fizice,odihna si reducerea stresului.

Sfaturi utile

Sus

Reduceti stresul, relaxati-va prin yoga, pictura, meditatie, etc. si asigurati-va ca acordati suficient timp odihnei. Evitati cauzele externe care provoaca dezechilibrul hormonal:

Evitarea disruptorilor endocrini

Disruptorii endocrini sunt substante chimice care exista in aer, apa si sol, care au efecte nefavorabile asupra sintezei si secretiei hormonale, metabolismului si functiilor celulare. Pot mima efectele estrogenilor/androgenilor sau pot avea efecte antiestrogenice/antiandrogenice, cu impact asupra sistemului reproductiv. De asemenea, pot favoriza aparitia unor cancere hormono-dependente. Exemple de disruptori endocrini: dioxina, bisfenol A, ftalati, parabeni, metale grele, fitoestrogeni, pesticide.

Alegerea dietei corespunzatoare - recomandari
O dieta sanatoasa si echilibrata este esentiala pentru sanatatea si echilibrul sistemului hormonal. Renuntati la consumarea alimentelor procesate si a celor care contin cantitati ridicate de zaharsaugrasimisaturate.

- Adaugati in dieta cat mai multe fibre (minim 30 g/zilnic).

- Beti multa apa si reduceti consumul de cafea, bauturi dulci si alcool.

- Consumati alimente cat mai naturale, organice, integrale (fructe si legume crude, cereale integrale).

- Includeti pestele in dieta dvs. de trei ori pe saptamana.

- Optati pentru produse lactate naturale.


Medici specialisti Endocrinologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate