Cum poate fi combatuta obezitatea
Generalitati
SusObezitatea este un flagel care cuprinde tot mai mult si Romania, avand deja un procent mare de pondere in tarile dezoltate, vest europene sau in SUA unde atinge cote alarmante si de 25% din populatie, incepe treptat sa cuprinda si Romania incet incet.
Datorita extinderii lanturilor de fast-fooduri si a faptului ca in Romania se accentueaza tipul de munca occidental, adica prelungit cu ore de activitate intensa si cu pauze de masa prea scurte.
Toate acestea contribuie la o alimentatie dezechilibrata, nesanatoasa si la un timp de efort fizic (fitness, jogging sau alte tipuri) mult redus, acestea toate vor duce in timp la un singur lucru, la o obezitate.
La toate acestea se mai adauga si tipul de alimentatie tot mai nesanatos, care sa fie in niste norme europene de aspect si de viteza de productie dar care contin tot mai putin nutrientii necesari si tot mai mult se axeaza pe gust sau pe aspectul de comercializare mai facila.
Totodata, accesibilitatea la o varietate tot mai mare de produse si in special si la o varietate mare de dulciuri disponibila pentru copii.
Dupa cum se poate lesne observa la majoritatea magazinelor, pe toate rafturile aflate langa tejgheaua de vanzare sau la punctele de iesire din magazin se regasesc o varietate de dulciuri disponibile chiar la inaltimea de vedere a copilului, care din punct de vedere comercial se numeste tehnica de marketing si este foarte facila celui care doreste sa achizitioneze aceste produse, insa toate acestea pot produce si au inceput sa produca tot mai mult obezitatea la copii.
Cuprins articol
Ce inseamna obezitatea?
SusNumarul de kilograme nu este suficient pentru a edifica daca o persoana este obeza sau nu, deoarece mai trebuie tinut cont de: varsta, inaltime si sex. Un barbat de 1.80 va putea avea 75 de kg si sa nu fie obez, insa o femeie de 1.60 daca are tot 75 de kg va intra in categoria obezitatii. Asadar pentru a defini in mod cert obezitatea este necesara evaluarea IMC.
IMC – indicele de masa corporala mai precis se calculeaza dupa o formula matematica de calcul. Insa ca si valoare dupa clasificarea OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), conform indicelui de masa corporala, se va evalua astfel:
IMC sub 16 este considerat subpondere severa, intre 16-18.4 este subpondere moderata sau usoara.
Normoponderea sau greutatea normoponderala este considerata intre 18.5 si 24.9.
De la 24.9 trecem in catalogul a ce inseamna supraponderabilitate si nu obezitate. Supraponderabilitatea poate fi evaluata ca acea persoana
Obezitatea grad I este valoarea IMC intre 30 si 34.9;
Obezitatea grad II este considerata a fi IMC-ul intre 35 si 39.9;
Obezitatea grad III este considerat a fi tot ce depaseste valoarea IMC de 40.
Mod de calcul al IMC (BMI-body mass index) este calculat astfel: Greutatea corporala se va imparti la patratul (ridicarea la puterea a doua) a inaltimii exprimata in metri cu virgula. Ex. o persoana care are greutatea de 75 kg si o inaltime de 1.80 metri:
IMC = 75 / (1,802) = 75 / 3.24 = 23.14, adica o valoare normala a IMC-ului.
Insa la ora actuala exista numeroase dezbateri asupra generalizarii acestui indice deoarece acest indice nu mai poate fi considerat unisex (valabil la ambele sexe), iar conform noilor statistici nu poate fi considerat acealasi indice de masa ca fiind normal sau in categoria supraponderabilitatii la fiecare persoana, deoarece variaza si in functie de rasa sau de populatie (tara de provenienta) unde acestea pot varia.
Mecanismul obezitatii
SusOrganismul uman, ca de altfel oricare alta celula de pe planeta necesita energie sub diferite forme pentru a functiona, insa cand vorbim de organismul uman, nutrientii necesari functionarii organismului sunt asigurati prin alimentatie.
Insa exista o serie de situatii in care acesti nutrienti nu sunt transformati in energie necesara organismului uman:
- Aportul hipercaloric. Acest aport nu inseamna neaparat consumarea unui gramaj mare de alimente, ci mai precis consumarea unor alimente cu continut foarte mare de calorii. Adica 100 grame din anumite tipuri de ciocolata pot sa atinga si 300-500 kcal fata de 100 grame de ton care pot sa contina si 60-70 kcal. Astfel ca nu este important doar cat mancam ci si ce mancam. O persoana necesita aproximativ 1800-2200 kcal per zi doar pentru a functiona in parametrii fiziologici, insa daca efortul fizic sau psihic este intens poate fi necesara o cantitate suplimentara de kcal. Aceste valori se refera doar la mentinerea greutatii constante, nici la a creste nici la a scadea in greutate. Trebuie avut iarasi in vedere ca un kilogram reprezinta in kcal 7.000 de kcal.
- Alimentele greu digerabile: Nu toate alimentele sunt atat de usor metabolizabile si transformate in energie. Ca si exemplu mezelurile sunt mult mai greu absorbite la nivel intestinal si sunt totodata mult mai greu de descompus in excipienti mai simpli de catre stomac si ficat fata de aceeasi cantitate in grame de carne de porc sau vita pura. Tot la fel sunt mai dificil de metabolizat o serie de substante precum colorantii sau conservantii ori o serie din celebrele E-uri care vor fi foarte greu de digerat si metabolizat.
- Tot in mecanismele obezitatii intra si disfunctiile organismului, disfunctii metabolice care foarte des merg mana in mana cu disfunctii endocrino-metabolice. Aceste disfunctii de metabolism pot face la o patologie genetica sau dobandita, organica prin care vor putea fi mai greu absorbite anumite substante sau care fac referire la absorbtia si metabolizarea generala a nutrientilor. Insa in disfunctii endocrine poate intra si disfunctia din cadrul diabetului, fie ca vorbim de cel insulino-dependent sau cel tip II. Dar in cadrul disfunctiilor metabolico-endocrine sau in special la femei, are o influenta foarte mare si glanda tiroida care intervine direct si predominant in metabolism si in special in cel lipidic (al grasimilor).
- Imobilizarea: Aceasta imobilizare poate face referire si la o imobilizare voita, adica mai precis la o absenta a efortului fizic, a celebrei perioade de minim 30 de minute de gimnastica recomandata per o zi, dar poate fi vorba si de o imobilizare nedorita, adica in cazul unei operatii in care pacientul necesita spitalizarea si imobilizarea la pat, sau in cazul persoanelor cu infirmitati temporare sau pe durata mai lunga si care vor necesita absenta efortului fizic. Aceasta scadere a efortului fizic va incetini necesarul de nutrienti si va micsora arderile celulare metabolice.
- Predispozitia genetica: Exista si o predispozitie genetica a persoanelor in sensul in care persoanele care au parintii cu obezitate vor fi mult mai predispusi spre a dezvolta si ei obezitate. O data deoarece vor mosteni de la parinti obiceiul unui regim igieno-dietetic prost de la parinti, dar pe de alta parte exista inca si o componenta strict genetica care nu poate fi in totalitate explicata.
In toate aceste situatii suplimentarul de nutrienti asigurat prin aport alimentar care fie nu va fi metabolizat sau care nu necesita a fi metabolizat va fi depozitat pentru a putea fi utilizat intr-o perioada ulterioara in caz de necesitate, iar aceasta depunere a surplusului se va face in celule lipdice (de grasime) sau sub forma de lipide care pot fi depistate si prin colesterol (crescut sau scazut).
Complicatiile obezitatii
SusObezitatea in sine, indiferent de grad este un flagel destul de periculos, insa este cu atat mai periculos cu cat gradul obezitatii este mai mare. Obezitatea inseamna in sine un grad lipid crescut plus un nivel al colesterolului atat cel "bun" cat si cel "rau" crescut si vor cauza in timp o serie de complicatii. Faptul ca aceste complicatii sunt produse dupa o perioada mai lunga de timp de la observarea estetica a ingrasarii va avea tendinta de a fi trecute cu vederea de catre multe persoane.
Obezitatea va produce in primul rand o ingreunare a tuturor activitatiilor viscerelor, toate organele avand o grasime periviscerala (care le inconjoara) vor fi practic incarcate de un strat lipid in jur care va putea produce o activitate a acestora mult ingreunata.
Obezitatea va cauza in primul rand o serie de disfunctii cardiace sau cardio-vasculare deoarece va ingreuna parcurgerea circulatiei sanguine prin vase, fapt pentru care este unul din factorii favorizanti de producere al infarctului, al AVC-ului sau a o serie de alte patologii foarte grave.
Obezitatea va produce in sine si o serie de disfunctii endocrinologice, precum este cazul obezitatii in copilarie, asupra carora aceste disfunctii vor ingreuna cresterea acestora.
Preventia obezitatii
SusPentru a putea preveni eficient obezitatea trebuiesc impuse o serie de masuri igieno-dietetice si nutritionale inca din copilarie, pentru ca in viata adulta sa devina un tabiet, o rutina si sa nu mai necesite un efort suplimentar de a le efectua deoarece vor fi percepute ca un act reflex.
In primul rand inca din copilarie, copilul nu trebuie alimentat excesiv si trebuiesc respectate regimul de 3-5 mese per zi la un nou nascut si care ulterior trebuie sa ajunga la un maxim de 3 mese per zi. Iar in aceasta privinta trebuie calculat si numarul de kcal care este asigurat si nu doar cantitatea in grame.
Acelasi lucru este perfect de respectat si pentru un adult, care poate citi cu usurinta pe aproape toate produsele pe care le achizitioneaza, iar la care nu, informatiile se pot regasi astazi cu usurinta pe internet sau intr-o serie de carti de nutritie asupra continutului de kcal pe care il are fiecare aliment in parte, astfel ca se poate calcula numarul de kcal pe care l-a consumat intr-o zi.
In paralel cu aceasta, orice persoana ar fi necesar sa detina un cantar in casa, asupra caruia ar fi bine sa faca o cantarire daca nu zilnic macar la o frecventa de 2,3 zile insa recomandat este sa o faca in aceeasi perioada a zile (dimineata, seara) deoarece varietatea intre dimineata si seara poate sa fie de la cateva sute de grame pana la un kilogram, deoarece alimentatia de peste zi nu va fi neaparat atat de rapid exprimata in greutate de pe cantar pana seara.
Toate persoanele trebuie sa efectueze macar un 30 de minute de exercitii fizice per zi. Fie ca acestea sunt exprimate in gimnastica, in 15 minute de jogging, sau in 10 minute de mers cu bicicleta sau patinele, ori cam 45 de minute de mers la pas intr-o plimbare, ori urcarea a 3,4 etaje pe scari per zi, acest efort minim macar trebuie efectuat pe parcursul unei zile. Pentru o eficienta si mai mare este eficient daca s-ar dubla acest interval de timp, dar un minim obligatoriu este de atat.
A se incerca sa nu existe o singura masa sau doua in special dupa o perioada indelungata de ore in care nu s-a mancat. Aportul alimentar rapid (cu pofta) dupa o perioada de 6-8 ore de efort, indiferent de natura efortului, va genera pentru moment o satisfacere a poftei de mancare, insa organismul nu va putea asimila atat de rapid toata cantitatea de alimente ingerate si astfel se va ingrasa o persoana chiar daca are o singura masa pe zi.
Incercarea pe cat posibil a se evita alimentele de fast-food, sau a alimentatiei de tip semi-preparate, mezeluri ori mancare de microunde. Daca este necesar se pot face mici exceptii de la aceasta, insa sa nu devina un obicei iar acestea sa nu aiba loc mai des de o data pe saptamana.
Incercarea evitarii dulciurilor din comert care au un continut bogat si in glucide dar si fainoasele care vor fi depozitate sub forma de lipide, astfel ca acest necesar de glucide poate fi inlocuit cu un aport suficient de fructe, aceste fructe dulci avand un continut bogat de fructoza.
Totodata este recomandat sa nu se consume mancare cu doua ore inainte de culcare, acea expresie de a nu manca -dupa ora 18- face de fapt referire la a nu se consuma alimente dupa ora 18, daca ora 20 este ora recomandata de somn, insa daca ora 22 este ora de somn atunci ora maxima pana la care ar fi recomandata masa este ora 20.
O alta masura pentru evitarea obezitatii este cumpatarea. Adica a se consuma putin din fiecare, organismul are nevoie de un aport alimentar din toate tipurile alimentare (proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale) care se poate regasi in toate alimentele pe care ar trebui sa le consume o persoana.
Este necesara efectuarea periodica a unor analize, deoarece astfel se pot depista din timp o disfunctie hepatica, metabolica, sau o disfunctie endocrina in special de tip tiroidian, iar prin aceste analize de screening recomandate macar odata pe an se vor putea evita sau trata din timp patologiile care pot provoca obezitate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Endocrinologie
- Dr. Magda Bajenaru -
- Dr. Ileana Sucaliuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Dumitriu Niculina - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Cristina Spiroiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Ion Radu Rotarus -
Articole recomandate
- Obezitatea
- 10 mituri combatute despre diete
- Refacerea unghiilor afectate de micoza
- Cum combatem oboseala cronica?
- Cum sa scapati definitiv de sindromul de lene
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Sedentarismul, mai letal decat obezitatea. Cum sa traiti mai mult prin miscare!
- Obezitatea la copii si sportul
- Cauzele obezitatii la barbati